Wednesday, 28 October , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Archive for the ‘Κοζάνη-Τοπικά Νέα’ Category

Δυτική Μακεδονία:

2acb867b8ed498b44c82c6279bfae633_Lhttp://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2014/05/2acb867b8ed498b44c82c6279bfae633_L-300x200.jpg 300w" sizes="(max-width: 417px) 100vw, 417px" />Ο πρώτος γύρος των Περιφερειακών εκλογών ολοκληρώθηκε με την επικράτηση του συνδυασμού του Γιώργου Δακή με διαφορά 6,5 ποσοστιαίων μονάδων, που μεταφράζεται σε 13.000 ψήφους.

Πολλά γράφτηκαν, πολλά ακούστηκαν, πολλά σχολιάστηκαν…

3 σημεία που παρατηρήθηκαν:

1) Μια σειρά δημοσκοπήσεων, κρυφών που τελικά φανερώθηκαν, ως είθισται σε κρίσιμες εκλογικές μάχες, για λογαριασμό μη τοπικών εφημερίδων και ιστοσελίδων, που σε καμία απολύτως (δημοσκόπηση) δεν παρουσιαζόταν ο συνδυασμός Καρυπίδη στη δεύτερη θέση την οποία τελικά κατέλαβε. Μουμουλίδης και Ζεμπιλιάδου ήταν τα φαβορί για τη 2η θέση αυτών των δημοσκοπήσεων, πλην μιας (δημοσκόπησης), όπου και ακούστηκε το όνομα του Καρυπίδη. Το σίγουρο είναι πως όλο αυτό το παιχνίδι δημιούργησε κλίμα θετικό για κάποιους και αρνητικό για άλλους και αν μη τι άλλο επηρέασε.

2) Παρατηρήσαμε μια σφοδρή επίθεση εις βάρος του Θ. Καρυπίδη τις τελευταίες ημέρες πριν την 1η Κυριακή των εκλογών, πρώτα από τον συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ» και συγκεκριμένα από την Γ. Ζεμπιλιάδου και στη συνέχεια (3 ημέρες πριν τις εκλογές) από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Κοζάνης.

Η μεν Γ. Ζεμπιλιάδου κατηγόρησε τον τηλεοπτικό σταθμό Flash (που τυχαίνει να ανήκει στη σύζυγο του Θ. Καρυπίδη), για «αποκλεισμό εκπροσώπου της από τηλεοπτικό Debate αντιπεριφερειαρχών»! Το ότι ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος της Γ. Ζεμπιλιάδου δεν ήταν αντιπεριφερειάρχης προφανώς δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στους καταγγέλλοντες και στην άρνηση του σταθμού να τον δεχτεί στο panel! Η καταγγελία να σημειώσουμε πως απεστάλθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) και είχε την «ανάλογη» προβολή στα ΜΜΕ.

Η δε Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Κοζάνης, «ξεσήκωσε» δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην υπόθεση ενός δανείου που έλαβε ο Θ. Καρυπίδης από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης «κόπτονταν» και για τα «…κενά που υπάρχουν και για το οικονομικό παρελθόν του καναλάρχη Καρυπίδη». Τέλος αναρωτάται για το πως ο κόσμος μπορεί να εμπιστευτεί κάποιον που έχει τέτοιες «οικονομικές δεσμεύσεις και ανοίγματα»! Ανακοινώσεις – πυροτεχνήματα τις τελευταίας πραγματικά στιγμής άνευ ουσίας αλλά και ορθής λογικής. Σίγουρα πάντως περιλαμβάνουν αρκετή «πολιτική λογική».

3) Με το πέρας της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων της 1ης Κυριακής των εκλογών, παρατηρήσαμε κάτι το οποίο δεν γράφτηκε αλλά και δεν ακούστηκε πουθενά:

Βλέπουμε τον συνδυασμό του Γ. Δεληγιάννη, ο οποίος ήταν υπό τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο Κοζάνης να καταλαμβάνει σχεδόν 18%, που σημαίνει 7442 ψήφους.

Παρατηρώντας τη σταυροδοσία του συνδυασμού του Γ. Δακή στην Περιφέρεια, βλέπουμε πρωτοκλασσάτα ονόματα που ανήκουν στο χώρο της δεξιάς να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου του και να συγκεντρώνουν έναν σπουδαίο αριθμό ψήφων. Οι 3 πρώτοι συγκεντρώνουν πάνω από 4000 ψήφους ο καθένας και οι αμέσως 3 επόμενοι πάνω από 3000 ψήφους ο καθένας.

Εκ των πραγμάτων προκύπτει, πως σε καμία περίπτωση δεν στηρίχθηκε ο συνδυασμός του Γ. Δεληγιάννη όπως θα έπρεπε από τον ευρύτερο χώρο της Νέας Δημοκρατίας της Κοζάνης και φυσικά από τα στελέχη του κόμματος αλλά και από τα πρωτοκλασσάτα αυτά ονόματα. Τα παραπάνω νούμερα σίγουρα μαρτυρούν κάτι τέτοιο… Για ποιο λόγο συνέβει αυτό;

Τελικό συμπέρασμα για εμάς είναι ότι δυστυχώς στην πολιτική παίζονται χοντρά παιχνίδια, που δεν έχουν κατ’ανάγκη σχέση με το καλό του τόπου και των πολιτών.

Εν αναμονή της «Μάχης» της 2ης Κυριακής για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μιας και μόνο μάχη μπορεί να χαρακτηριστεί με τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούνται.

http://www.kozanilife.gr/

τεχικό σεμινάριο δικύκλων

Posted by Συντ. Ομάδα On Απρίλιος - 2 - 2014

επιμ-http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2014/04/επιμ--300x94.jpg 300w" sizes="(max-width: 380px) 100vw, 380px" />Το 1ο ΕΠΑ.Λ Κοζάνης  στα πλαίσια του προγράμματος αγωγής σταδιοδρομίας που εκπονεί ,  με θέμα  «Λειτουργία συνεργείου δικύκλων»  διοργανώνει για τους μαθητές  τεχνικό  σεμινάριο με τίτλο   «Λειτουργία & έλεγχος  δίχρονων / τετράχρονων  δικύκλων μηχανών »

Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι ο Καβαλούδης Ντίνος   Μηχανικός Δικύκλων  και ο Καραδίσογλου Περικλής Μηχανικός Δικύκλων , εισαγωγείς και επισκευαστές  γνωστής εταιρίας δικύκλων στην πόλη μας .
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Απριλίου και ώρα 10:00 πμ  έως 14:00 μμ στο αμφιθέατρο του σχολείου  Κ. Καραμανλή 26.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα περιλαμβάνει :

10:00 –11:00   «Το επάγγελμα του μηχανικού δικύκλου ,  οργάνωση και λειτουργία συνεργείου δικύκλων»    ( εισηγητής Καβαλούδης Ντίνος ) .
11:00- 12:30  Θεωρητική παρουσίαση με θέμα  «Λειτουργία & έλεγχος  δίχρονων / τετράχρονων  δικύκλων μηχανών »     ( εισηγητές Καβαλουδης Ντίνος  & Καραδίσογλου Περικλής ) .
12:30- 14:00   Πρακτική εφαρμογή και έλεγχος δικύκλων με διαγνωστικό εγκέφαλο στο χώρο του εργαστηρίου της ειδικότητας των Μηχ. Αυτοκινήτων του σχολείου μας .

Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στην εκδήλωση που διοργανώνει το σχολείο μας.
Σας παρακαλούμε για την μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών της περιοχής μας  για την προώθηση και προβολή του έργου μας

Ο Διευθυντής 1ου ΕΠΑΛ                                              Ο Υπεύθυνος του έργου
Καρακάσης Εμμανουήλ                                              Ευσταθιάδης

ekavhttp://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2014/03/ekav-300x264.jpg 300w" sizes="(max-width: 198px) 100vw, 198px" />κ. Παπαγιαννίδη
σας παρακαλώ πολύ αν είναι δυνατόν να μου απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:
1.Μπορούν να χωρέσουν όλες οι υπηρεσίες ενός Παραρτήματος εκαβ, όπως είναι της Κοζάνης, μαζί με το συνεργείο και το σταθμό οχημάτων στο οικόπεδο Ν12  του Ο.Τ 988 Κοζάνης, 1.2  μόλις στρ.;
2.Αν ναι, μπορείτε να μου αναφέρετε ένα  Παράρτημα ,που δημιουργήθηκε με βάση τις προδιαγραφές του Π.Δ 348, σε παρόμοιο οικόπεδο;
3.  H  de facto υποβάθμιση του Παραρτήματος εκαβ Δ. Μακεδονίας είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Πόσο όμως είναι νομικά και ηθικά έγκυρο όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Νομoί της Καστοριάς , Φλώρινας και Γρεβενών δεν ερωτήθηκαν κάν;
4. Το οικόπεδο αυτό είναι σε άμεση επαφή με την ψυχιατρική κλινική μου. Το συνεργείο και οι σειρήνες των οχημάτων αντιλαμβάνεστε υποθέτω τα προβλήματα που θα δημιουργούν στους ασθενείς .
5. Η επιμονή του εκπροσώπου σας, κατά τα λεγόμενα του Δήμαρχου Κοζάνης, για αυτό ειδικά το οικόπεδο , τη στιγμή που υπήρχαν 10 άλλα καλλίτερα και μεγαλύτερα, ήταν ακατανόητη. Μήπως η επιμονή αυτή οφείλεται εκτός των άλλων και γιατί το οικόπεδο αυτό μου χρειαζόταν για τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης, ανταγωνιστικού σε κάποια γειτονικά  παρόμοια Κέντρα; Είναι φανερό ότι η επιλογή αυτού του μικρότατου οικόπεδου επιτυγχάνει 2 στόχους ταυτόχρονα:  α) την επιζητούμενη de facto υποβάθμιση του ΕΚΑΒ Δυτ. Μακεδονίας  με όλες τις ευνοϊκές συνέπειες για τη γειτονική Λάρισα,  β) την εξουδετέρωση (και παράλληλα μια πιθανή ακύρωση μιας επένδυσης 7 εκ. ευρώ), ενός ανταγωνιστικού Κέντρου Αποκατάστασης για την ίδια πόλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κρίσιμη ώρα της συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου για την επιλογή του οικοπέδου για το εκαβ προσεκλήθη ως «εμπειρογνώμων» ο Διευθυντής του εκαβ Λάρισας, ο οποίος τότε έκανε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ 6(!) ΑΤΟΠΉΜΑΤΑ (μεταξύ αυτών και 2 ψέματα) : α) Διαβεβαίωσε ότι το Ν 12 είναι υπεραρκετό για τις ανάγκες του εκαβ, β) αποκρύβοντας το προφανώς γνωστό σ αυτόν γεγονός ότι μιλούσε για ένα Παράρτημα εκαβ και όχι για Τομέα, πράγμα που πιθανώς κανείς άλλος δεν ήξερε τότε τίποτα. γ) Είπε ότι δεν ήξερε τίποτα (αν είναι δυνατόν! Ποιος τότε ανακίνησε το ζήτημα για την παραχώρηση του οικοπέδου;) για το οικόπεδο των 89 στρ που παραχώρησε το Υπουργείο Γεωργίας στη Νομαρχία για εκαβ κ.α. στα Κοίλα (έγγρ. Υπουργείου  Γεωργίας, αρ. πρωτ. 386 την 6/6/2004), ενώ το έγγρ. με αρ. πρωτ. 18065 του Δήμου Κοζάνης βεβαιώνει ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το εκαβ για οικόπεδο στα Κοίλα ή τα Μελίσσια. δ) Εάν πράγματι δεν ήξερε και το έμαθε τότε,  δεν θα έπρεπε να αλλάξει τη στάση του, εφ όσον εμφανιζόταν ως υπερασπιστής των συμφερόντων του εκαβ Κοζάνης;   ε) Δεν έβλεπε ότι η θέση του οικοπέδου Ν12, εντός του σχεδίου πόλης , μέσα στον ιστό της πόλης, μακριά από το Νοσοκομείο και τον Κόμβο της Εγνατίας οδού, είναι ακατάλληλη για Παράρτημα εκαβ, που αντικειμενικό σκοπό έχει την εξυπηρέτηση όλης της Δυτ. Μακεδονίας; ζ) Μεθόδευσε, προφανώς με τη συνέργεια του Δήμαρχου, τη συζήτηση στο Δ. Συμβούλιο σε χρονική περίοδο που τελείωναν οι προθεσμίες του ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να παρακαμφθούν τυχόν αντιρρήσεις Συμβούλων.
6. Είναι δυνατόν το ΕΚΑΒ να συμπεριφέρεται σαν ένας εσκεμμένα κακός και άπιστος γείτονας, που να χρειάζεται ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ παρέμβαση για να συνετισθεί;
7. Η συμπεριφορά του εκπροσώπου σας απ το ΕΚΑΒ Λάρισας είναι υπονομευτική για τα συμφέροντα της Κοζάνης, αλλά και όλης της Δυτ. Μακεδονίας. Την εγκρίνετε;
ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΗΣ ΖΗΣΗΣ

Σιγά μην ψήφιζα Καρυπίδη

Posted by Συντ. Ομάδα On Φεβρουάριος - 7 - 2014
Untitled-2Εν πρώτοις κάλεσα στο τηλέφωνο τη μητέρα τού εν λόγω κυρίου, η οποία μου δήλωσε ότι ….

δεν τον γνωρίζει. Ανακουφίσθηκα. Αφού δεν τον ξέρει η μάνα του, δικαιολογούμαι να μην τον ξέρω κι’ εγώ.

