Tuesday, 29 September , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Archive for the ‘Βαλκάνια’ Category

http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2012/08/SERBIARUSSIAXL.jpg 650w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />Επανάσταση στον τραπεζικό τομέα και στην λειτουργία της εθνικής οικονομίας αλλά και στην βαλκανική πολιτική φέρνει ο νόμος που ψηφίστηκε από το σερβικό κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο η Τράπεζα της Σερβίας εγκαταλείπει το τραπεζικό σύστημα του ευρωπαϊκού μοντέλου και υποχρεώνεται να λειτουργεί σε όφελος της εθνικής οικονομίας και των αναγκών του Σερβικού λαού.

Με την απόφαση αυτή η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Βελιγραδίου απαντά στην επικυριαρχία των Τραπεζών της Ευρώπης του ΔΝΤ και των διεθνών κερδοσκόπων. Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ivica Dacic παραιτήθηκε και ο πρόεδρος της Τράπεζες της Σερβίας Dejan Soskic ενώ η θητεία του έληγε το 2016.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη πολιτική απόφαση απάντηση στον απόλυτο έλεγχο της ΕΚΤ και του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος το οποίο υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται και λειτουργεί για την ευημερία των λαών της Ευρώπης. Με τον νέο νόμο η Τράπεζα της Σερβίας υποχρεώνεται να λειτουργεί σε όφελος της εθνικής οικονομίας και των αναγκών του σερβικού λαού και να μην τηρεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ και των διεθνών κερδοσκόπων !

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί και την στροφή της Σερβίας προς μία πιο εθνικά υπερήφανη πολιτική αφού από την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της ΕΕ η Σερβία δεν έχει κερδίσει τίποτα ιδιαίτερα δε μετά τις συνεχιζόμενες έμμεσες «πιέσεις» των Ευρωπαίων προς την Σερβία για την αναγνώριση του Κοσσόβου από το Βελιγράδι κάτι που κανένας πολιτικός της χώρας θα μπορούσε να πράξει.

Δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη σύσφιξη των σχέσεων της Σερβίας με την Ρωσία μετά την εκλογή του νέου Σέρβου προέδρου Tomislav Nikolic, ούτε ήταν τυχαίες οι δηλώσεις του Tomislav Nikolic, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Μόσχα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κόσσοβο και πως αν υπάρξουν επίσημες πιέσεις από την ΕΕ για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου θα σταματήσει άμεσα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Όπως φαίνεται το νέο πολιτικό δίδυμο της χώρας ο πρόεδρος Tomislav Nikolic και ο πρωθυπουργός Ivica Dacic έχουν αντιληφτεί από καιρό ότι η Δύση «εμπαίζει» την σερβική κυβέρνηση και τον περήφανο σερβικό λαό με το μέλλον του Κοσσόβου, αφού το 2008 η Δύση αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσόβου
πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την απόφαση 1244 του ΟΗΕ η οποία προέβλεπε την ύπαρξη ενός αυτόνομου Κοσσόβου εντός όμως της Σερβικής Ομοσπονδίας.

Η υποκρισία της Δύσης σε όλο της το μεγαλείο συναντά την αντίδραση ενός λαού που κατάλαβε ότι τον εξαπάτησαν και τον εκβιάζουν με παραχωρήσεις για να ενταχτεί σε μία Ένωση των τραπεζών και όχι των ευρωπαικών λαών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο UCK εκπαιδεύει σύρους αντάρτες

Posted by Συντ. Ομάδα On Ιούλιος - 11 - 2012

Βλαντισλάβ Βορομπιόφ, Ροσσίσκαγια γκαζέτα

Η Ρωσία αποκάλυψε στον ΟΗΕ ότι σύριοι, αντικαθεστωτικοί αντάρτες, εκτός από την Τουρκία και τη Λιβύη, εκπαιδεύονται και στο Κόσσοβο.
Ο UCK εκπαιδεύει σύρους αντάρτες

Πηγή: Reuters

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει εδώ και καιρό το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των σύριων, αντικαθεστωτικών μαχητών. Είναι προφανές ότι οι σύριοι αντάρτες που πολεμούν τα κυβερνητικά στρατεύματα, δεν έπεσαν ξαφνικά από τον ουρανό. Πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται για κάποιους αυτοδίδακτους επαναστάτες. Πριν μπουν στην μάχη, έχουν διδαχθεί όλα τα κόλπα του ανταρτοπόλεμου σε στρατόπεδα εκπαίδευσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην Τουρκία, στη Λιβύη, και στο Λίβανο. Πρόσφατα έγινε γνωστό, ότι στο εγγύς μέλλον θα ξεκινήσει ένα νέο «σχολείο», αυτή τη φορά στην Ευρώπη. Ειδικότερα, σε ένα μικρό κομμάτι των Βαλκανίων, στο οποίο οι Ευρωπαίοι εδώ και χρόνια δεν μπορούν –ή δεν θέλουν- να βάλουν τάξη. Το Κοσσυφοπέδιο. 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το μικρό κρατίδιο, το οποίο από ελάχιστα κράτη έχει αναγνωριστεί, αρνείται να εναρμονιστεί με τις αρχές του ευρωπαϊκού Δικαίου. Το 2010, για παράδειγμα, στην έκθεση του κ. Dick Marty, που διένειμε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρεται ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του σημερινού πρωθυπουργού, Χασίμ Θάτσι, ενεπλάκησαν σε εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Αποκαλυπτόταν μάλιστα, ότι επρόκειτο για ανθρώπινα όργανα που είχαν αφαιρεθεί από  Σέρβους αιχμαλώτους. Ωστόσο, η έρευνα εμποδίστηκε και, έτσι, ο κ. Θάτσι απολαμβάνει καθεστώς ασυλίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη βοήθεια των υπερατλαντικών προστατών του, οι οποίοι ανοικτά παραδέχονται ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ. Και το κάνουν.

 

Τον Απρίλιο, πρώτο από όλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Τανγιούγκ» αποκάλυψε τα σχέδια που εξυφαίνονται με επίκεντρο το Κόσσοβο, και αφορούν τη Συρία. Το σέρβικο πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε  ότι η περιοχή θα γίνει κέντρο «μεταφοράς της ανεκτίμητης εμπειρίας και τεχνογνωσίας» στους σύριους αντάρτες. Η Μόσχα, αλλά και άπαντες οι ενδιαφερόμενοι έσπευσαν αμέσως να ελέγξουν το δημοσίευμα. Το θέμα αυτό, μάλιστα, συζητήθηκε σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε: «Η μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης για τους μαχητές διαφόρων ενόπλων σχηματισμών, θα μπορούσε να γίνει ένας σοβαρός αποσταθεροποιητικός παράγοντας, που η εμβέλεια του θα ξεπερνά την περιοχή των Βαλκανίων». Οι αρχές του Κοσσόβου δεν αντέδρασαν, συνειδητοποιώντας προφανώς ότι τέτοιου είδους δηλώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν γίνονται χωρίς να υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις και τεκμήρια των όσων έχουν ειπωθεί.

 

Βεβαίως, ο υπουργός Εξωτερικών του κρατιδίου, Ενβέρ Χοτζάϊ, αναγνώρισε ότι η Πρίστινα έχει επαφές με τη συριακή αντιπολίτευση, αλλά ισχυρίστηκε ότι στο Κόσσοβο δεν εκπαιδεύονται αντάρτες. Από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «άδειασε» ευθέως τον κ.Χοτζάϊ: «Δεν πρόκειται απλά για ανταλλαγή εμπειριών στον τρόπο οργάνωσης αυτονομιστικού κινήματος, με στόχο την ανατροπή των υφιστάμενων καθεστώτων, αλλά για την προετοιμασία σύριων μαχητών, στο Κοσσυφοπέδιο». Η εκπαίδευση γίνεται σε περιοχές που γεωγραφικά είναι παρόμοιες με τα ανάγλυφα των επαρχιακών περιοχών της Συρίας. Δεν αποκλείεται επίσης, το ενδεχόμενο της λειτουργίας των κέντρων εκπαίδευσης στις πρώην στρατιωτικές βάσεις του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου (UCK)».

http://rbth.gr/

 

ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΒΡΑΣΜΟΥ ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ…

Posted by Συντ. Ομάδα On Ιούνιος - 12 - 2012

 

Αυξάνεται ο κίνδυνος μιας έκρηξης μεταξύ Σλάβων και Αλβανών
Τα γεγονότα εθνοτικής βίας των τελευταίων μηνών ανάμεσα στην Σλαβική και την Αλβανική κοινότητα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.) φέρνουν στις μνήμες των περισσοτέρων την σύρραξη του 2001 ανάμεσα στις δύο πιο ισχυρές κοινότητες της γειτονικής χώρας. Οι μνήμες είναι νωπές, ακόμα και στους νέους, που το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας και της κριτικής.