Ο άνθρωπος έχει πολύ μεγάλο θράσος. Δεν είναι εγγονός του Κ. Μητσοτάκη και γιος της Ντόρας, άρα δεν φέρει βαρύ φορτίο προσφοράς στον τόπο. Ούτε γιος του Κεφαλογιάννη, ούτε του Βαρβιτσιώτη, ούτε του Τζιτζικώστα, ούτε του Παναγιωτόπουλου εκ Καβάλας ούτε …. ούτε ….Με ποια προσόντα τόλμησε να θέσει υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης;
Έκανε, λέει, βόλτες στη ΝΔ, μετά στο ΠΑΣΟΚ και τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι δυνατόν να ψήφιζα τέτοιο γαϊδούρι. Αφού έχω γνήσιο πράμα ρε. Μακρόπουλο, Σαμαρά, Μανώλη, Μουμπούκο κ.λπ. πώς είναι δυνατόν να διανοηθώ ότι θα ψήφιζα Καρυπίδη;
Ο άνθρωπος δεν ήταν τακτικός επισκέπτης της εν Αθήναις πρεσβείας των πΗΠΑ, ώστε να καρφώνει άλλους πολιτικούς και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όπως έκανε ο Δακρυοχοΐδης. Γιατί να τον προτιμήσω αφού έχω στο πιάτο γνήσιο χαφιέ;
Ο άνθρωπος δεν διορίσθηκε ποτέ στον Δημόσιο Τομέα για να γευθεί το γλυκό ψωμί του πρυτανείου και να έχει ελεύθερο χρόνο, ώστε να ανελιχθεί ως συνδικαλιστής με άφθονες άδειες και να έχει ελεύθερο χρόνο για να ασχολείται με τα κοινά. Αφού έχω Στρατούλη και Παπαδημούλη, γιατί να προτιμήσω Καρυπίδη;
Ο άνθρωπος δεν δούλεψε σε τράπεζα, ώστε να τύχει ενός εφάρπαξ € 1 εκ., όπως ο κ. Τσουκαλάς. Γιατί να τον προτιμήσω αντί κάποιου όμοιου του κ. Τσουκαλά;
Ο άνθρωπος δεν έκανε μνημονιακές κωλοτούμπες, όπως ο Σταθάκης. Γιατί να τον προτιμήσω;
Ο άνθρωπος δεν είναι υπεξαιρέτης, όπως ο Μητρόπουλος. Γιατί να του χαρίσω την ψήφο μου;
Ο άνθρωπος δεν είναι εθνομηδενιστής. Κι’ αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον Νάσο Θεοδωρίδη, θα προτιμήσω εγώ αυτόν; Έχει και Μηλιό ρε ο ΣΥΡΙΖΑ που λατρεύει τους αναξιοπαθούντας τουρκοκύπριους.
Εντάξει, ένα λάθος τον βαραίνει. Πέρασε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τότε που δεν κυβερνούσε η μιζοκυβέρνηση Σημίτη. Μπορώ, όμως, εγώ να τον συγχωρήσω; Ποιος είμαι εγώ; Ο Βενιζέλος ή ο Σαμαράς είμαι που τρέμουν τη Siemens και τον Χριστοφοράκο; Αυτοί ξέρουν να συγχωρούν.
Ποιος είναι ρε αυτός ο ανεκδιήγητος άνθρωπος; Ο αδάμας Αβραμόπουλος είναι που σύστησε το ΚΕΠ και μετά το γύρισε ιατρικός επισκέπτης πλασάροντας tamiflu;
Να με συγχωρούν όλα τα άλλα λαμόγια που δεν τα ονοματίζω, αλλά θέλω ώρες να γράφω και δε λέει.
Τί δημοσιογράφος είναι αυτός ρε που δεν έχει πάρει € 400.000 από τον Ρέστη; Που δεν έχει προστρέξει ως μάρτυς εις βοήθειαν του ευεργέτου του;
Πού πας ρε Καρυπίδη χωρίς περγαμηνές, χωρίς λαδιές, χωρίς ποινικό μητρώο με μόνο εφόδιο την έξωθεν καλή μαρτυρία;
Σιγά μη σε ψήφιζα ρε.
Σιγουράντζα έχω. Και Μεϊμαράκη έχω και Φώφη και Τσουκάτο και Μπαλτάκο και Χριστοφιλοπούλου και όλο το καλό συναπάντημα έχω. Είναι δυνατόν να πάω στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα; Για τόσο μαλάκα με έχεις;
Σιγουράντζα ρε. Μνημόνια, γκανιάν και σχέδιο Ανάν.
Σ.Κ.

cd700b34af8f744ffc30b141bf8aec5e_Lhttp://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2013/12/cd700b34af8f744ffc30b141bf8aec5e_L-300x171.jpg 300w" sizes="(max-width: 648px) 100vw, 648px" />Σε ένα κατάμεστο Κοβεντάρειο πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου η ενημερωτική εκδήλωση για τον Αρτέμη Σώρρα και την ομάδα END.

Οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, που ήταν οι κύριοι Στέφανος Βαβούρας, Γιάννης Καλογερόπουλος, Χρήστος Τσάπος και Χρήστος Μπαλαντίνας, παρουσίασαν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν για την εγκυρότητα των μετοχών που κατέχει ο Αρτέμης Σώρρας, αλλά και τον τρόπο που μπορεί να χρηματοδοτήσει τόσο την Ελλάδα όσο και τους Καλικρατικούς δήμους.
Στην συζήτηση συμμετείχε ενεργά και ο κόσμος, που του δώθηκε η ευκαιρία να θέσει τα ερωτήματά του αλλά και τους προβληματισμούς του σχετικά με την υπόθεση «Σώρρα».

Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση προσκλήθηκαν όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κοζάνης – και όχι μόνο – αλλά παραβρέθηκαν μόνο ο κ. Παναγιώτης Αποστολίδης, μαζί με τους Προέδρους των Κοινοτήτων Μηλιάς, Καρυδίτσης και Νέας Χαραυγής.

Ο κύριος Αποστολίδης μάλιστα, δεσμεύτηκε πως αμέσως μετά τις γιορτές θα θέσει ο ίδιος το θέμα της χρηματοδότησης του Δήμου Κοζάνης από τον Αρτέμη Σώρρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα στο τηλ.: 6943638237, κος Γιώργος.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης από το kozaniLife.gr:

http://www.kozanilife.gr/

Δείτε την εκπομπή της δημοσιογράφου του West Channel Κατερίνας Βασιλείου, σχετικά με την ομάδα E.N.D. του Αρτέμη Σώρρα, η οποία δεν ξαναμεταδόθηκε ποτέ σε επανάληψη!

Αντ’αυτού, διεκόπη η συνεργασία της δημοσιογράφου με τον σταθμό.

Δείτε την ανακοίνωση της Ομάδας Υποστήριξης E.N.D., και παρακάτω την επίμαχη εκπομπή!

vasileiouanakoihttp://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2013/11/vasileiouanakoi-262x300.jpg 262w" sizes="(max-width: 589px) 100vw, 589px" />


http://www.kozanilife.gr/

pic-0-normhttp://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2013/07/pic-0-norm-300x200.jpg 300w" sizes="(max-width: 233px) 100vw, 233px" />Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, σημειώθηκε στις 13:45 στην περιοχή της Αιανής με εστιακό βάθος τα 10 χλμ .

Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη τη δυτική Μακεδονία καθώς και στη Θεσσαλονίκη.

neroΣοβαρό πρόβλημα ύδρευσης παρουσιάστηκε και στην Κοιλάδα Κοζάνης, αφού μετά από έλεγχο στη γεώτρηση από την οποία αντλεί νερό η περιοχή κρίθηκε ακατάλληλη η χρήση του.Εδώ και αρκετές μέρες η περιοχή παίρνει νερό μόνο από την Ζωοδόχο πηγή το οποίο δεν είναι αρκετό για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Οι αρχές κινητοποιήθηκαν όμως λύση δεν έχει βρεθεί.Προς το παρόν κάνουν λόγο για την ορθολογική χρήση εκ μέρους των κατοίκων.Αυτό όμως δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη.
Το νερό στα σπίτια έρχεται με το σταγονόμετρο και το πρόβλημα σοβαρεύει ανάλογα με το υψόμετρο.Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση στις αρχές για την εύρεση τουλάχιστον προσωρινής λύσης.
(το πρόβλημα διαρκεί περίπου τρεις βδομάδες)

Η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και πολιτευτής Λάρισας κ. Μπάμπης Παπασπύρος, συναντήθηκαν σήμερα στην Κοζάνη με τον σύλλογο πολιτικών υπαλλήλων ΥΕΑΘΑ/ΓΕΣ Δυτικής Μακεδονίας.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο

Πρόεδρος του συλλόγου  κ. Ιορδανίδης Ιωάννης, ο Γ. Γραμματέας του συλλόγου Τσιάμης Νικόλαος, ο αντιπρόεδρος Τζάλας Πασχάλης και το μέλος της συντονιστικής των ΑΝ.ΕΛΛ Κοζάνης Αποστόλης Καραχάλιος.

Αφορμή για την συνάντηση ήταν η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την κατάργηση του Α’ ΣΣ και της ΙΙ ΤΑΞΥΠ .
Ο Πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών υπαλλήλων κ. Ιορδανίδης Ιωάννης κατά την διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν με το κλείσιμο του Α’ ΣΣ και της ΙΙ ΤΑΞΥΠ και αφορούν πάνω από 500 άτομα εκ των οποίων τα 100 είναι μόνιμοι υπάλληλοι.
Ο κ. Ιορδανίδης τόνισε επίσης ότι, το κλείσιμο των μονάδων σε μία περιοχή που έχει το μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας στην Ευρώπη , αφαιρεί από την αγορά ακόμη μερικές εκατοντάδες εργαζομένων και πληγώνει ακόμη την αιμορραγούσα περιοχή.
Η κα Μακρή ξεκαθάρισε ότι είναι επιτακτική και άμεση η ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένου σχεδίου εκ μέρους του ΥΠΕΘΑ, που θα αφορά στον τρόπο μετάπτωσης στη νέα δομή, με κύρια έμφαση στην αξιοποίηση του προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι δεν θα μετακινηθεί, ενώ ως έσχατη λύση θα πρέπει να εξετασθεί και η περίπτωση των μετατάξεων του, όπου αυτό είναι εφικτό σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει άμεσα επίκαιρη ερώτηση για το θέμα στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

13 Μαρτίου 1995. Ημέρα Σάββατο. Ώρα  11:47. Σεισμική δόνηση της τάξεως των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το Ρύμνιο Κοζάνης.

Μια πρωτοφανή για την περιοχή σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τους κατοίκους των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών.
Το εφιαλτικό τοπίο που δημιουργείται συμπληρώνεται από τις χιλιάδες των μετασεισμών που ακολουθούν και που προκαλεί τεράστιες υλικές ζημιές, ευτυχώς όμως με κανένα ανθρώπινο θύμα και με μόλις 12 ανθρώπους  ελαφρά τραυματίες.
Οι υλικές ζημιές: Στον Νομό Κοζάνης, κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές 7.693 σπίτια σε 30 κοινότητες (Αιανή, Ρύμνιο, Χρώμιο, Δαφνερό, κ.α.), ενώ στο Νομό Γρεβενών 2523 σπίτια σε 12 κοινότητες και οικισμούς (Κνίδη, Καλαμίτσι, Βάρη, Ταξιάρχης, Κοκκινιά κ.α.).
Οι άστεγοι και των δύο Νομών ξεπέρασαν τις 10.000.

—————————————————————————————————————————————————–

[nggallery id=1]

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΥΡΙΣΣΑΣ, ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Posted by Συντ. Ομάδα On Φεβρουάριος - 14 - 2013
0http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2013/02/0-300x225.jpg 300w" sizes="(max-width: 312px) 100vw, 312px" />ΣΤΑΥΡΟΥ  ΠΑΝΤ. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ

Όταν, πριν 40 ημέρες παρουσιάσαμε, μέσω της τηλεόρασης του FLASH TV, την άποψη μας για την αρχαία πόλη που βρίσκονταν στην θέση της σημερινής πόλης της Κοζάνης και λεγόταν ΤΥΡΙΣΣΑ, δεν περιμέναμε ότι μπορεί η πόλη αυτή να έχει μια ιστορία τόσο πολύ ενδιαφέρουσα.

 

Η συνέχιση της έρευνας μας, μας έδωσε την εντύπωση ότι, αν μπορούσαμε να βρούμε αρκετά στοιχεία που θα έδιναν την  πραγματική ιστορία αυτού του τόπου, θα αντιμετωπίζαμε  στην κυριολεξία μια ιστορική βόμβα.

Δίνοντας σας, τα επιπλέον  στοιχεία που συγκεντρώσαμε μέχρι στιγμής μετά την δημοσίευση του τελευταίου μας άρθρου, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε υπερβολικοί στις εκτιμήσεις μας.

Την ιστορία της περιοχής, θα μπορούσαμε να την χωρίσουμε σε 3 μέρη :

1. Την περίοδο πριν από το 1600 πχ, όπου οι ανασκαφές μας έδωσαν στην Νεκρόπολη της Κοζάνης, καθώς και τον τάφο με την διπλή ταφή μικρών παιδιών.  Η Νεκρόπολη, έχει ήδη χρονολογηθεί  για αυτή την περίοδο και η ιστορία της κινείται ανάμεσα στο μύθο και την ιστορία έως και 100 χρόνια μετά το τέλος του Τρωϊκού Πολέμου.

 

2.Τη δεύτερη περίοδο, που κινείται ανάμεσα στους κλασικούς χρόνους και την έλευση των Ρωμαίων στην περιοχή, το 168 π.Χ.,  μετά την μάχη της Πύδνας.

 

3.Την περίοδο των Ρωμαίων, που ξεκινά λίγα χρόνια αργότερα, όταν οι κάτοικοι παύουν να τους φοβούνται και εγκαθίστανται και πάλι στην περιοχή, δημιουργώντας, μάλιστα, καινούργιο νεκροταφείο στη θέση Τρίδενδρο.

 

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΤΥΡΡΗΝΙΑΣ

 

Απ’ ότι φαίνεται, στην περιοχή της Κοζάνης, από την Εορδαία και νότια υπήρχε το Βασίλειο των Τυρρηνών. Στους προϊστορικούς χρόνους, πολλοί από τους μύθους που κυκλοφορούσαν στη αρχαία Ελλάδα και έφθασαν στις μέρες μας, αναφέρονταν στην Τυρρηνία,,απόδειξη ότι αυτό το βασίλειο και οι κάτοικοι του είχαν πανελλήνια ακτινοβολία

 

ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΥΟΝΗ ΚΑΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΡΡΗΝΙΑ

 

Ο Ιωάννης Κακριδής στην σειρά βιβλίων, που επιμελήθηκε, Ελληνική Μυθολογία ,αναφέρεται  στον Ηρακλή και τον Άθλο του Γηρυόνη.

1

Αφού, ο Ηρακλής  σκότωσε τον Γηρυόνη, στο ποτάμι του Ανθεμούντα- ξεκινώντας από τα βουνά της Χαλκιδικής και καταλήγοντας κοντά στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης- πέρασε από την Μυγδονία[1] και κατευθύνθηκε στην Λυγκίστη[2], από εκεί πήγε στην χώρα των Τυρηννών[3], όπου αντιμετώπισε 2 ληστές τους οποίους και νίκησε.