Τα γεγονότα βίας διαδέχονται το ένα το άλλο. Και κατά έναν παράξενο τρόπο μεταδίδονται από πόλη σε πόλη και από γειτονιά σε γειτονιά. Κοινός παρονομαστής, η διαμάχη ανάμεσα στη Σλαβική και την Αλβανική κοινότητα ή με άλλους όρους, η διαμάχη ανάμεσα στη χριστιανική και τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας. Το αίσθημα ανασφάλειας για τους πολίτες είναι εμφανές. Η αστυνομοκρατία, ειδικά στην πρωτεύουσα μετά και την απόφαση για παρουσία ένστολων αστυνομικών στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει αντίθετα αποτελέσματα από τον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό.
Ας δούμε όμως τα γεγονότα και ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποια ψύχραιμα συμπεράσματα. Το 2012 ξεκίνησε με μια σειρά από αρνητικά συμβάντα που φέρνουν στα όριά της τόσο την κοινωνική συνοχή και ειρήνη όσο και το πολιτικό και ουσιαστικό μέλλον της Π.Γ.Δ.Μ. Τα αρχικά επεισόδια ανάμεσα σε νεαρούς οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων ή τους υπέρμαχους της απόφασης της κυβέρνησης για τη δημιουργία χριστιανικής εκκλησίας στο κάστρο της πόλης που βρίσκεται στο μουσουλμανικό μέρος της πρωτεύουσας, δεν άργησαν να πάρουν άλλες διαστάσεις. Μετά τη δολοφονία Αλβανών από αστυνομικούς στο Γκόστιβαρ, την επίθεση νεαρών Σλάβων σε Αλβανούς σε λεωφορείο της πρωτεύουσας μέχρι την τραγική δολοφονία 5 νεαρών Σλάβων στη λίμνη Smilkovci της περιοχής Gazi Baba της πρωτεύουσας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα κορυφαία τραγικά γεγονότα μιας καθημερινότητας που πολύ λίγο απέχει από την επίσημη αποδοχή της οριστικής διχοτόμησης που, πλέον, από κοινωνιολογικό και πολιτισμικό γεγονός παίρνει ουσιαστικές και πρακτικές διαστάσεις. Είναι προφανές πως στις ημέρες μας η οριοθέτηση των περιοχών των δύο κυρίαρχων κοινοτήτων δεν έχει μόνο διοικητικά χαρακτηριστικά. Ο «άλλος» άνθρωπος είναι πλέον ανεπιθύμητος και ο διαχωρισμός των πόλεων και της υπαίθρου αποκτά νέα δεδομένα.
Ο πολιτικός κόσμος είναι και αυτός διαιρεμένος, με μια πρωτοφανή πολιτική διγλωσσία. Από την μια μεριά καταγγέλλει τα επεισόδια, τις επιθέσεις και τις δολοφονίες ενώ ταυτόχρονα αφήνει συνεχώς υπονοούμενα για τον αντίπαλο, ενισχύει με επιχειρήματα και κυβερνητικές πράξεις τη διαίρεση της κοινωνίας ενώ η κυβέρνηση διολισθαίνει καθημερινά στη δημιουργία ενός πλήρως αστυνομοκρατούμενου καθεστώτος που οι πολίτες και οι αναλυτές αυτόματα συγκρίνουν με την τελευταία περίοδο του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στην Σερβία.
Οι ξένες πρεσβείες και οι διεθνείς οργανισμοί μιλάνε ανοικτά πλέον για την ανάγκη ψυχραιμίας και αποφυγής πολιτικών συμπερασμάτων από τα συνεχή αρνητικά επεισόδια. Όμως ο πόλεμος των ανακοινώσεων, των αναλύσεων και των «αδιάσειστων στοιχείων» που η κάθε μια πλευρά παρουσιάζει περιπλέκει την κατάσταση και δε βοηθάει στην εξεύρεση λύσης. Οι ανακοινώσεις των γειτονικών χωρών είναι εξίσου ενδιαφέρουσες. Η Αλβανία ζήτησε την προστασία του αλβανόφωνου πληθυσμού, ενώ η Βουλγαρία και η Σερβία δίνουν ιδιαίτερη δημοσιότητα στα γεγονότα και τονίζουν τη συνεχή και στενή παρακολούθηση των εξελίξεων. Οι αλβανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις της περιοχής, υπολείμματα και τμήματα του παλιού UCK, δηλώνουν την ετοιμότητα τους για δράση ώστε να προστατεύσουν τους Αλβανούς της Π.Γ.Δ.Μ.
Την κατάσταση περιπλέκουν δύο ακόμα γεγονότα – δεδομένα.
Πρώτον, η επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ πως στην επόμενη σύνοδο της συμμαχίας, τον Μάιο στο Σικάγο, δε θα συζητηθεί το εκκρεμές θέμα της εισόδου της Π.Γ.Δ.Μ. στη συμμαχία, ενώ ξεκάθαρη είναι πλέον η θέση του ΝΑΤΟ πως όσο υπάρχει η εκκρεμότητα με την Ελλάδα για το όνομα της γειτονικής χώρας δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα της εισόδου. Η ηγεσία της Π.Γ.Δ.Μ. έχει επενδύσει πολλά στην πιθανή είσοδο στο ΝΑΤΟ και σε μια θετική απόφαση από το Σικάγο στις 20 και 21 Μαΐου και προσπαθεί να κινητοποιήσει κάθε μηχανισμό επηρεασμού και υποστήριξης που διαθέτει. Η εκτίμηση πως η είσοδος στις ευρωατλαντικές δομές θα δημιουργήσει κατάσταση σταθερότητας στη χώρα και ενίσχυσης του κύρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού απομακρύνονται.
Δεύτερον, η παρουσίαση από το κορυφαίο γερμανικό ινστιτούτο για τις διεθνείς σχέσεις, German Institute for International and Security Affairs της μελέτης του Dušan Reljić που με τίτλο «Border Changes on the Cards again in the Western Balkans» μιλάει ανοικτά πλέον για αλλαγές συνόρων στην περιοχή αυτή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αναλύει ένα ιδιόρρυθμο πόκερ ανάμεσα στην Π.Γ.Δ.Μ. , το Κόσσοβο, τη Σερβία και τη δημιουργία νέων δεδομένων στην περιοχή. Δεδομένων που δε θα αφήσουν ανεπηρέαστη την Βουλγαρία και την Αλβανία, ούτε φυσικά την Ελλάδα.
Μια άλλη παράμετρος είναι η συστηματική επαναφορά από την μεριά των αλβανικών κομμάτων, ακόμα και του συγκυβερνώντως DUI του θέματος της πλήρους εφαρμογής ή από άλλους της μη εφαρμογής ή και καταπάτησης της Συμφωνίας της Οχρίδας του 2001. Η συμφωνία – κλειδί για την κατάπαυση του πυρός θεωρείται από πολλούς νεκρή αφού ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως και η πλημμελής εφαρμογή της έγινε προς όφελος της Σλαβικής πλειοψηφίας της χώρας. Τα αλβανικά κόμματα μιλάνε πλέον ανοικτά για τη μη εφαρμογή της στην εκπαίδευση και αφήνουν αιχμές πως τα τελευταία γεγονότα εθνοτικής βίας ανάμεσα στους νέους των δύο κοινοτήτων οφείλονται στην αγανάκτηση των Αλβανών από την συνεχή καταπίεση και παραβίαση των δικαιωμάτων τους, όπως αυτά απορρέουν από την Συμφωνία της Οχρίδας. Ενδεικτικά παραθέτω μέρος της ανακοίνωσης του DPA ( Democratic Party of Albanians) που στις αρχές Μαρτίου και αμέσως μετά τα επεισόδια στα λεωφορεία των Σκοπίων αναφέρει: «Σήμερα, οι Αλβανοί μαθητές αντιμετωπίζουν έλλειψη των στοιχειωδών προϋποθέσεων για την παρακολούθηση της μαθησιακής διαδικασίας, τον ανεπαρκή αριθμό των εκπαιδευτικών. Εκατοντάδες Αλβανοί μαθητές παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία σε άθλιες συνθήκες, όπως είναι η περίπτωση των Lipkovo, Veles, Studenicani, Aracinovo, Bervenica, Zelino, Kumanovo, Bitola, Saraj, Debar και Resen. Πολλοί Αλβανοί μαθητές δεν έχουν το στοιχειώδες δικαίωμα να παρακολουθούν μαθήματα στη μητρική τους γλώσσα, αλλά είναι υποχρεωμένοι να τα διδάσκονται στα «μακεδονικά». Είναι επίσης υποχρεωμένοι να μαθαίνουν από τα σχολικά βιβλία την ιστορία ενός άλλου έθνους και από τα κείμενα να ταπεινώνονται και να προσβάλλονται, ενώ ολόκληρη η αλβανική ιστορία διαστρεβλώνεται».
Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι αρκετά παράξενο η κάθε εθνότητα της ίδιας χώρας να έχει τα δικά της σχολεία, να μην υπάρχει κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι νέοι των δύο κοινοτήτων να μεγαλώνουν σε ένα ανταγωνιστικό ή και εχθρικό περιβάλλον χωρίς καμιά κοινή εκπαιδευτική δράση. Αυτή, όμως, είναι μια από τις αποφάσεις της Συμφωνίας της Οχρίδας. Στο ίδιο μήκος κύματος η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ανακοίνωσή της στις 20 Απριλίου «επισημαίνει το ζωτικό ρόλο της εκπαίδευσης και καλεί την κυβέρνηση να αφαιρέσει τα σχολικά βιβλία που ενισχύουν εθνικά στερεότυπα».
Θέλοντας να δούμε τα πραγματικά γεγονότα πίσω από την επίσημη επικαιρότητα και την προφανή αδυναμία λειτουργίας ενός πολυπολιτισμικού κράτους θα πρέπει να αναζητήσουμε τους πολιτικούς σχεδιασμούς των πρωταγωνιστών. Για την κυβέρνηση, το VMRO- DPMNE και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι (Nikola Gruevski), η παραμονή στην εξουσία είναι το πρώτο ζητούμενο. Ακόμα και σήμερα, παρά τη φθορά της διακυβέρνησής του, τις καταγγελίες για σκάνδαλα, κακοδιαχείρηση και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, παραμένει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του πολιτικού συστήματος. Δεν αισθάνεται απειλή από την αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι (Branko Crvenkovski) και του SDSM ενώ τα ακριβά σχέδιά του για «αρχαιοποίηση» της καθημερινότητας με τα γνωστά αγάλματα, δρόμους και μνημεία, παρά την κριτική από ειδικούς, αρχαιολόγους, δημοσιογράφους και τον γέλωτα που μπορούν να προκαλούν αυτές οι κακόγουστες κατασκευές και παρεμβάσεις, δείχνουν να έχουν την απόλυτη αποδοχή του κόσμου ο οποίος μοιάζει απελπισμένα να ψάχνει για κοινά σημεία επαφής, επικοινωνίας και ιστορίας. Αυτό, βέβαια, αφορά την σλαβική κοινότητα της χώρας αφού η αλβανική κοινότητα αντιλαμβάνεται την κίνηση αυτή ως άλλη μια προσπάθεια επιβολής ενός ξένου μοντέλου, αυτού της ανάδειξης «μιας αρχαίας μακεδονικής ταυτότητας» του κράτους, με την οποία διαφωνούν. Η απάντησή τους είναι η ανέγερση μνημείων και συμβόλων από την αλβανική ιστορία και παράδοση, αντιγράφοντας τα πολιτισμικά και ιστορικά πρότυπα των Τιράνων. Τα αγάλματα του Σκεντέρμπεη (Skënderbeu) εμφανίζονται σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή και η αποξένωση των δύο κοινοτήτων μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ.
Αυτή ακριβώς η σιγουριά του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι τον κάνει να ψάχνει απαντήσεις στην άλλη μεριά της σκακιέρας και να ορίζει τη δική του κόκκινη γραμμή με τους εχθρούς της χώρας. Και σε αυτή την προσπάθειά του εκτός από την Ελλάδα και την στοχοποίησή της ως μόνιμου εχθρού και υπεύθυνου για όλα τα στραβά και ανάποδα που ήρθαν και θα έρθουν, εμφανίζει σταδιακά και το δεύτερο χαρτί του. Καλλιεργεί την ιδεολογία του εσωτερικού εχθρού και στοχοποιεί την Αλβανική κοινότητα. Αναλυτές έχουν εισαγάγει για την περίπτωση της Π.Γ.Δ.Μ. τον όρο της «ελεγχόμενης αστάθειας»: της πολιτικής ενίσχυσης και ανάδειξης των εθνοτικών διαφορών ως μέσο για την απόκτηση του απόλυτου πλεονεκτήματος από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία και την διαχειρίζονται.
Τα επόμενα μέτωπα στα οποία θα δοκιμαστούν οι σχέσεις όλων είναι μπροστά μας. Η πιθανή αρνητική απάντηση από το ΝΑΤΟ στις 20-21 Μαΐου θα εντείνει τις ενθελληνικές κινήσεις ενώ οι δημοτικές εκλογές του 2013 είναι το μεγάλο στοίχημα με την Αλβανική κοινότητα της χώρας. Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI, που είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, Αλί Αχμέτι (Ali Ahmeti), δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι το κόμμα του έχει αρχίσει τις δραστηριότητες, προκειμένου να προετοιμαστεί για τις τοπικές εκλογές του 2013. «Θέλω να δω την εκλογή ενός μέλους του DUI ως Δήμαρχο στο Κίτσεβο», δήλωσε ο ίδιος. Η μεγάλη αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών που έρχονται, δεν είναι απλά μαθηματικά για το ποιό κόμμα θα κερδίσει την πλειοψηφία στους 84 δήμους της χώρας αλλά ποιος θα βάλει προγεφυρώματα στην περιοχή του αντιπάλου. Ποιος θα μπορέσει να υψώσει τη σημαία του σε πόλη του άλλου. Σε αυτό το παράξενο παιχνίδι στρατηγικής όλα επιτρέπονται και όλοι είναι έτοιμοι να το παίξουν.
Και ο κόσμος; Οι πολίτες που ασφυκτιούν από τα μέτρα και τα αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους; Αισθάνονται εγκλωβισμένοι και ανάλογα με το επίπεδο της απελπισίας τους ψάχνουν για λύσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία έχει χάσει πλέον την πίστη της στην πολιτική επίλυση των προβλημάτων και απελπισμένα ελπίζει σε ένα θαύμα. Την Κυριακή των Βαΐων, 10 Απριλίου στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων, χιλιάδες πιστοί απ’ όλη τη χώρα πέρασαν για να προσκυνήσουν το θαύμα της ημέρας: τον αυτοκαθαρισμό των αγιογραφιών και των εικόνων της εκκλησίας. Μέγα θαύμα που όπως είπε και η επικεφαλής της κρατικής Επιτροπής για τις σχέσεις μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Π.Γ.Δ.Μ., Βαλεντίνα Μποζίνοβσκα, «πρόκειται για μήνυμα από το Θεό».
Οι πιό ψύχραιμοι πάντως ακολουθούν το σίγουρο δρόμο της φυγής ή της προετοιμασίας για φυγή. Περί τους 16.000 πολίτες της Π.Γ.Δ.Μ. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πήραν μετά από αίτησή τους τη Βουλγαρική υπηκοότητα για να προστεθούν στους 260.000 συμπατριώτες τους που πέρασαν τις πύλες της Βουλγαρικής Πρεσβείας στα Σκόπια, υπέγραψαν πως αυτοί και οι γονείς τους είναι Βούλγαροι και έφυγαν με το πολυπόθητο Βουλγάρικο διαβατήριο που τους επιτρέπει να μετακινούνται ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πλέον- σε όλα τα κράτη μέλη χωρίς ελέγχους και προβλήματα.
Οι πολιτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο και τους πολίτες σε απελπισία. Η ανυπαρξία εναλλακτικών λύσεων, η αδυναμία άρθρωσης πειστικής πρότασης από την αντιπολίτευση και ο απόλυτος έλεγχος της πληροφορίας και των ΜΜΕ σε κάθε επίπεδο, δημιουργεί για τη χώρα ένα δύσκολο και ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο το μέλλον της καθίσταται επισφαλές. Η αποδοχή της κατάστασης αυτής όμως και η άνευ όρων παράδοση σε μια μοίρα και ένα πεπρωμένο που κάποιοι ετοιμάζουν γιατί έτσι τους βολεύει δεν μπορεί να είναι η λύση. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για ένα μικρό, νέο κράτος, μόλις δύο εκατομμυρίων κατοίκων, ενός προαστίου δηλαδή μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης. Που παρά το μέγεθος του, αρνείται συστηματικά και πεισματικά να αντιγράψει και να προσαρμόσει κάποιο από τα πετυχημένα μοντέλα διοίκησης και αποτελεσματικής εφαρμογής θεσμών και διαφάνειας. Επιμένει να εφευρίσκει μοναδικά νέο-οθωμανικά μοντέλα διοίκησης, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα την ευθύνη για οτιδήποτε γίνεται στη χώρα στους κακούς γείτονες που την περιτριγυρίζουν και θέλουν να την εξαφανίσουν από τον χάρτη.
Ας ελπίσουμε πως τα νέα που θα μας έρθουν θα είναι καλύτερα και θα δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ελπίζουν σε ένα πραγματικό -αυτή τη φορά- θαύμα αλλαγής και ωριμότητας του πολιτικού συστήματος της χώρας.
*Ο ΜΠΑΜΠΗΣ Γ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ήταν Διευθυντής του ευρωπαϊκού προγράμματος «Youth Campaign on Tolerance – Together for Youth» που υλοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Π.Γ.Δ.Μ. και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του European Youth Forum.

Από το Μαυροβούνιο στη Βόρεια Ήπειρο

Posted by Συντ. Ομάδα On Απρίλιος - 9 - 2012

http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2012/04/02-04-09_273711_21.jpg 480w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />


Ν. Λυγερός

Το Μαυροβούνιο ήταν ανεξάρτητο πριγκιπάτο έως το 1910 στη συνέχεια μετατράπηκε σε βασίλειο και ενσωματώθηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας το 1918 έως το 1945. Μετέπειτα ανήκε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας έως το 1992. Ύστερα δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία Σερβίας και Μαυροβουνίου το 2003, η οποία διαλύθηκε μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου. Το 2006 το Μαυροβούνιο έγινε το 192ο μέλος του ΟΗΕ και το 2007 μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτή η ιστορική αναδρομή έχει ως στόχο τη διευκρίνιση της κατάστασης ενός κράτους με πληθυσμό μικρότερο του εκατομμυρίου με έκταση 13, 812 km2, με σύνορα 625 χιλιόμετρα και 293, 5 χιλιόμετρα. Αυτά τα αντικειμενικά στοιχεία, που θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο και για τον καθορισμό της ΑΟΖ του Μαυροβουνίου, είναι ενδεικτικό μιας τάσης. Όποιες και αν ήταν οι προσπάθειες της Σερβίας να αφομοιώσει το Μαυροβούνιο όλα αυτά τα χρόνια με διάφορα συστήματα, συνειδητοποιούμε ότι η διαφορά έκανε τη διαφορά και η λύση βρέθηκε μέσω του ευρωπαϊκού πλαισίου. Επιπλέον πρέπει μακροπρόθεσμα να αντιληφθούμε ότι η ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναμενόμενη, αφού αποτελεί με τις άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας μια τοπολογική τρύπα. Με αυτά τα δεδομένα είναι δυνατόν όχι μόνο να κάνουμε μια αναλογία αλλά και να δημιουργήσουμε ένα πιθανό μοντέλο για την Βόρεια Ήπειρο. Όπως η Σερβία γνώριζε εξ αρχής τη διαφορά που υπήρχε με το Μαυροβούνιο, έτσι και η Αλβανία γνώριζε τη διαφορά με τη Βόρεια Ήπειρο. Κατά συνέπεια είναι προς όφελός της, ειδικά για την ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει ορθολογικά και στρατηγικά την ύπαρξη της Βορείου Ηπείρου. Αλλιώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναληφθεί το σενάριο του Μαυροβουνίου με τη Σερβία. Επιπλέον στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει θρησκευτική διαφορά και το γλωσσικό έχει σχέση περισσότερο με διάλεκτο παρά με γλώσσα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η διαφορά είναι μεγαλύτερη. Συνεπώς η Αλβανία δεν έχει κανένα όφελος να καταπιέζει τους Βορειοηπειρώτες ειδικά μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης στις 6 Απριλίου 1935 όσον αφορά την απαραίτητη λειτουργία των ελληνικών σχολείων. Αφού η Αλβανία ως κράτος κοσμικό θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαχωρίσει ξεκάθαρα τις θέσεις από την νέο οθωμανική προπαγάνδα της Τουρκίας και να προωθήσει την ύπαρξη της Βορείου Ηπείρου, αλλιώς το πιο πιθανό είναι να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανάλογη περίπτωση με το Μαυροβούνιο, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιεί ακόμα και το ευρώ ως νόμισμα ενώ δεν ανήκει βέβαια στην ευρωζώνη για να διαχωρίσει τη θέση του με τη Σερβία που χρησιμοποιεί το δηνάριο. Το μοντέλο ή το σενάριο υπάρχει, στο χέρι της Αλβανίας είναι να επιλέξει την πορεία της για να ενταχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Από το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας στο Πρωτόκολλο Κέρκυρας

Ν. Λυγερός

Το Πρωτόκολλο Φλωρεντίας που υπέγραψαν στις 17 Δεκεμβρίου 1913 οι Μεγάλες Δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα η Αγγλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ρωσία βασίστηκε αποκλειστικά στο κριτήριο της γλώσσας όσον αφορά στα σύνορα της νεοσύστατης Αλβανίας. Έτσι υπό τις πιέσεις της Ιταλίας και της Αυστρίας, παραχωρήθηκαν στην Αλβανία, το Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο, η Κορυτσά, το Λεσκοβίκι και η Πρεμετή.

Είναι βέβαια γνωστό τώρα ότι η συμμαχία της Ιταλίας και της Αυστρίας, ήθελε ένα ανεξάρτητο κράτος στην περιοχή για να αποτελεί μία ζώνη ουδέτερη που να μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε προγεφύρωμα σε πολεμική φάση. Οι επιπτώσεις αυτής της επιλογής είναι η δημιουργία ενός θύλακα στην τωρινή Ευρωπαϊκή Ένωση εως την ένταξη της Αλβανίας. Τοπολογικά υπάρχει μία τρύπα που δημιουργεί ευάλωτη τοποστρατηγική ζώνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα δηλαδή αυτή η απόφαση πρέπει να διορθωθεί για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον αν εξετασθεί πιο ορθολογικά το θέμα τότε συνειδητοποιούμε ότι πρόσφερε υποστηρικτικό έδαφος για την συνέχεια του Οθωμανικού δόγματος στην περιοχή, κάνοντας έντεχνα μία ανάμειξη των Τούρκων και των Αλβανών μέσω του μουσουλμανικού στοιχείου. Με άλλα λόγια έχουμε μία προσπάθεια ανάλογη με την εξέλιξη του Αζερμπαϊτζάν. Ας εξετάσουμε τώρα το Πρωτόκολλο Κέρκυρας πριν συνεχίσουμε αυτήν την ανάλυση.

Το Πρωτόκολλο Κέρκυρας που υπέγραψαν η Διεθνής Επιτροπή των Μεγάλων Δυνάμεων και ο Πρόεδρος της Αυτόνομης Βόρειας Ηπείρου στις 17 Μαΐου 1914 αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη επίσημη και θεσμική απόδειξη της τελευταίας. Πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι οι Πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων ανήγγειλαν στην Ελλάδα ότι οι κυβερνήσεις το εγκρίνουν. Η αναγγελία έγινε την πρώτη Ιουλίου 1914. Με αυτή την τροποποίηση δίνει ελευθερία γλωσσική και θρησκευτική στις επαρχίες της Κορυτσάς και Αργυροκάστρου μέσω της ειδικής τους διοικητικής οργάνωση και εξασφαλίζει την οργάνωση της Χωροφυλακής. Επιπλέον στις 14 Οκτωβρίου 1914 οι Μεγάλες Δυνάμεις ζήτησαν από την Ελλάδα να ανακαταλάβει την Βόρεια Ήπειρο. Και στην περίπτωση συμμετοχής της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Πόλεμο με το μέρος τους τότε η ενσωμάτωση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα θα ήταν πλέον οριστική. Έτσι το Πρωτόκολλο Κέρκυρας άλλαξε τα δεδομένα δίχως όμως να υπερισχύσει οριστικά ακόμα και αν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-41), η Ελλάδα απελευθέρωσε τη Βόρεια Ήπειρο. Όμως με τη γερμανική κατοχή κατέρρευσε αυτή η προσπάθεια.

Βλέπουμε όμως ότι η Βόρεια Ήπειρος αποτελεί το σημαντικότερο θετικό επιχείρημα της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το χριστιανικό στοιχείο σε ένα κράτος επίσημα κοσμικό αγγίζει τα άλλα κράτη μέλη και θα πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά και πρακτικά για να γίνει αποτελεσματική η διαδικασία ένταξης.

ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ, ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ!

Posted by Συντ. Ομάδα On Ιανουάριος - 3 - 2012

 

Η ηλεκτρονική δημοσκόπηση για τον «Πρωταγωνιστή του 2011» στην Αλβανία, κατέληξε στα συμπεράσματα που όλοι υποπτευόμασταν. Η δημοσκόπηση που διοργανώθηκε από το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας Top-Channel, έφερε στην κορυφή δύο πρόσωπα «σύμβολα» του Αλβανικού εθνικισμούς και μεγαλοϊδεατισμού.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο Κοσοβάρος πολιτικός και ακτιβιστής Albin Kurti, ηγέτης του εθνικιστικού κινήματος «Αυτοδιάθεση«, ενώ στην δεύτερη θέση ο Αλβανός εθνικιστής Kreshnik Spahiu, ηγέτης της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας« η οποία ουσιαστικά επιτελεί την ίδια λειτουργία στην Αλβανία όπως το κίνημα  «Αυτοδιάθεση» στο Κόσοβο.
Την τρίτη θέση κατέλαβαν συμβολικά τα θύματα των διαδηλώσεων της 21 Ιανουαρίου, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο ηγέτης της Αλβανικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει κάνει  μια εξίσου εθνικιστική στροφή, μάλιστα κατά την επίσκεψή του στο Κόσοβο είχε βρεθεί με τον πρώτο της λίστας Albin Kurti, χαρακτηρίζοντας το κίνημα «Αυτοδιάθεση», εθνικό θησαυρό .
Τα ονόματα των εθνικιστών δεν σταματάνε εδώ, μιας και στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο πολέμιος του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου και του Ελληνισμού, ο ιστορικό Kristo Frasheri, ενώ στην έβδομη θέση μπορεί κανείς να δει τον ποδοσφαιριστή Lorik Cana, από τους πρώτους που στήριξαν την εθνικιστική οργάνωση «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» και προσωπικός φίλος του Kreshnik Spahiu.
Στην έκτη θέση βρέθηκε ο Δήμαρχος Τιράνων Lulzim Basha, ο οποίος προεκλογικά είχε δηλώσει πως, ως υπουργός απελευθέρωσε τις βίζες για να μπορέσουν οι Τσάμηδες να δουν τις περιουσίες τους (εννοώντας την Ήπειρο).

Αυτές είναι οι επιλογές των Αλβανών πολιτών, την ώρα που στην Ελλάδα πιθανότατα θα επικρατούσε ο κανένας ή ο Λαζόπουλος…

 

http://borioipirotika.blogspot.com/

Μπορίσοφ: Η Βουλγαρία δε θα πληρώσει για τον αγωγό

Posted by Συντ. Ομάδα On Δεκέμβριος - 28 - 2011

http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2011/12/FD834CD2F6F61A8FC2C03FD517A4E264.jpg 648w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ απέρριψε σήμερα το αίτημα του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέι Σματκό η Βουλγαρία να καλύψει τα έξοδα που έχουν γίνει μέχρι τώρα για το σχέδιο «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», από το οποίο αποχώρησε πρόσφατα.