Να τι γράφει ο μεγάλος αυτός καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσ/κης:

“Από εδώ και πέρα αρχίζει το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής. Κράτησε πολύ καιρό και ήταν γεμάτο περιπέτειες. Καθώς, ο Ηρακλής πέρασε από πολλές πόλεις, πολλοί ληστές ήθελαν να του αρπάξουν τα βόδια …. προχώρησε στην περιοχή της Αβδηρίας και έφτασε στην Λιγυστίνη. Εδώ είχε το πρώτο επεισόδιο. Τα παιδιά του Ποσειδώνα του έστησαν καρτέρι και προσπάθησαν να του τα πάρουν. Στην σύγκρουση που έγινε, ο Ηρακλής τα σκότωσε και τα δυο και συνέχισε τον δρόμο του μέσα στην Τυρρηνία.

Εκτός από τους γιους του Ποσειδώνα έλεγαν πως του επιτέθηκε ένας ολόκληρος στρατός από πάνοπλους Λίγυες…. ο Δίας για να τον βοηθήσει μάζεψε πολλά σύννεφα και αντί για βροχή  έριξε πέτρες πάνω στη γη. Μ’ αυτές  ο Ηρακλής χτύπησε τους αντιπάλους του και άλλους σκότωσε, άλλους έδιωξε”.

 

 

ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ -ΟΙ ΤΥΡΡΗΝΟΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

 

Στην ίδια σειρά των βιβλίων μιλά για την Αργοναυτική Εκστρατεία και αναφέρει ότι

κατασκευαστής και τιμονιέρης της  Αργούς,  ήταν και ο Γλαύκος από την Ανθηδώνα[4].

 

Σε μια ναυμαχία με τους Τυρρηνούς, ήταν ο μόνος από τους Αργοναύτες, που  δεν τραυματίστηκε, αλλά τελικά τον κατάπιε η θάλασσα. Όμως,  ο Δίας τον λυπήθηκε και τον μεταμόρφωσε σε θαλάσσιο θεό,  πράγμα που μόνο ο Ιάσονας πιστοποίησε.

 

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΤΥΡΡΗΝΩΝ

 

Στην μυθολογία του γράφει και για τον Ομηρικό Οδυσσέα :

 

“Γυρνώντας  ο Οδυσσέας κατά τον ιστορικό Θεόπομπο, βρήκε την Πηνελόπη να έχει ανοίξει ερωτικές σχέσεις με τους μνηστήρες γι’ αυτό και έφυγε αμέσως και πήγε στην Τυρρηνία όπου ίδρυσε τη Γορδυνία.        Εκεί πέθανε τιμημένος από τους κατοίκους της”.

Η Γορδυνία βρισκόταν κάπου ανάμεσα στην Έδεσσα και την σημερινή Πτολεμαΐδα.

 

2

 

 

 

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΤΡΟΥΣΚΩΝ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

 

Σε αυτή την περίοδο μπορούμε να τοποθετήσουμε και την πιθανή σχέση των κατοίκων της περιοχής με τους Ετρούσκους, τους κατοίκους της Β. Ιταλίας,όπου έφθασαν οι Τυρρηνοί.

Οι Τυρρηνοί, με τον καιρό ανέπτυξαν καλές σχέσεις με τους αυτόχθονες κατοίκους και ανέπτυξαν αργότερα ένα τεράστιο πολιτισμό. Να σημειώσουμε ότι οι Ετρούσκοι λεγόταν από τους Έλληνες Τυρρηνοί -Ρασίτες-Τυρσινοί[5].

Επικρατεί η άποψη ότι οι Τυρηννοί της Ιταλίας προέρχονταν από την Λήμνο και την Λυδία. Θεωρείται, μάλιστα, ότι οι κάτοικοι της Τυρρηνίας ήταν θαλασσοκράτορες  και δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι η θάλασσα ανάμεσα στην Ιταλία  και τη Σικελία λέγεται και σήμερα Τυρρηνικό  πέλαγος. Υπάρχουν, μάλιστα, ιστορικά στοιχεία, ότι οι Τυρρηνοί πέρασαν  και από τη Σικελία.

Στην μεγάλη τους ακμή  μετανάστευσαν στην Λήμνο  και στα μικρασιάτικα παράλια και έτσι εξηγείται και η λατρεία της Θεάς Κυβέλης[6] στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ευρήματα  του Αγ. Δημητρίου και  του Δρεπάνου.

Και βέβαια, τότε η θάλασσα δεν ήταν πολύ μακριά,  παρά έξω από την Βέροια, καθώς  ο Θερμαϊκός  έμπαινε ανάμεσα στην Βέροια και την Πέλλα, που ήταν παραλιακή πόλη.[7]

3

 

 

 

 

ΣΧΕΣΗ ΤΥΡΡΗΝΙΑΣ- ΛΗΜΝΟΥ

 

Στη έργο του για τη μυθολογία, ο αείμνηστος καθηγητής της φιλοσοφικής σχολής Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Κακριδής, μιλά για την σχέση Ετρούσκων -Λημνο-Τυρρηνών, αναφερόμενος στο έργο του Αισχύλου “Κάβειροι”-οι δαίμονες της Λήμνου¨:

Οι κάτοικοι της Λήμνου χαρακτηριζόταν από το Όμηρο “Σιντιες αγριοφωνοι” ονομαζόταν από τους ΄Ελληνες Τυρσηνοί και ταυτιζόταν με τους Ετρούσκους της Ιταλίας  αλλά και τους Πελασγούς (Οι Τυρσήνοι ή Τυρρηνοί εθεωρούντο Πελασγικά φύλλα)”.

Και σε  άλλο σημείο γράφει:

“Για την Λήμνο έλεγαν ότι οι πρώτοι κάτοικοι ήσαν “Τυρσήνοι”(Απόλλων ο Ρόδιος)”.

Και επίσης γράφει αναφερόμενος στο έργο του Αισχύλου:

Οι δυο αδελφοκτόνοι -Κορύβαντες-Κάβειροι ,αφού σκότωσαν τον 3ο αδερφό πήραν το ιερό κιβώτιο στο οποίο βρισκόταν το αιδοίο του Διόνυσου και κατέφυγαν στην Τυρρηνία και μετέδωσαν τη νέα λατρεία της “κίστης και του αιδοίου[8]”.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΜΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΑ ΤΩΝ ΤΥΡΡΗΝΩΝ

 

Ιδού τi  γράφει στο βιβλίο του “Αιανή”  το 1974 ο αείμνηστος Κ. Σιαμπανόπουλος:

Η καταγωγή των Ελιμειωτών έχει αμφισβητηθή υπό των αρχαίων συγγραφέων. Ο Θουκυδίδης, ο οποίος εγνώριζε καλώς την Μακεδονίαν, θεωρεί τους Ελιμειώτας γνήσιους γηγενείς Μακεδόνας, οι όποιοι κατώκουν την προϊστορικήν πόλιν της Ελιμιώτιδος Τύρισσαν[9]”.