«Η χώρα μας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοιες πληρωμές», δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, η οποία μετέδωσε ως πρώτη είδηση στα απογευματινά δελτία της τα σχόλια που έκανε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφορικά με τα όσα είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.

«Θα γίνει νομική εκτίμηση. Θα πραγματοποιηθεί επίσης υπολογισμός των εξόδων, τα οποία έχουν κάνει ήδη οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Αναμφισβήτητα, στο πλαίσιο των ισχυουσών διαδικασιών τα έξοδα αυτά θα παρουσιαστούν στη βουλγαρική πλευρά προς εξόφληση», είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.

Τις δηλώσεις αυτές του κ. Σματκό, στις οποίες έδωσε ευρεία δημοσιότητα ο βουλγαρικός Τύπος, η αριστερή εφημερίδα «Ντούμα» παρουσιάζει σήμερα υπό τον χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ρωσία ετοιμάζει τον λογαριασμό στη Βουλγαρία».

«Τα σέβη μου στον κ. Σματκό. Του εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο Νέο Έτος. Ούτε ένα λέβα δεν πρόκειται να πάρουν για το σχέδιο «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση στη μεγάλη πόλη στις ακτές του Δούναβη Ρούσε.

Ο κ. Μπορίσοφ και ο υπουργός Πολιτισμού, Βεζντί Ρασνίντοφ εγκαινίασαν το ανανεωμένο με ευρωπαϊκούς πόρους κτήριο της τοπικής όπερας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ απέκλεισε το ενδεχόμενο η πρόσφατη ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την πρόθεση της χώρας να αποχωρήσει από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη να επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματευτικές θέσεις της Βουλγαρίας στις επικείμενες συνομιλίες με τη Ρωσία για νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν καθαρά εμπορικό χαρακτήρα», αναφέρει ο Βούλγαρος αξιωματούχος στις δηλώσεις του που δημοσιεύει η οικονομική ημερήσια της Σόφιας «Ντνέβνικ».

Πηγή:www.capital.gr

Του Σταυρου Τζιμα
Μέχρι την περασμένη άνοιξη, ήταν οι Ολλανδοί που όρθωναν εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας αξιώνοντας τη σύλληψη του καταζητούμενου για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα στρατηγού Μλάντιτς και ας φέρουν οι ίδιοι μεγάλο μέρος της ευθύνης για το μακελειό, με την έννοια ότι ενώ είχαν αναλάβει τη φρούρησή της, δεν απέτρεψαν το έγκλημα. Οταν τον Μάιο ο Μλάντιτς, ο τελευταίος των Σέρβων καταζητουμένων για εγκλήματα πολέμου, συνελήφθη και παραδόθηκε στη Χάγη, στο Βελιγράδι άρχισαν να πιστεύουν πως ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες ανοίγει για την πολύπαθη χώρα.
Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν γρήγορα, με τους Γερμανούς να παίρνουν στη σκυτάλη από τους Ολλανδούς. Η ψυχρολουσία για τον Τάντιτς και τη δυτικόστροφη σερβική πολιτική ηγεσία ήρθε μέσα στο κατακαλόκαιρο και συγκεκριμένα στα τέλη Αυγούστου, κατά την επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ στο Βελιγράδι.
Χωρίς περιστροφές, η καγκελάριος ξεκαθάρισε στους Σέρβους ότι εάν δεν συναινέσουν σε περαιτέρω προσέγγιση με την Πρίστινα, δεν πρέπει να ελπίζουν ότι θα λάβουν το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Το είπε και το έκανε η «σιδηρά κυρία» της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής η Γερμανία έφραξε τον ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την προοπτική να ανοίξει αργότερα, εφόσον το Βελιγράδι ικανοποιήσει τους όρους των Ευρωπαίων.
Ποιοι είναι αυτοί;

Να αποδεχθεί η σερβική πλευρά βασικά σημεία του σχεδίου Αχτισάρι στο οποίο οικοδομήθηκε η ανεξαρτησία του Κοσόβου και οι Σέρβοι έχουν απορρίψει από την πρώτη στιγμή.

Αξιώνουν κυρίως τη διάλυση των παράλληλων δομών που έχουν συγκροτήσει με την υποστήριξη του Βελιγραδίου οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της αποκατάστασης της κυριαρχίας της κυβέρνησης της Πρίστινας και στις βορείως του ποταμού Ιμπάρ περιοχές.
Ο πρόεδρος Τάντιτς εμφανίστηκε απογοητευμένος στο διάγγελμα που απηύθυνε στους ομοεθνείς του αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της αρνητικής απόφασης του συμβουλίου κορυφής.
Και πώς να μην ήταν, όταν, έχοντας αναγκαστεί να δώσει τα πάντα για να πάρει αυτή την υποψηφιότητα (συλλήψεις Κάρατζιτς, Μλάντιτς, μεταρρυθμίσεις, αναγνώριση της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα, επιστροφή των περιουσιών των εκδιωχθέντων για συνεργασία με τους Γερμανούς Ούγγρων της Βοϊβοντίνα όπως πίεζε η Βουδαπέστη κ.ά.), οι Δυτικοί τού βάζουν τώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα «άγια των αγίων»;
Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου και προσωπικά ο Τάντις είχαν επενδύσει πολιτικά στη χορήγηση ενταξιακού καθεστώτος, αλλά με την αρνητική εξέλιξη, «τους γύρισε ο ουρανός ανάποδα». Καθώς μάλιστα στη Σερβία επίκεινται εκλογές, τα περιθώρια νίκης για τα κόμματα που συγκροτούν τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό στενεύουν.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο αντιπολιτευόμενο Προοδευτικό Κόμμα, του καμουφλαρισμένου εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς, πρώην υπαρχηγού του φυλακισμένου για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη Βόιτσλαβ Σεϊσέλι, ενώ ταυτόχρονα ο ευρωσκεπτικισμός εξαπλώνεται σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, που εκλαμβάνουν τις δυτικές πιέσεις ως ωμό εκβιασμό του έθνους με αντάλλαγμα την ένταξη σε μια Ε.Ε. που κλυδωνίζεται και ίσως αύριο να μην υπάρχει με τη μορφή που ο απλός Σέρβος την ονειρεύτηκε.
Σε αυτό το περιβάλλον ο Τάντιτς πρέπει να ανοίξει το θέμα ταμπού -αυτό του Κοσόβου δηλαδή- με τους όρους της Δύσης, αν θέλει να ελπίζει ότι στο επόμενο διάστημα θα λάβει το πολυπόθητο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Θα τολμήσει να αποδοκιμάσει και εντέλει να διαλύσει τις ελεγχόμενες από τους εθνικιστές δομές των Σέρβων του Βορρά κλείνοντάς τους τη στρόφιγγα της οικονομικής ενίσχυσής τους από τα κρατικά ταμεία, όπως απαιτεί ο δυτικός παράγοντας, ως πρώτο σημαντικό βήμα για την ουσιαστική προσέγγιση με την Πρίστινα; Αν το επιχειρήσει, και μάλιστα προεκλογικά, δεν θα θεωρηθεί στη συνείδηση των συμπατριωτών του παραχώρηση διά «χειρός» μητροπολιτικού κέντρου του Βορείου Κοσόβου στους Αλβανούς και να αυτοκτονήσει πολιτικά;
Το δίλημμα για την ηγεσία του Βελιγραδίου είναι επομένως σκληρό. Ή προβαίνει σε υποχωρήσεις που στην ουσία θα σημάνουν αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους του Κοσόβου ή σβήνει η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Και η Μέρκελ έδειξε πως δεν αστειεύεται, όταν μάλιστα η Γερμανία με την επικέιμενη αποχώρηση των Αμερικανών θα είναι αυτή που θα κληθεί να γιατρέψει την πληγή που λέγεται Κόσοβο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2011/12/georgiefski.jpg 400w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />

Δεκέμβριος 5, 2011.

Σκόπια.

«Να ξαναγράψουμε το κομμάτι της ελληνικής ιστορίας…»

«Αυτήν την ιστορία που θέλουν σήμερα να μας επιβάλλουν ως κρατική πολιτική για την  Αρχαία Μακεδονία, την αποκαλώ ως  καρικατούρα ιστορίας, γιατί πρόκειται για ασύνδετα γεγονότα»


 Τα παραπάνω δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος «ВМРО-ДПМНЕ» (στο οποίο σήμερα είναι αρχηγός ο Γκρούεφσκι)  και τωρινός επίτιμος πρόεδρος του «ВМРО-НП» (Λαϊκού Κόμματος), κ. Λιούμπσο Γκεοργκιέφσκι σε συνέντευξή του Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα.

«Ο ‘μακεδονικός’ λαός βομβαρδίζεται καθημερινά με ψέμματα, με παραπληροφόρηση, με ντικιμαντέρ στα οποία βλέπουμε  ότι η ελληνική ιστορία έχει γίνει δική μας και ‘συνταγογραφείται’ ανάλογα.  Για μένα είναι  πολύ σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της λεγόμενης Αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας και της Σλαβικής Ιστορίας. Υπερασπίζομαι ακόμη τη θέση ότι εκεί που μπορούμε να στηριχθούμε και το  οποίο δεν είναι λανθασμένο, είναι η Σλαβική Ταυτότητά μας, οι πνευματικοί μας δημιουργοί, όπως ο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Κλήμης, ο Άγιος Ναούμ.
 Αυτή είναι η ιστορία μας όπου εμείς μπορούμε με ασφάλεια να στερεωθούμε ( να στηριχτούμε, να προχωρήσουμε) [στο πρωτότυπο: «Тоа е таа историја каде што можеме единствено сериозно да газиме»], δήλωσε ο Γκεοργκιέφσκι.

«Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας.  Επί δύο μήνες θα είμαστε γεμάτοι χαρά και θα λέμε πόσο ισχυροί είμαστε ως ηθικοί νικητές», είπε χαρακτηριστικά ο Γκεοργκιέφσκι.

 «Αλλά δεν θα υπάρχει βούληση για την επίλυση και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη χώρα αφού δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτε μέσα,  στα επόμενα,  τουλάχιστον στα δύο ή τρία χρόνια», προέβλεψε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν η τωρινή κυβέρνηση είναι σε θέση να συμβιβαστεί με την Ελλάδα,  ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε κατηγορηματικά:

«Όχι. Δεν βλέπω, ασφαλώς, κανένα σημάδι από την πλευρά της χώρας μας. Και αυτό διαφαίνεται από τους κρατικούς δημοσιογράφους που καθημερινά κηρύττουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό που βλέπουμε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης με την κυβερνητική προπαγάνδα. Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση υπεραμύνεται το όνομα χωρίς να έχει κάποια άλλη επιλογή»

«Η πλειοψηφία επιθυμεί να λάβει μια ημερομηνία έναρξης για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα δοθεί ημερομηνία. Τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι σαφή. Για την ένταξή μας πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος. Δεν ξέρω γιατί ορισμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην πΓΔΜ δεν προσπαθούν να εννοήσουν ένα τόσο σαφές και ακριβές μήνυμα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λιούμπσο Γκεοργκιέφσκι.

http://www.echedoros-a.gr/

 

 

Την Τρίτη, διαπράχθηκε μια απόπειρα δολοφονίας, από άγνωστο άτομο, σε ένα αυτοκίνητο με άδεια της αστυνομίας, εναντίον της ζωής του γνωστού στο πράσινο κίνημα, αντι-chemtrail ακτιβιστή και διευθυντή της Οικολογικής Κίνησης του Νόβι Σαντ, κ. Nikola Aleksic, καθώς ήταν καθ ‘οδόν προς στο Βελιγράδι. Ο στοχοποιημένος Aleksic, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις επιθέσεις των εταιριών κατά των πολιτών, είχε ζητήσει δημοσίως από το στρατό να «υπερασπιστεί με βάση το Σύνταγμα, το λαό και τους ουρανούς πάνω από τη Σερβία.»

«Θα πρέπει να καταρρίπτουν τα χωρίς διακριτικά αεροπλάνα και τους εγκληματίες, οι οποίοι πραγματοποιούν γενοκτονία στο σύνολο του πληθυσμού μας» είχε πει.

 

Ο μεταφραστής από την Ελλάδα, Wayne Hall έστειλε κείμενο που έλεγε: «Σε δελτίο τύπου του, λέει : «Στο δρόμο μου προς το Βελιγράδι, (Εθνική οδός Βελιγραδίου – Ζάγκρεμπ) ήρθε με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς να επιβραδύνει καθόλου, ένα φορτηγό λαδί χρώματος με κωδικούς μπλε (αστυνομίας) πινακίδα κυκλοφορίας: P 021.029 και ένα ρυμουλκούμενο, με σκοπό να σπρώξει το όχημα στο οποίο ήταν ο Nikola Aleksic στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας».

 

«Χάρη μόνο στην τελική προσπάθεια από τον οδηγό, το όχημα ξέφυγε από το φορτηγό και την ώθηση προς την αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας.»

 

Ο Aleksic είναι Επίτιμο Μέλος του ‘United Peoples’ Front’.

 

Τον Αύγουστο, σε ομιλία του, Ο Aleksic είχε απευθύνει μια αυστηρή προειδοποίηση προς τον Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, να σταματήσει την εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων (GMO) και να σταματήσει τον ψεκασμό chemtrail, αλλιώς θα καλέσει και προσωπικά θα παρακινήσει τους ανθρώπους της Σερβίας να βγουν στους δρόμους.

http://redskywarning.blogspot.com/

Εδώ το video με Ελληνικούς υπότιτλους από παλιότερη ανάρτησή μας.

http://news.kozaninet.gr/?p=18601

Κλίμα σύρραξης υπάρχει και στα Βαλκάνια

Posted by Συντ. Ομάδα On Σεπτέμβριος - 25 - 2011
Έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στην Ανατολική Μεσόγειο, και δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία σε όσα συμβαίνουν και στην άλλη μας γειτονιά, τα Βαλκάνια.
Πρέσεβο, αλλά και Σαντζάκ, κατοικούμενα από αλβανικό πληθυσμό, εντείνουν τις προσπάθειές τους για εγκατάλειψη της Σερβίας. Όλα αυτά, κατά

τη στιγμή που στο βόρειο (σερβικό) Κοσσυφοπέδιο τα επεισόδια είναι θερμά.

Οι πολιτικές αναλυτές διαπιστώνουν πλέον ότι το πείραμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατέληξε σε αποτυχία. Δημιούργησαν τότε, ένα κράτος με Κροάτες, Σέρβους και Βόσνιους μουσουλμάνους, στο πλαίσιο της θρυλούμενης πολυπολιτισμικότητας. Για δυο χρόνια παρέμεινε η δύναμη του Ο.Η.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόντα επεισόδια ανάμεσά τους. Κοντεύουν 20 χρόνια, από τότε, η δύναμη του Ο.Η.Ε. παίρνει κάθε δυο χρόνια παράταση παραμονής, και αν τυχόν εγκαταλείψει τη χώρα, αυτή θα γίνει τρία κομμάτια. Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται.
Για να εκμεταλλευθούν οι ισχυροί το υπέδαφος του Κοσσυφοπεδίου (αμύθητος υπόγειος πλούτος), να τιμωρήσουν τη Σερβία, αλλά και να στείλουν μήνυμα στην υφήλιο τι θα υποστούν όσοι δεν είναι υπάκουοι έφτιαξαν ένα κράτος, θνησιγενές κι αυτό όπως της Βοσνίας.
Στην εθνικά διχοτομημένη πόλη Μιτρόβιτσα, η γέφυρα Ιμπάρ είναι πλέον αδιάβατη, λόγω οδοφράγματος από άμμο και πέτρες. Οι κάτοικοι του κυριαρχικά σερβικού δήμου Λεποσάβιτς συγκεντρώθηκαν μαζικά κοντά στη συνοριακή πύλη της Γιαρίνιε, αναγκάζοντας τα στρατεύματα της KFOR να εκδώσουν προειδοποίηση, πως όποιος πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων θα πυροβολείται.
Πολλοί Αλβανοί στο βορρά έχουν εγκαταλείψει τις οικογένειές τους, ενώ άλλοι φρουρούν τις γειτονιές τους για το ενδεχόμενο επεισοδίων. Αλβανός κάτοικος ανέφερε πως οι Σέρβοι γείτονές του συμβουλεύουν τους Αλβανούς να φύγουν για μερικές ημέρες λόγω του κινδύνου. «Δεν είναι η πρώτη φορά, είπε, το συνηθίζουμε. Φύλαξα χτες το βράδυ μαζί με άλλους, απόψε θα το κάνουμε ξανά. Έχουμε απομακρύνει τις οικογένειες και τις έχουμε στείλει στο νότο, καθώς δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί», ανέφερε.
Η Ρωσία, μετά από παράκληση της Σερβίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ λόγω της θέσης των δυτικών χωρών δεν έχει εγκριθεί καμιά συντονισμένη ανακοίνωση για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Η Πρίστινα έχει εξασφαλίσει ήδη την υποστήριξη των ΗΠΑ, αρκετών δυτικών χωρών και των δυνάμεων KFOR σε ό,τι αφορά το δικαίωμά της για την κυριαρχία σε όλη την περιοχή. Πάνω σ’ αυτήν την υποστήριξη ακριβώς βασίζονται οι ενέργειες του Κοσσυφοπεδίου.
Την ώρα που ξεσηκώνονται οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, σε αντιπερισπασμό ξεσηκώθηκαν οι Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο της Σερβίας. Το Κόμμα των Αλβανών της νότιας Σερβίας, το οποίο διαχειρίζεται το Δήμο του Πρέσεβο, καταγγέλλει τη Σερβία ότι προωθεί τη βία, τις διακρίσεις και το μίσος μεταξύ των εθνοτήτων με στόχο την επιδείνωση της κατάστασης στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα της Κοιλάδας του Πρέσεβο.
Αλλά στο πόδι είναι και οι Αλβανοί του Σαντζάκ, που συνορεύουν με τους Αλβανούς του Μαυροβούνιου. Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» (με τμήματα ελληνικού εδάφους), έχει συνεπάρει τους Αλβανούς, έχοντας την υποστήριξη ισχυρών κέντρων που εδράζουν στις Η.Π.Α.
Και αρχίζουν οι προτάσεις. Ο Andreas Ernst δημοσιογράφος της καθημερινής εφημερίδας «Neue Zürcher Zeitung», γνώστης της κατάστασης των Βαλκανίων, υποστηρίζει ότι η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανταλλαγή εδαφών. Ο σερβικός τομέας του Κοσσυφοπεδίου να πάει στη Σερβία, και σε αντιστάθμισμα οι αλβανικοί οικισμοί της νότιας Σερβίας (της Κοιλάδας του Πρέσεβο) να ενωθούν με το Κοσσυφοπέδιο.
Κάποιοι θα πουν ότι απέτυχε το σχέδιο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, αφού δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικά οι διάφορες εθνότητες. Ο γράφων υποστηρίζει ότι η πολυπολιτισμική κοινωνία ναι μεν απέτυχε, όχι όμως το «σχέδιο». Διότι οι εμπνευστές του, με την πολυπολιτισμική κοινωνία δεν θέλουν την ειρήνευση (ποτέ στην ιστορία τέτοιου είδους κοινωνία δεν πέτυχε χωρίς βία ή γκέτο), αλλ’ ακριβώς το αντίθετο. Τις συνεχείς συγκρούσεις δηλαδή και την αστάθεια, για να μη υπάρχουν ισχυρά κράτη, τα οποία θα μπορούν να σηκώσουν κεφάλι. Όποιος αμφιβάλλει, ας θυμηθεί τη σοφή ελληνική παροιμία «ο λύκος στην αναμπαμπούλα χαίρεται».

http://www.peramatozoa.info/

Κόσοβο: Οι Σέρβοι παραμένουν στα οδοφράγματα

Posted by Συντ. Ομάδα On Σεπτέμβριος - 20 - 2011
Κόσοβο: Οι Σέρβοι παραμένουν στα οδοφράγματα

 

Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) Χαβιέ ντε Μαρνιάκ μετέβη στις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ, στο βόρειο Κόσοβο, στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία και ζήτησε την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων.

Ο επικεφαλής της Eulex κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου τόνισε ότι και οι δύο διαβάσεις είναι από τεχνική άποψη έτοιμες να λειτουργήσουν, αλλά τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί στους κοντινούς οδικούς άξονες εμποδίζουν το άνοιγμά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στηρίζει τις προσπάθειες εδραίωσης ομαλών εμπορικών σχέσεων και την άρση του εμπάργκο στο εμπόριο, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τα οδοφράγματα ζημιώνουν τους πολίτες, δήλωσε ο κ. Ντε Μαρνιάκ, o οποίος συναντήθηκε με το προσωπικό της Eulex, της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), μέλη της αστυνομικής δύναμης του Κοσόβου και τελωνειακούς.

Η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των αρχών της Πρίστινας να στείλουν αστυνομικούς και τελωνειακούς ώστε να έχουν τον έλεγχο στις δύο διαβάσεις προς τη Σερβία, παραμένει ήρεμη.

Μικρές ομάδες Σέρβων πέρασαν τη νύχτα στις δύο γέφυρες στον ποταμό Ίμπαρ στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στα οδοφράγματα στο Ρούνταρε και Ζούπατς και συνέχισαν να ελέγχους τις οδικές αρτηρίες προς τις δύο διοικητικές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) με ελικόπτερα έριξε φυλλάδια στην περιοχή της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, με τα οποία σε δύο γλώσσες, αγγλική και σερβική ενημερώνει ότι δέχεται τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, αλλά οι αποκλεισμοί δρόμων είναι παράνομοι.

«Οι αποκλεισμοί δρόμων δεν είναι αποδεκτός τρόπος εκδήλωσης διαμαρτυρίας, είναι παράνομοι δεν εντάσσονται σε ειρηνικές και δημοκρατικές ενέργειες», σημειώνεται στα φυλλάδια της KFOR.

Επιπλέον η KFOR προειδοποιεί ότι οι αποκλεισμοί οδικών αρτηριών αποτελούν κίνδυνο για όλους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς είναι αδύνατο να φθάσει βοήθεια όπου είναι απαραίτητη.

«Σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η KFOR είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας», αναφέρεται στα φυλλάδια.

 

http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/25113

 

Νέα ένταση προμηνύεται στο βόρειο Κόσοβο, μετά την διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης της Πρίστινα να ανακτήσει τον έλεγχο των συνοριακών διαβάσεων προς τη Σερβία, τοποθετώντας σε αυτές αστυνομικούς και τελωνειακούς αλβανικής εθνότητας. Σήμερα, κατόπιν αιτήματος Σερβίας και Ρωσίας, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το Βελιγράδι να καταγγέλλει πως οι KFOR και Eulex προτίθενται να διευκολύνουν τις κινήσεις της κυβέρνησης Θάτσι.

Ήδη, μετά την αναγγελία του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ότι οι αλβανικές δυνάμεις ασφαλείας πρόκειται σήμερα, Παρασκευή, να επιβάλουν ακόμη και δια της βίας την κυριαρχία τους στους συνοριακούς σταθμούς Γιάρινιε και Μπίρνιακ, Σέρβοι πολίτες έστησαν οδοφράγματα σε κύριες οδικές αρτηρίες, ενώ απέκλεισαν και την κεντρική γέφυρα της πόλης, ρίχνοντας δύο φορτηγά χαλίκι.

Μετά την ανάφλεξη που είχαμε στην περιοχή στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, όταν η αποστολή από την κυβέρνηση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη βόρεια Μιτρόβιτσα προκάλεσε εκτεταμένα επεισόδια με έναν νεκρό αστυνομικό, τώρα η κυβέρνηση Θάτσι επιχειρεί και πάλι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των συνοριακών διαβάσεων, με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου, αφού στην περιοχή εισάγονται προϊόντα από τη Σερβία ατελώς.

Την επιτήρηση των σταθμών έχει σήμερα αποκλειστικά η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (UNMIK), η οποία επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων από και προς την Σερβία.