 

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΙΑΝΗΣ

 

Στο ίδιο βιβλίο, γράφει για την Αιανή:

1. Ίδρυσις της πόλεως

 ΑΙΑΝΗ, πόλις Μακεδονίας από Αιανού παιδός Ελύμου του βασιλέως των Τυρρηνών , μετοικήσαντος εις Μακεδονία· το εθνικόν Αιαναίος”. Τα ίδια ακριβώς στοιχεία αναφέρονται και στο λεξικό “Σουιδάς”,το οποίο γράφτηκε προς το τέλος του 10ου αιώνα.

 “Ώστε, σύμφωνα με τας ιστορικάς αυτάς πηγάς, ιδρυτής της πόλεως Αιανής υπήρξεν ο μυθικός ήρως Αιανός, ο υιός του επίσης μυθικού ήρωος Ελύμου, βασιλέως των Τυρρηνών που έκτισε την  πόλιν ”Ελίμεια”  την πρωτεύουσαν της Ελιμιώτιδος”.

Συνεχίζοντας ο Κ. Σιαμπανόπουλος, τοποθετεί την ίδρυση της Αιανής γύρω στο 1100 π.Χ. και θεωρεί σωστό αυτό που γράφει ο Σ. Βυζάντιος, ότι η περιοχή ήταν πυκνοκατοικημένη 50-60 χρόνια μετά τον Τρωικό πόλεμο.

 

 

2η ΠΕΡΙΟΔΟΣ  ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ

 

Από τα ευρήματα φαίνεται, ότι η παντοδυναμία της Τύρισσας περιορίστηκε και η Αιανή και η Ελίμεια μεγάλωσαν δημιουργώντας το Νέο Βασίλειο με πρωτεύουσα την Αιανή, με βασιλείς τους  Δέρδα -.Στην πόλη επικράτησε το πολίτευμα των Αθηνών, η Βουλή και ο Δήμος ,και λειτουργούσαν  Δικαστήρια, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν  στην Αθήνα. Λατρεύουν τους ίδιους θεούς: Δία Τον Κρονίδη- -Απόλλωνα-Κυβέλη-Ασκληπιό-Ηρακλή και άλλους.

 

ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΤΥΡΙΣΣΑΣ

 

Ακόμα και σήμερα το σύμβολο της πρωτεύουσας του γειτονικού νομού της Λάρισας είναι το Άλογο.

Σε ένα βιβλίο που βρήκαμε και αναφέρεται στην “Πρώιμη Ιστορία Των Πληθυσμών της Μεσογείου”[10] λέει ότι το σύμβολο της Λάρισας ήταν το Άλογο[11], όπως και  για την Τύρισσα της Μακεδονίας λέει ότι ήταν ο Απόλλων.

Και ιδού το εξώφυλλο του βιβλίου και η 48η σελίδα του βιβλίου με δική μας μετάφραση:

 

4 5 6

 

 

 

ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΥΡΙΣΣΑΣ

 

Υπήρχε νόμισμα της Τύρισσας και περιγραφή του εντοπίσαμε στο βιβλίο “Κατάλογος Νομισμάτων, που εξεδόθη στη Νάπολη της Ιταλίας το 1826[12] .

 

Με βάση την περιγραφή, τολμήσαμε και προχωρήσαμε στην αναπαράσταση του νομίσματος

Δείτε το αποτέλεσμα:

 

 

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΙΟΡΙΣΚΩ Η ΜΕΖΩΡΙΣΚΩ

 

Ποια ήταν η επίδραση του Απόλλωνα και στην γύρω περιοχή φαίνεται και από την πρόσφατη  ανακάλυψη  του1998 ,στην Ξηρολίμνη  Κοζάνης. Εκεί βρέθηκε το  ιερό του Απόλλωνα Του Μεσιορίσκω-που προφανώς σημαίνει αυτού που βρίσκεται  ανάμεσα σε  δυο βουνά.

Μπαίνοντας στο μπουγάζι της Σιάτιστας, στις σωστικές ανασκαφές της Εγνατίας Οδού το 1998, σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων από την Κοζάνη,  κοντά στην Ξηρολίμνη, βρέθηκαν πάρα πολλές επιγραφές αφιερωμάτων,  που απ’ ότι φαίνεται είχε απήχηση και σε περιοχές έξω από την Ελιμειώτιδα, πράγμα που επιβεβαιώνει τη λατρεία του Απόλλωνα στην ευρύτερη περιοχή.

Πολλές από αυτές  είναι του 2ου αιώνα π.Χ.  Ας δούμε τρεις από αυτές:

1 Καλλίνικος Λαμπρ ομάχου Βεροιαῖος Ἀπόλλωνι Νομίωι

Σ’ αυτήν υπάρχει αετωματική στήλη στο άνω μέρος του μαρμάρου, με ανάγλυφη παράσταση του Απόλλωνα.

2 Αμύντας Σαβυττίου Ἀπόλλωνι Μεσιορίσκῳ κατὰ ἐπιταγήν.

Και σε αυτή η αετωματική στήλη  με ανάγλυφη παράσταση του Απόλλωνα βρίσκεται στο άνω μέρος του μαρμάρου.

3 Μεζωρίσκῳ εὐχήν.

Εδώ η αετωματική στήλη συναντάται στο κάτω μέρος του μαρμάρου.

 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Είναι φανερό ότι η έλευση των Ρωμαίων και των επιδρομών τους προκαλεί καταστροφή στην περιοχή, Καταστρέφεται η Ελίμεια και μαζί με αυτή απ’ ότι φαίνεται και η Τύρισσα.

Ο Στράβων, ο ιστορικός της εποχής που πέρασε  από την περιοχή, γράφει:

Πριν υπήρχαν πόλεις στους τόπους του έθνους αυτού ,τώρα μόνο ερημιά υπάρχει τα δε οικήματα που υπήρχαν βρίσκονται σε σωρούς ερειπίων”.

Υπήρχε παράδοση, που έλεγε ότι ο άμαχος πληθυσμός επέστρεψε στην Τύρισσα,  όταν μετά την έλευση τους ηρέμησαν τα πράγματα και έτσι έχουμε μια νέα περίοδο, αυτή που θα λέγαμε και Ρωμαϊκή περίοδο.

Απόδειξη γι’ αυτό είναι η απότομη διακοπή ζωής στο λόφο του Αγ. Ελευθερίου όπου τα ευρήματα των προ- ρωμαικών χρόνων είναι αρκετά και μαρτυρούν έντονη ζωή, ενώ των ρωμαϊκών χρόνων ελάχιστα.

 

3η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΡΩΜΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

 

Οι πρώην κάτοικοι της Τύρισσας επιστρέφουν λοιπόν, αφού πλέον έχει φύγει ο φόβος και η ζωή  αρχίζει να παίρνει  τα πάνω της.

Μέχρι και το γυαλί εμφανίζεται στα σπίτια τους (γυάλινα αγγεία των Ρωμαίων), ενώ  στους τάφους υπάρχουν προτομές- έργα τέχνης (Τάφος οδού Αρκαδίου). Σ’ αυτή την περίοδο, όμως έρχεται και το τέλος της, καθώς εμφανίζονται και λεηλατούν την περιοχή κάθε τόσο από το 260 μ.Χ, και έπειτα οι Γότθοι.

 

8Η ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

Οι Γότθοι εμφανίστηκαν στην Βαλκανική  περίπου το 267 μ. Χ. , ίσως και λίγο πιο νωρίς. Την πρώτη εμφάνιση στην Δυτ. Μακεδονία την έκαναν, βαδίζοντας προς την Ναϊσό, σημερινή Νις της Σερβίας, όπου έγινε μια πολύ μεγάλη μάχη με τους Ρωμαίους, κατά την οποία ηττήθηκαν.