Να σημειωθεί πως οι αστυνομικοί που υπηρετούν στους συνοριακούς σταθμούς  Γιάρινιε και Μπίρνιακ ανήκουν μεν στην αστυνομική δύναμή Κοσόβου (ΚΡS), ωστόσο μέχρι σήμερα είναι όλοι σερβικής εθνότητας, κάτι που τώρα επιχειρείται να ανατραπεί.

Από την πλευρά τους, οι Σέρβοι καταγγέλλουν πως οι μόνες δυνάμεις που είναι βάσει νόμου επιφορτισμένες με την τήρηση της τάξης στο βόρειο Κόσοβο είναι αποκλειστικά το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι διεθνείς αποστολές στο Κόσοβο, που δρουν σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) και η πολιτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex).

Την Πέμπτη, ο Σέρβος Πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε ότι πιθανή μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα μπορούσε «σε εποχή παγκοσμιοποίησης να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο τον κόσμο», γι αυτό και πρέπει να επικρατήσει πνεύμα συμβιβασμού και διαλόγου. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για ανάληψη πρωτοβουλιών, μετά την επίσημη αναγγελία του Θάτσι, ότι προτίθεται ακόμη και με τη χρήση βίας να ανακτήσει τον έλεγχο των συνοριακών διαβάσεων στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

Σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Σερβίας και της Ρωσίας συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην περιοχή, κεκλεισμένων των θυρών, μετά από την επιμονή των δυτικών χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, με επιστολή του στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ζήτησε τη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί η χρήση βίας στην περιοχή από την κυβέρνηση της Πρίστινα.

Αφού αναφέρθηκε σε πληροφορίες που εμφανίζουν  τις δυνάμεις KFOR και Eulex διατεθειμένες να διευκολύνουν τις μονομερείς αλβανικές αποφάσεις – κατά παράβαση της ουδετερότητας που οφείλουν να τηρούν, βάσει του  ψηφίσματος 1244 Συμβούλιου Ασφαλείας – ο κ. Γέρεμιτς τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Σε περίπτωση που απειληθεί η σταθερότητα και υπάρξουν ανθρώπινα θύματα ως αποτέλεσμα της αναγγελίας των αρχών της Πρίστινας ότι θα χρησιμοποιηθεί βία στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η ευθύνη θα είναι στο προαύλιο εκείνων που έχουν εντολή να εμποδίσουν τέτοια βήματα κι αυτοί είναι πρώτα απ’ όλα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

»Η Σερβία καταδικάζει την πρόθεση των αρχών της Πρίστινας να αλλάξουν μονομερώς την κατάσταση στην περιοχή. Η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας θα είναι αδύνατη, όπως επίσης και η εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων, αν επιτραπεί στις αρχές της Πρίστινας να υλοποιήσουν την επιχείρηση που έχουν προαναγγείλει».

http://www.elzoni.gr/html/ent/526/ent.13526.asp

 

Όταν στις διεθνείς σχέσεις υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητές σου και θεωρήσεις πολλά θέματα δεδομένα ενώ αυτά δεν είναι, τότε αναπόφευκτα έρχεται η ώρα που ο ισχυρός και αποφασιστικός – με την κυριολεξία της έννοιας – παράγοντας στο ζήτημα ενδιαφέροντος, αναλαμβάνει να σε επαναφέρει στην τάξη, έστω κι αν αυτό γίνει με τον πλέον τραυματικό για σένα και όσα πρεσβεύεις τρόπο…

Το τίμημα της υπεροψίας τους και της αδιαλλαξίας τους πληρώνουν τα Σκόπια του Νίκολα Γκρούεβσκι, ο οποίος έχει εξαντλήσει το ρεπερτόριο προκλητικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα και προσπαθειών καπήλευσης της ελληνικής Ιστορίας αιώνων, με αποτέλεσμα να κατορθώσει να εξοργίσει ακόμα και το κράτος-πάτρωνα που του έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα να δηλώνει πρωθυπουργός και όχι… έπαρχος ή… περιφερειάρχης στο πλαίσιο κάποιας άλλης χώρας, π.χ. της Βουλγαρίας.

Τα γιγαντιαία αγάλματα των – πραγματικών – Μακεδόνων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του Φιλίππου, η ονομασία κάθε δημόσιου χώρου με κάποιο όνομα προερχόμενο από την ελληνική Ιστορία (π.χ. το αεροδρόμιο), ξεπέρασαν κάθε όριο του κιτς και τελικά έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα. Από τη στιγμή που οι Αμερικανοί αποτραβιούνται από τις στρατιωτικές εμπλοκές ανά τον πλανήτη και τα Βαλκάνια δείχνουν να είναι σχεδόν αγανακτισμένοι με την επίδειξη αγνωμοσύνης μιας αμελητέας διεθνοπολιτικής οντότητας η οποία στηρίζει όλη της την ύπαρξη και την προκλητική της πολιτική στη βεβαιότητα – φενάκη ότι η σημαντικότητά της δεν επιτρέπει καμία σκέψη εγκατάλειψής της.

Όλα αυτά ξεχνώντας βέβαια ότι στην πραγματικότητα το 30% του εδάφους της ελέγχεται από μια άλλη εθνική ομάδα, η οποία γειτνιάζει με συμπατριώτες της και τη «μητέρα-πατρίδα» ενώ άλλος ένας γείτονας θεωρεί ότι το έδαφος που καταλαμβάνει ο γείτονας, αποτελεί στην ουσία δικό της Ιστορικό έδαφος και αν και τους έχει αναγνωρίσει με το Συνταγματικό τους όνομα, δεν συζητά το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ψευδεπίγραφη εθνική ταυτότητα που επιχειρούν να δημιουργήσουν.

Τούτων λεχθέντων, δεν αποτελούν έκπληξη οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού των Εξωτερικών οι οποίες ενόχλησαν τους Σλαβομακεδόνες (τους Σλάβους που κατοικούν σε τμήμα της γεωγραφικής περιοχής με το όνομα «Μακεδονία» η οποία υφίσταται εντός των συνόρων τριών – σήμερα – χωρών, της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας). Ούτε και η φερόμενη ως ετοιμότητα των ΗΠΑ να μειώσουν την οικονομική βοήθεια προς τη FYROM με σκοπό να τη συνετίσουν. Για να έρθει ως επιστέγασμα η ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (Foreign Relations Committee), η οποία σε κείμενό της αναφέρεται συνεχώς σε «FYROM», ούτε καν «Former Yugoslavian Republic of Macedonia», ενώ μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει τους πάντες στις ΗΠΑ να μιλούν για «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Εκτός του ενδεχομένου περικοπής της διμερούς βοήθειας στη FYROM, στην έκθεση υπάρχουν αναφορές στην Ελλάδα, οι οποίες εξηγούν εμμέσως την αιτία της οργής με τους Σκοπιανούς:

«Η Ελλάδα έχει επιδείξει τεράστια θέληση να συμφωνήσει ότι το ‘Μακεδονία’ μπορεί να συμπεριληφθεί στο μελλοντικό όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) όσο αυτός ο όρος συνοδεύεται από ένα γεωγραφικό προσδιορισμό, ο οποίος θα καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχουν εδαφικές βλέψεις της FYROM σε σχέση με τα ιστορικά σύνορα της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας».

Στη συνέχεια η FYROM εγκαλείται ότι παραβιάζει τις ρήτρες της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (σαφές το μήνυμα προς το Διεθνές Δικαστήριο όπου έχουν προσφύγει οι Σκοπιανοί επιχειρώντας να καταδικάσουν την Ελλάδα. Στο ίδιο κείμενο καθίσταται με έμμεσο τρόπο σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά, εμπρηστικά συλλαλητήρια, πολιτική ρητορική ή και προπαγάνδα από κυβερνητικές υπηρεσίες και οποιονδήποτε αποπειραθεί να υποκινήσει βία, μίσος και εχθρότητα, συμπεριλαμβανόμενης της εκτύπωσης και δημοσίευσης βιβλίων, χαρτών και διδακτικού υλικού που περιέχουν ιστορικές διαστρεβλώσεις…

Να προσθέσουμε ότι πιθανότατα μέρος του κινήτρου των ΗΠΑ στην τήρηση της εν λόγω στάσης στο ζήτημα, είναι η οικονομική συγκυρία η οποία συνδέεται και με τα αμερικανικά οικονομικά προβλήματα χρέους, καθώς επίσης και με τις εξελίξεις που πραγματικά ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς οι οποίες συνδέονται με τα ελληνοτουρκικά…

 

http://www.defence-point.gr/news/?p=15970

Τα Βαλκάνια και μείς

Posted by Συντ. Ομάδα On Ιούλιος - 12 - 2011

Του Κων/νου Τζέκη

Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, αν όχι όλους, τα Βαλκάνια είναι μια μισοσκότεινη περιοχή, που δεν μπόρεσε να τη φωτίσει, έστω και ελάχιστα, ο ήλιος της πολιτισμένης και μεσουρανούσας κάποτε Βιέννης.

Μια περιοχή στοιχειωμένη και μυστηριώδης, με πανάρχαιους δαίμονες, που διψούν για αίμα, ουσιαστικά, ένα κομμάτι βαρβαρισμού και σχεδόν πρωτόγονο, στο μαλακό υπογάστριο τους.

Μια περιοχή που κατ’ αυτούς αλληθωρίζει προς την Ανατολή, αν δεν είναι κομμάτι της Ανατολής. Ένα μωσαϊκό εθνών και πολιτισμού πολύχρωμο και αταίριαστο.

Από την άλλη, οι δικοί μας άνθρωποι, οι άνθρωποι της προβολής αρνούνται να κατανοήσουν αυτή την πραγματικότητα, θεωρώντας την χώρας μας σύνορο με τις Βρυξέλες, αγνοώντας τα Βαλκάνια και τις ιδιαιτερότητές της περιοχής.

Τα Βαλκάνια ζουν χωμένα στο παρελθόν τους, όπως σαφώς και η χώρα μας, με το μέλλον αβέβαιο, να αιωρείται σαν το μετέωρο βήμα του πελαργού του Αγγελόπουλου, μη τολμώντας να κάνει το σωτήριο βήμα προς το μέλλον. Με την πρώτη ευκαιρία πολιτικοί και ρήτορες της εξουσίας όπως αυτή εμφανίζεται κάθε φορά και με κάθε μορφή, ξαναζωντανεύουν τους θρύλους του παρελθόντος και ξυπνούν τους δαίμονες της διαχρονικής μυθολογίας και μαζί μ’ αυτούς και τους νεκρούς των χιλιάδων αγώνων που κείτονται στο χώμα με ένα αχνό πικρό χαμόγελο και με μια απορία ανάμεσα στα σμιγμένα φρύδια τους, στοιχείο του άδικου χαμού τους, σαν τον άγνωστο στρατιώτη της Βουλής. Αυτοί, ζητώντας απαντήσεις και ερεθισμένοι από την επίκληση των μάγων της πολιτικής, που κάθε φορά τους θυμούνται, ανασταίνονται, ζητώντας εκδίκηση οπλίζοντας το νου των εξουσιαστών με πράξεις παραλογισμού και ρεβανσισμού.

Τα ανεκπλήρωτα όνειρα και οι μεγαλομανίες βρίσκουν γόνιμο έδαφος στα κούφια λόγια της πολιτικής, που στερημένη από τη ρητορεία του Παπανδρέου του Γεωργίου, όχι αυτού, αλλά του άλλου και του Τσάτσου και του Στασινόπουλου, ενδύονται με ανεκπλήρωτες μεγαλομανείς μανδύες και έτσι οι ιδέες τους, στερημένες από τα απλά υλικά της ζωής και της λογικής και φορώντας τις κομματικές τους παρωπίδες, εμποδίζονται να δουν ξεκάθαρα την πραγματικότητα και να αποφασίσουν ανάλογα. Ο Στάνκος στα «Στοιχειωμένα Βαλκάνια» έγραφε ότι οι μικροί λαοί είναι προτιμότερο να απολαμβάνουν την Ιστορία παρά να την παράγουν ή να την ανακυκλώνουν. Από την άλλη ο Έντι Ράμα, ως Δήμαρχος Τιράνων, έγραφε κάποτε ότι οι μικροί λαοί δεν μπορούν να κάνουν μεγάλα όνειρα.