 

 

Οι Γότθοι ήταν ένα Γερμανικό φύλο , από τον ανατολικό κλάδο των Γερμανικών φύλων. Κατά τον 2ο μ. Χ. αιώνα εγκαταστάθηκαν στη Σκυθία , τη Δακία και την Παννονία . Τους 3ο και 4ο άι. επέδραμαν στις περιοχές του Βυζαντίου και αργότερα ασπάσθηκαν τον Αρειανισμό. Τον 3ο αι. χωρίστηκαν σε Βησιγότθους και Οστρογότθους. . Οι Βησιγότθοι εξαπέλυσαν στο τέλος της δεκαετίας 260-70 μ.Χ.  μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες βαρβαρικές επιδρομές που γνώρισε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τον επόμενο χρόνο κατεβαίνοντας μέσω θαλάσσης από την Ουκρανία όπου είχαν προσωρινά εγκατασταθεί. Περνώντας το Αιγαίο πέλαγος χωρίζονται σε ομάδες και φθάνουν κάπου κοντά στον Πειραιά. Μια ομάδα ανεβαίνει προς την Άνω Μακεδονία, ενώ μια δεύτερη φθάνει στο  Θερμαϊκό κόλπο και από εκεί κατευθύνεται  προς την Άνω Μακεδονία κατά  ομάδες, αφού βρίσκεται μέσα στα όρια περιοχών υπό Ρωμαϊκή κατοχή. Στην  Ελιμεία κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια και  στην Νις-Ναϊσό συνάντησαν στρατεύματα των Ρωμαίων με τα οποία έδωσαν σφοδρή μάχη και υπέστησαν συντριπτική ήττα. Η μάχη αυτή έμεινε γνωστή στην ιστορία σαν “  Μάχη της Ναϊσσού “και οι ηττημένοι εκδιώχθηκαν πέρα από το Δούναβη. Οι Οστρογότθοι τελικά εγκαταστάθηκαν στην, εγκαταλειμμένη από τους Ρωμαίους, επαρχία της Δακίας, Ρουμανία.

Φυσικά το πρώτο αυτό πέρασμα από την περιοχή όπου υπήρχε η Τύρισσα  δεν ήταν ακίνδυνο και αναίμακτο και οι κάτοικοι της περιοχής την πλήρωσαν το τίμημα με τη ζωή τους.

Στη δεκαετία του 370, οι Ούννοι άρχισαν να πιέζουν έντονα τους Γότθους, οι οποίοι με αρχηγό τον Αθηνόρηχο,  το 376 ζήτησαν από το Ρωμαίο Αυτοκράτορα Βάλη να τους επιτρέψει να εγκατασταθούν νότια του Δούναβη. Ο τελευταίος τους το επέτρεψε και τους βοήθησε στο πέρασμα του ποταμού.

Οι Γότθοι κατά την είσοδο τους δεν περιορίστηκαν στις συμφωνημένες περιοχές, αλλά απάρτισαν με ληστρικές συμμορίες που τις ρήμαζαν περιοχές, όπως η Μακεδονία, η Βοσνία, η Αλβανία, η Δαλματία κ.α.

Τότε περνούν για δεύτερη φορά από την περιοχή, όπου υπήρχε η Ελιμειώτιδα, μέσα σε αυτήν εντάσσονταν και η Τύρρισα , την οποία λεηλάτησαν.

Παρ’ όλ’ αυτά, εξαιτίας ενός λιμού που ξέσπασε, ξέσπασε ο Γοτθικός Πόλεμος του 377-382 . Λίγα χρόνια αργότερα, βασιλιάς τους έγινε ο Αλάριχος (βασιλεύς Ούλτριχ). Με την άνοδο στο θρόνο, του Βυζάντιου του Θεοδοσίου ο Αλάριχος κέρδισε την εμπιστοσύνη του και συνεργάσθηκε μαζί του για να φύγουν οι Ούνοι.

Όταν όμως πέθανε ο Θεοδόσιος- που ήταν και ο τελευταίος αυτοκράτωρ του ενωμένου Ρωμαϊκού κράτους- άφησε την αυτοκρατορία στους 2 γιους του τον Αρκάδιο και τον Ονώριο βάζοντας επιτρόπους. Το Ανατολικό τμήμα το πήρε ο Αρκάδιος που άρχισε να νοιώθει την πίεση και την επικίνδυνη διάθεση του για την πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη.  Μέσω του επιτρόπου, τον ενθάρρυνε να στραφεί προς δυσμάς της πόλης και να πιέσει τους Εθνικούς(Δωδεκαθεϊστές), δίνοντας απόλυτη  ελευθερία κινήσεων.

Ο Αλάριχος ξεκίνησε τις επιδρομές του και η εκκίνηση έγινε το καλοκαίρι του 395. Προχώρησε μέσω της Δυτ. Μακεδονίας, στη Θεσσαλία,  περιοχές τις οποίες μέχρι το φθινόπωρο λεηλατούσε και  το Νοέμβριο  έφθασε στις Θερμοπύλες .

Τακτική του, όπου έφθανε  ήταν να αρπάζει ό,τι πολύτιμο έβρισκε, να καίει τα πάντα, να καταστρέφει ό.τι είχε σχέση με τους αρχαίους θεούς και να δολοφονεί  τον ανδρικό πληθυσμό, αρπάζοντας τα παιδιά και τις γυναίκες ..

Το στράτευμα του, το ακολουθούσαν και  ομάδες ανέργων, που είχαν ως επάγγελμα την χριστιανική θρησκεία, ή μάλλον τον “εν ονόματι αυτής διωγμό του Ελληνικού Εθνισμού” και φυσικότατα την σύληση και λαφυραγωγία των πλούσιων Ελληνικών τεμενών. Η επιδρομή αυτή επέφερε μεγάλα και βαριά τραύματα στην Ελλάδα και ανυπολόγιστες ζημιές στα έργα τέχνης. Δεν επρόκειτο περί κατακτήσεως αλλά περί συστηματικής λαφυραγωγίας των καταλυμένων Εθνικών ναών εκ των οποίων όσα δεν μπορούσαν να κουβαληθούν, καταστρέφονταν. Επειδή, μάλιστα δεν προλάβαιναν, αυτοί που είχαν αναλάβει τις καταστροφές, έκοβαν τις μύτεςαπό τα αγάλματα και τα ακρωτηρίαζαν, με σκοπό να τα παραμορφώσουν. Τότε, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, καταστράφηκε και ο ναός του Δία στην Ολυμπία, που εξακολουθούσε να λειτουργεί.  Οι καταστροφές των Γότθων οφείλονται όχι μόνο στο θρήσκευμα τους, αλλά και στην τακτική τους. Οι Γότθοι επιδρομείς δεν ενδιαφερόταν να κατακτήσουν τις πόλεις, έμεναν σε καταυλισμούς και αφού άρπαζαν την λεία τους, έφευγαν.

Οι χώρες της παλιάς Ελλάδος και τα αρχαία μνημεία, όσα είχαν μείνει άθικτα μέχρι τότε, έπαθαν τόσο μεγάλες καταστροφές, ώστε αυτές οι επιδρομές να θεωρηθούν ότι αποτέλεσαν το τέλος του αρχαίου κόσμου.