Να λοιπόν που χωλαίνει η Ελληνική καμήλα. Δεμένη με το παρελθόν της και με την θυμωμένη νεώτερη ιστορία της, αρνείται να τινάξει αυτό το βαρύτατο φορτίο που την οδηγεί στην κινούμενη άμμο και περιμένει μια σανίδα που θα την εμποδίσει να βυθιστεί. Όμως, αλλοίμονο, οι μεγάλοι μόνο σάπιες σανίδες ρίχνουν στο διάβα των λαών και περιμένουν. Σαν ύαινες ενδεδυμένες όμως με δέρμα αμνού.

Μας ξεκουφαίνουν με τις κραυγές τους ότι με υπομονή και δουλειά θα γίνουμε άτρωτοι. Κούφια λόγια. Ξεχνούν ότι αυτό που θα ονομάζεται άτρωτο θα είναι κάθε φορά ευάλωτο στην εφευρετικότητα των ηλιθίων. Και τέτοιοι υπάρχουν παντού. Για δέστε γύρω σας, ανοίξτε την τηλεόραση και θα τους μετρήσετε, αν μπορείτε να μετράτε σε εκατομμύρια.

*Ο κ. Κώστας Τζέκης είναι αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ.

 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑΣ

Posted by Συντ. Ομάδα On Μάιος - 30 - 2011

Αν και ο δικηγόρος και η οικογένεια του πρώην στρατηγού των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς επιμένουν ότι η κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας του δεν του επιτρέπουν να έχει μια δίκαιη δίκη, καθώς δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ο ίδιος δεν παρέλειψε, ακόμη και με κίνδυνο αυτό να αποβεί σε βάρος του, να απευθύνει έκκληση από τη φυλακή προς τους οπαδούς και φίλους του να μην προχωρήσουν σε ταραχές.

Πληροφορηθείς ότι οι φίλοι του ετοιμάζουν διαδηλώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ο Μλάντιτς ζήτησε να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η αιματοχυσία, καθώς η δική του μοίρα είναι προδιαγεγραμμένη.

Σήμερα πιθανότατα ο δικηγόρος του θα αποστείλει την έφεση κατά της έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ την ίδια ώρα τόσο η υπεράσπιση, όσο και η οικογένειά του ζητούν να εξεταστεί από ψυχιάτρους, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σλάβιτσα Τζούκιτς Ντεγιάνοβιτς.

Όπως έγινε γνωστό ο άλλοτε κραταιός αρχιστράτηγος ζήτησε μια τηλεόραση, φράουλες και να επιτραπεί να τον επισκεφθούν οι παλιοί του φίλοι, μεταξύ των οποίων η δημοσιογράφος Λίλιανα Μπουλάτοβιτς.

http://www.elzoni.gr/html/ent/933/ent.9933.asp

Τα Βαλκάνια στα χνάρια της Β. Αφρικής;

Posted by Συντ. Ομάδα On Απρίλιος - 13 - 2011


της kassandra

Αν και δικαιολογημένα η προσοχή όλων των ΜΜΕ είναι στραμμένη στις εξελίξεις στην Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή, είναι λάθος η απουσία από αυτά σημαντικών ειδήσεων και συζητήσεων για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, που μας αφορούν άμεσα, αφού τμήμα της βαλκανικής είναι και η χώρα μας. Αντίθετα μάλιστα από την εικόνα, που η απουσία ειδήσεων διαμορφώνει, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν σοβαρές καταστάσεις που αξίζει να αναφερθεί κανείς σε αυτές και ότι όλα είναι ελεγχόμενα, καθώς κύριο μέλημα τώρα όλων των βαλκανικών κρατών είναι πλέον η ένταξή τους στην ΕΕ, η κατάσταση εξελίσσεται προβληματικά σε μια σειρά χώρες και τείνει να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Ιδιαίτερα χώρες που έπαιξαν ρόλο στην τελευταία πολεμική περιπέτεια της περιοχής ,που οδήγησε στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας,  βρίσκονται σε πολιτική κρίση και συνθέτουν ένα σκηνικό που είναι έτοιμο να εκραγεί αν κάποιος αποφασίσει να «ανάψει το σπίρτο», συμπαρασύροντας σε νέες περιπέτειες τα Βαλκάνια. Και δυστυχώς υπάρχουν αυτοί που θα ήθελαν να βάλουν φωτιά στην περιοχή….

.

Το όλο σκηνικό διαμορφώνεται από τις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ  κυβέρνησης αντιπολίτευσης  σε κάθε χώρα, με την αποκαλούμενη «διεθνή κοινότητα» να τις υποδαυλίζει ακόμα περισσότερο, και με τις μειονότητες , με τα προβλήματα στο ζήτημα αυτό να αναδεικνύονται καθώς έχει προγραμματισθεί απογραφή πληθυσμού στις περισσότερες από αυτές τις χώρες.

Πιο συγκεκριμένα:,

ΚΟΣΟΒΟ

Με την Σερβία να εξακολουθεί να αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου  και να καλεί τους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο να μην συμμετάσχουν στην απογραφή πληθυσμού που διεξάγεται από τους θεσμούς της Πρίστινας,* υπό τις πιέσεις της «διεθνούς κοινότητας»  πραγματοποιούνται οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου -Πρίστινας υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Στις συνομιλίες παρευρίσκεται και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τόμας Κάτριμαν  ο οποίος δήλωσε  ότι κάθε πλευρά στο διάλογο μπορεί να θέσει οποιοδήποτε θέμα,  υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το καθεστώς του Κοσόβου δεν πρόκειται και δεν μπορεί να αλλάξει στο διάλογο.  Οι συνομιλίες, που επισήμως αποσκοπούν στην λύση κάποιων πρακτικών προβλημάτων και όχι πολιτικών ζητημάτων, ξεκίνησαν με καθυστέρηση και προβλήματα και συνεχίζονται με πολλά εμπόδια, λόγω των πρόωρων εκλογών και της πολιτικής κρίσης που υπάρχει στο Κόσοβο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι  η συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου, η οποία συγκλήθηκε για να επικυρώσει το ψήφισμα, που κατέθεσε η κυβέρνηση για την έναρξη των συνομιλιών με το Βελιγράδι, διακόπηκε εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων για την αναγκαιότητα και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Ο Χασίμ Θάτσι, δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία να εγκρίνει τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του Κοσόβου στις συνομιλίες των Βρυξελλών και η αντιπροσωπεία των Αλβανών συμμετάσχει στις συνομιλίες, παρότι δεν έλαβε σχετική εντολή από το κοινοβούλιο.

Παράλληλα, τόσο η εικόνα του Θάτσι, όσο και του Κοσόβου,  έχει αμαυρωθεί από την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κατηγορεί τον ίδιο τον Θάτσι και μέλη του πρώην UCK  για απαγωγές στο Κόσοβο, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από Σέρβους, και όχι μόνο. Επίσης, έχει αμαυρωθεί και  από τις έρευνες της Αποστολής της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης της ΕΕ (Eulex) για ανώτατους αξιωματούχους που θεωρούνται υπεύθυνοι για υπεξαίρεση σημαντικών κεφαλαίων.  «Το νέο κράτος έχει την εικόνα μιας ζώνης εγκληματιών» επισημαίνει ο αναλυτής Ενβέρ Ρομπέλι, και ο διευθυντής της Λέσχης για την εξωτερική πολιτική στην Πρίστινα, Ιλί Χότζα, προσθέτει: «Δίνουμε την εικόνα μιας χώρας που η διαφθορά είναι συνυφασμένη με την διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Στις εκλογές που προηγήθηκαν στο Κόσοβο Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK) του Θάτσι το οποίο εξασφάλισε το ένα τρίτο των ψήφων ,συμφώνησε να συνεργαστεί με το κόμμα Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο (AKR) και με κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες, για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δύο μήνες μετά τις εκλογές, μετά τη δήλωση τριών άλλων μεγάλων κομμάτων ότι δεν θα κυβερνήσουν μία χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων με τον Θάτσι. Τα κόμματα συμφώνησαν ότι ο Θάτσι θα εκτίσει μία ακόμα θητεία ως πρωθυπουργός και ο ηγέτης του AKR, Μπεντζέτ Πατσόλι, , θα είναι ο νέος πρόεδρος του  Κοσόβου. Πολύ σύντομα όμως η εκλογή του Πατσόλι κρίθηκε αντισυνταγματική παρατείνοντας το κενό στην ηγεσία της Πρίστινας  και την  πολιτική κρίση.

*Το Βελιγράδι ζητά η απογραφή να διεξαχθεί σε όλο το Κοσσυφοπέδιο από τον ΟΗΕ,

ΣΕΡΒΙΑ

Στη Σερβία που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα η Βουλή  αποφάσισε την αναβολή για την 1η Οκτωβρίου της απογραφής πληθυσμού, επειδή οι πόροι που είχαν προγραμματιστεί να διατεθούν από τον προϋπολογισμό δεν είναι επαρκείς για ποιοτική και έγκαιρη προετοιμασία της διαδικασίας.  Οι διαδηλώσεις ενάντια στην  πολιτική λιτότητας και την εκτεταμένη διαφθορά είναι συχνές, ενώ δεν λείπουν και εδώ τα μειονοτικά προβλήματα. Ο μουφτής της Ισλαμικής Κοινότητας της χώρας, Μουάμερ Ζούρκολιτς, απείλησε πρόσφατα τις σερβικές αρχές με επεισόδια ανάλογα με αυτά  που διαδραματίσθηκαν στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Μιλώντας σε θρησκευτική συγκέντρωση για τον γιορτασμό των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ ο μουφτής δήλωσε ότι «στις πλατείες της Αιγύπτου και της Τυνησίας  είχαμε σοβαρές αναταραχές που αν δεν γίνουν μάθημα για τις σερβικές αρχές μπορεί πολύ εύκολα να επαναληφθούν σε κάποια πλατεία του Νόβι Πάζαρ» *

*Αστικό κέντρο στην περιοχή Σαντζάκ, στη ΝΔ Σερβία, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.


ΑΛΒΑΝΙΑ

Στην Αλβανία Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα , που δεν αναγνώρισε ποτέ την οριακή επανεκλογή του Μπερίσα τον Ιούνιο του 2009*   μποϊκοτάρει τις εργασίες του κοινοβουλίου και κατά καιρούς διοργανώνει διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης της οποίας ζητά την παραίτησή της. Λίγο μετά την αποκάλυψη ενός μεγάλου σκανδάλου δοσοληψίας, με πρωταγωνιστή τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα,  η αντιπαράθεση βάφτηκε στο αίμα καθώς σε μια μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης τρείς διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πυρά των εθνοφρουρών. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, προσωρινά, χάρη στις επεμβάσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων που ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση Μπερίσα για διάλογο με την αντιπολίτευση. Από την πλευρά του  ο Μπερίσα, που δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι ετοιμάζει πραξικόπημα και υποθάλπει τρομοκράτες, χαρακτηρίζει παράνομα τα εντάλματα κατά των εθνοφρουρών που εκτέλεσαν τους τρεις διαδηλωτές και δεν διστάζει να απειλήσει την εισαγγελέα που τα εξέδωσε! Στις 8 Μαϊου έχουν προγραμματισθεί δημοτικές εκλογές και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών και δήμαρχος Τιράνων, Έντι Ράμα ήδη προβλέπει νέα νοθεία και υπόσχεται να συνεχίσει το κόμμα του τις διαδηλώσεις εως ότου η κυβέρνηση παραιτηθεί και προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη αφορμή που θα μπορούσε να προκαλέσει μια κρίση, την οποία οι ΗΠΑ μάλλον θεωρούν πολύ πιθανή  όπως δείχνουν και οι οδηγίες της πρεσβείας τους στα Τίρανα προς τους Αμερικανούς που ζουν στην Αλβανία. Η όλη κατάσταση στην Αλβανία είναι γνώριμη και θυμίζει την περίοδο 1996-1997, και την  βεντέτα μεταξύ Μπερίσα-Νάνο λίγο πριν ξεσπάσει το αποκαλούμενο σκάνδαλο των “πυραμίδων” . Στο μεταξύ αναβλήθηκε για το φθινόπωρο  η απογραφή του πληθυσμού αφού και το θέμα αυτό, ιδιαίτερα μέσα στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, μπορεί να γίνει αφορμή μιας ακόμη βίαιης εξέλιξης. Ήδη τα ΜΜΕ και πολιτικοί  εκφράζονται εναντίον της απογραφής του πληθυσμού με ελεύθερη δήλωση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας, με τον ισχυρισμό ότι θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας, καθώς επιδιώκει να την μετατρέψει σε πολυεθνικό κράτος  και ότι οι Έλληνες έχουν από καιρό καταστρώσει σχέδιο για να αυξήσουν τεχνητά τον αριθμό των μελών της ελληνικής μειονότητας στην χώρα.

αι η ΕΕ έκανε λόγο για παρατυπίες στις εκλογές του 2009


ΠΓΔΜ

Ανάλογη κατάσταση έχουμε και στην ΠΓΔΜ που οδεύει προς πρόωρες εκλογές, αφού προηγουμένως  η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση εγκατέλειψε και αυτή το Κοινοβούλιο και οργάνωσε διαδηλώσεις, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι για αυταρχική διακυβέρνηση και διαφθορά, για καταπάτηση της ελευθερίας των ΜΜΕ με το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Α1 και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του, αλλά και για επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην ΠΓΔΜ εξέφρασε και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, που επισκέφθηκε τα Σκόπια στο πλαίσιο μίνι-περιοδείας του στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ και το Κόσοβο. Ο κ. Κάντριμαν πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες αυτές των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται και στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ανθρώπινες ελευθερίες στην ΠΓΔΜ και στις εκθέσεις της Ε.Ε για την πρόοδο της χώρας. Κατά τ’ άλλα, συμπλήρωσε ότι δεν πήγε στα Σκόπια «για να προειδοποιήσει κάποιον». Λίγο αργότερα ο Γκρούεφσκι επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και στην συνέχεια, με την σύμφωνη γνώμη και της αντιπολίτευσης προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για την ΠΓΔΜ παραμένει η διεθνοτική αντιπαράθεση. Δέκα χρόνια μετά την συμφωνία της Οχρίδας, που ήρθε σαν αποτέλεσμα των αιματηρών γεγονότων του πολέμου μεταξύ αλβανοφώνων και Σλαβομακεδόνων το 2001, η ΠΓΔΜ είναι ήδη πληθυσμιακά χωρισμένη σε μια περιοχή που κατοικείται από αλβανόφωνους και συνορεύει με το Κοσσυφοπέδιο και μια περιοχή που κατοικείται από Σλαβομακεδόνες.  ενώ και η Βουλγαρία έχει θέσει θέμα βουλγαρικής μειονότητας. Διάφορα επεισόδια που συνήθως δεν γίνονται γνωστά, λαμβάνουν χώρα τακτικά  με ένοπλους του UCK που διασχίζουν τα ανύπαρκτα, ουσιαστικά, σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, που συνιστά μια πραγματική απειλή για την ΠΓΔΜ . Παρ’ όλα αυτά περιέργως η κυβέρνηση των Σκοπίων όχι μόνο αναγνώρισε το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά συμφώνησε και  στην κατάργηση της βίζας

Πρόσφατα ένα ακόμη αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αλβανοφώνων και Σλαβομακεδώνων με οχτώ τραυματίες σημειώθηκε στα Σκόπια, με αφορμή την ανέγερση μίας εκκλησίας-μουσείου στο κάστρο των Σκοπίων, ενώ διαφορετικές εθνότητες έχουν ανοίξει «πόλεμο» μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, με υβριστικά συνθήματα σε εθνοτική και θρησκευτική βάση. Με δεδομένο ότι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ που αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, έκπληξη προκάλεσε και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, ότι συζητά το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, σκοπός της οποίας είναι η διάδοση των ισλαμικών αξιών και συμφερόντων παγκοσμίως.

Και στην ΠΓΔΜ, η απογραφή αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο λόγω του πολιτικού κλίματος στη χώρα. Όσο για το θέμα της ονομασίας, ως γνωστόν παραμένει άλυτο, παρά τις υποχωρήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων. Στην πραγματικότητα μοιάζει σαν η κυβέρνηση των Σκοπίων να τορπιλίζει οποιαδήποτε πρόταση λύσης, επιδιδόμενη σε εθνικιστικά παραληρήματα, αν και γνωρίζει  ότι αυτό το θέμα αποτελεί εμπόδιο για την ένταξή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κάτι που υποτίθεται ότι επιδιώκει για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάλυσης της ΠΓΔΜ. Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ και η ΕΕ που υποτίθεται ότι θέλουν η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν μάλλον πολύ χαλαρά το θέμα.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Στο Μαυροβούνιο, όπου διεξάγεται για πρώτη φορά, μετά την ανεξαρτητοποίηση του,  απογραφή πληθυσμού, την οποία  επιτηρεί  η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT), η ατμόσφαιρα θυμίζει εκείνη της περιόδου πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2006. Η απογραφή πληθυσμού έχει εξελιχθεί σε σύγκρουση μεταξύ των φιλοσερβικών δυνάμεων και των Μαυροβούνιων που επεδίωξαν την ανεξαρτησία πριν από πέντε χρόνια. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για άσκηση πιέσεων στους πολίτες να δηλώσουν Σέρβοι ή Μαυροβούνιοι, εν μέσω βομβαρδισμών, από τηλεοπτικά μηνύματα, εκπομπές και διαφημιστικά σποτ. *

* Σύμφωνα με την προηγούμενη απογραφή πληθυσμού, το 2003, ο πληθυσμός του Μαυροβουνίου ήταν 620.145 κάτοικοι, το 43% των οποίων Μαυροβούνιοι, το 31% Σέρβοι και οι υπόλοιποι δηλώθηκαν ως Βόσνιοι, Μουσουλμάνοι, Αλβανοί και Κροάτες.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Στην Κροατία, η απογραφή πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών διεξάγεται κανονικά και   στο απογραφικό δελτίο συμπεριλαμβάνονται 45 ερωτήματα, μεταξύ των οποίων και ερωτήματα που αφορούν την εθνικότητα, το θρήσκευμα, το επίπεδο μόρφωσης και τα έσοδα. Όμως, αν και καταβάλλονται προσπάθειες προσέγγισης με την Σερβία  πολλά ζητήματα παραμένουν άλυτα όπως το θέμα των συνόρων οι χιλιάδες αγνοούμενοι, και τα προβλήματα των μειονοτήτων της μιας χώρας στην άλλη.

ΟΙ διαδηλώσεις, που οργανώνονται μέσω του Facebook, με αιτήματα την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, είναι συχνές και σημαδεύονται από βίαια επεισόδια. Η αναζήτηση του υποκινητή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έχει προκαλέσει θερμές συζητήσεις μεταξύ της κυβερνώσας Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) και της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα η κροατική κυβέρνηση σπεύδει να δηλώσει παρών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  με τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό, Ίβο Γιοσίποβιτς και Γιάντρανκα Κόσορ, να εκφράζουν -σε κοινή δήλωσή τους- ανησυχία για την εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την προσδοκία ότι όλοι οι πολιτικοί παράγοντες στη Βοσνία θα προστατεύσουν την ισοτιμία του κροατικού λαού στη χώρα*. Η κα Κόσορ ανέφερε μάλιστα ότι θα έχει συνεχείς διαβουλεύσεις με τον κ. Γιοσίποβιτς για τα βήματα που θα κάνει η Κροατία όσον αφορά την κατάσταση στη Βοσνία.

*Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, ανέστειλε προσωρινά τις αποφάσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στη Βοσνία, με τις οποίες αμφισβητήθηκε η νομιμότητα της συγκρότησης της Βουλής των Λαών στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και ακυρώθηκε η εκλογή προέδρου και δύο αντιπροέδρων της κροατομουσουλμανικής οντότητας.

ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Στη Βοσνία, αυτό το μόρφωμα που επέβαλαν οι ΗΠΑ με την συμφωνία του Ντέϊτον το 1995 και που αποτελείται από δύο οντότητες, την Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία και την Σερβική Δημοκρατία, δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει ως κράτος και σήμερα μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά να πνέει τα λοίσθια. Αιτία αποτελούν οι προσπάθειες της Δύσης σε συνεργασία με το Σαράγεβο (πρωτεύουσα της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας) να ανατρέψουν την Συνθήκη του Ντέιτον που η ίδια είχε επιβάλλει, ει βάρος του σερβικού πληθυσμού. Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2009 στη στρατιωτική βάση του Μπούτμιρ , ασκήθηκαν πιέσεις στους Σερβοβόσνιους να διαλύσουν την δική τους οντότητα κι οι Σέρβοι να διαχυθούν στο εσωτερικό της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, απεμπολώντας όλα τα δικαιώματα τους. Κάτι που οι Σερβοβόσνιοι φυσικά απέρριψαν.

Στις 21 Μαρτίου ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιουγκ» εξέφρασε την άποψη ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα έχει την τύχη της Γιουγκοσλαβίας. «Βλέπουμε καθημερινά να συντελείται η αποσύνθεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και στο τέλος θα διαλυθεί, όπως διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία», εκτίμησε.

Από τις εκλογές του Οκτωβρίου έως σήμερα στην Βοσνία δεν έχει επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης σε κεντρικό επίπεδο, παρά τις πιέσεις των εκπροσώπων της αποκαλούμενης διεθνούς κοινότητας, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Πρίν λίγες μέρες ο Ύπατος Αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Βοσνία, Βαλεντίν  Ίντσκο αποδοκίμασε το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Βοσνία δηλώνοντας ότι μία διάσπαση της Βοσνίας «δεν θα είναι αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Θα ήταν μία μεταθανάτια νίκη για τον Μιλόσεβιτς, θα ήταν ένας θρίαμβος για τον Κάρατζιτς, αν υπήρχε ένα νέο κράτος στην περιοχή αυτή».

ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έντονη είναι η παρουσία στην περιοχή κάποιων κρατών, και άλλων παραγόντων που έπαιξαν αποσταθεροποιητικό ρόλο στο πρόσφατο παρελθόν, όπως η Τουρκία, της οποίας η κυβέρνηση ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και  ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, στον οποίο συμμετέχουν 57 χώρες, με κοινό σκοπό, όπως ήδη αναφέραμε, τη διάδοση των ισλαμικών αξιών και συμφερόντων παγκοσμίως. Επιπλέον,  το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, μέσω του οποίου το Κατάρ πέρα από τον ρόλο που επιδιώκει να παίξει στις εξελίξεις της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής, αποφάσισε να επεκτείνει την δραστηριότητά του και στα Βαλκάνια. Από την πλευρά τους  οι Ευρωπαίοι  κάθε άλλο παρά βιάζονται να εντάξουν τις χώρες αυτές των Βαλκανίων στην ΕΕ και   οι ΗΠΑ προσπαθούν, όπως φαίνεται, να αποσύρουν από την περιοχή τους στρατιώτες τους, εγκαταλείποντας την μεγαλύτερη στον κόσμο στρατιωτική τους βάση που κατασκεύασαν στο Κοσσυφοπέδιο. Για το θέμα αυτό ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Κρίστοφερ Ντελ, δήλωσε στα τέλη Μαρτίου  σε συνέντευξή του στην έκδοση «Balkan insight»  του βαλκανικού ερευνητικού δικτύου (BIRN) ότι λόγω του υψηλού κόστους σύντομα θα κλείσει η αμερικανική στρατιωτική βάση «Μποντστιλ» στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου. Οι ΗΠΑ που είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνες για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον κ. Ντελ δεν έχουν πλέον τα Βαλκάνια στις ανώτατες θέσεις στην ατζέντα τους, επειδή τα προβλήματα σε άλλες περιοχές έχουν προτεραιότητα.

Μπορεί οι διαφορές μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Βαλκανίων να είναι μεγάλες, όμως δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη δικτατόρων για να πέσουν κυβερνήσεις ή να εκδηλωθούν ένοπλες συγκρούσεις που θα εξαπλωθούν σε όλη την περιοχή. Η Γιουγκοσλαβία, που υπήρξε το πρώτο πεδίο εφαρμογής της Νέας Τάξης Πραγμάτων, απέδειξε ότι η μειονότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά από εξωτερικούς παράγοντες για την αλλαγή συνόρων, πόσο μάλλον όταν, όπως στα Βαλκάνια, υπάρχουν προβλήματα συνόρων και πρόθυμες  εθνικές ομάδες με μεγαλοϊδεατικά οράματα. INPRECOR

http://ostria-gr.blogspot.com/2011/04/blog-post_13.html

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.