Επί αιώνες η ιστορία ανάφερε τις λεηλασίες τους, εκπροσωπώντας την έννοια της βαρβαρικής επιδρομής που έρχεται έξωθεν. Και επικράτησε η άποψη ότι , οι Γότθοι είχαν σαν ασχολία, την φανατική, μετά λύσσας, καταδίωξη των Εθνικών.

Ο δε Αλάριχος, αφού διέφυγε από τους μεγαλύτερους κινδύνους και επαιρόμενος, ότι κατά κάποιο χρησμό θα ήταν ο κληρωμένος να επιφέρει το τέλος της Ρώμης και της Αυτοκρατορίας, επωφελήθηκε από την αδυναμία της Κωνσταντινούπολης, όσο το δυνατό περισσότερο. Παρέλαβε τις 4 οχυρές πόλεις του Ιλλυρικού, το Μάργο, την Ρατιαρία, την Ναϊσσό και την Θεσσαλονίκη που ήταν αληθινά κρατικά οπλοποιεία, στα οποία σφυρηλάτησε ,για 4 χρόνια, τα όπλα της σφοδρής του επιδρομής κατά της Δύσης.

Μέρος διαμονής του αποτελούσε επί το πλείστον η Αχρίδα. Εκεί προσέρχονταν οι Γότθοι των διάφορων μοιρών, ανατολικοί και δυτικοί, ιππότες ή πεζοπόροι και εκπαιδεύονταν στην ρωμαϊκή τακτική, αφού οπλίζονταν και ως Ρωμαίοι οπλίτες, σχηματίζοντας το πιο επικίνδυνοστράτευμα, το οποίο ουδέποτε συγκεντρώθηκε.  

Φυσικά η ευρύτερη περιοχή υπέφερε τα πάνδεινα, ανάμεσα τους και η Άνω Μακεδονία. Ύστερα από 4 χρόνια ο Αλάριχος πιστεύοντας ότι ήρθε η ώρα να γίνει κύριος της Ρώμης, ξεκίνησε και τελικά το 410 κατέλαβε την Αιώνια Πόλη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες που επεκράτησαν στην περιοχή, ήταν φυσικό πόλεις σαν την Τύρισσα και την Ελίμεια ,αλλά και άλλες να εξαφανισθούν από τον χάρτη.

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΧΑΡΤΗΣ  ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 

Εν τω μεταξύ  χάρτης που βρισκόταν σε αυθεντικό αντίγραφο από το 1856 με δωρεά μετά θάνατον του Ευγένιου Πόποβιτς- Παπαγιαννουση, στην βιβλιοθήκη της Κοζάνης έρχεται να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της Τύρισσας δίπλα από την Κοζάνη και δεν είναι άλλος από την Χάρτα του Ρήγα.

 

Υπάρχει ανάγκη η ιστορία να ερευνηθεί από ειδικούς επιστήμονες, κυρίως αρχαιολόγους καθώς όποια προσπάθεια και αν κάνουμε θα είναι ελλειπής. Ο Δήμος πρέπει να πάρει πρωτοβουλία και να συστήσει μια επιτροπή με ανθρώπους που προσφέρονται εθελοντικά. γιατί η πόλη αυτή θα αποκτήσει μια ιστορία 3000 ετών, που την αγνοούσαμε και αυτό μόνο καλό μπορεί να φέρει. Την προσωπική μας προσφορά θα πρέπει να την θεωρεί δεδομένη από όποια θέση και αν αποφασισθεί,

9

Πολλές από αυτές τις πληροφορίες τις παρουσιάσαμε στην εκπομπή του του FLASH TV  στις 15/1/2013, την οποία και αναρτήσαμε στο διαδίκτυο, στο You-tube, με τίτλο, “Αναζητώντας την ιστορία της Αρχαίας Τύρισσας” .

 

 [1]             Περιοχή της Πέλλας

[2]              Περιοχή της Φλώρινας

[3]              Περιοχή της Κοζάνης

[4]             [Πόσσις ο Μαγνήσιος στον Αθηναίο 7,296d]

[5]             Αυτά γράφει ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς το 50 π.Χ. στην  “Αρχαιολογία των Ρωμαίων”.

[6]              Στην Ελλάδα η ίδια θεά αναφερόταν ως Ρέα

[7]              Πηγή εικόνας: http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Italy

[8]              Ι. Κακριδής , “Ελληνική Μυθολογία- Οι Θεοί”,τόμος 2ος,Εκδοτική Αθηνών,Αθήνα 1986, σ.307

[9]              Κ. Σιαμπανόπουλου, “Αιανή: Ιστορία- Τοπογραφία-Αρχαιολογία”,  β ‘ έκδοση ,Θεσ/νίκη 1995, σ.40

[10]           Εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1882 αναφερόταν στην Θεσσαλία και συγγραφέας ήταν ο Hyde Clarke

[11]           H. Clarke, “The Early History of the Mediterranean Populations”,London 1882,σ. 48

[12]             σ. 352

ΤΥΡΙΣΣΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Posted by Συντ. Ομάδα On Δεκέμβριος - 29 - 2012


Στα πλαίσια της εκπομπής ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ» παρουσιάζαμε τα αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης της Κοζάνης, είχαμε αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα στο χώρο αυτό υπήρχε αρχαία πόλη που το όνομά της δεν έχει μέχρι τώρα αποκαλυφθεί.
Βέβαια, αυτή η σκέψη δεν ήταν μόνο συμπέρασμα δικών μας μελετών, αλλά είχαν προηγηθεί το 1924 ο Π.Λιούφης ,το 1993 ο Μ.Παπακωνσταντίνου και σχετικά προσφάτως η κ.Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδου .
Η δική μας σκέψη κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, γιατί:
1)Τα ευρήματα είναι διάσπαρτα μέσα στο περίγραμμα της πόλης που υπήρχε μέχρι πρίν από 40 χρόνια περίπου.
2) Υπήρχαν οργανωμένα νεκροταφεία, με πλήθος κτερισμάτων ,από το 1600 πΧ. εώς το 300 πΧ. περίπου, στην οδό Φιλίππου με ταφές παιδιών και γυναικών και λιγότερο ανδρών, που σημαίνει ότι δεν ήταν άνθρωποι που μπορεί να έπεσαν σε κάποια μάχη εκεί.
3)Συναντάμε συστηματικό σύστημα ύδρευσης, αρχαίας εποχής, στην οδό Πανόρμου.
4)Στη ρωμαϊκή εποχή και μέχρι το 3ο αιώνα μ.Χ. συναντάμε στο Τρίδενδρο, εκτός από περίτεχνους τάφους, αγάλματα -λουτρά και κατοικίες.
5) Μαθαίνουμε, από την επιγραφή στους Αγ. Αναργύρους, ότι στην περιοχή, το 4ο αιώνα καλλιεργούσαν αμπέλια καθώς και ότι υπήρχαν αφεντικά και δούλοι.
6) Από την επιγραφή στην κεντρική πλατεία, μαθαίνουμε ότι στην πόλη που υπήρχε σε αυτά τα χώματα υπήρχε Βουλή και Δήμος.
7)Από τα ευρήματα της Φιλίππου -Σάρισσα, το όπλο των Μακεδόνων- μαθαίνουμε ότι υπήρχαν στρατιώτες του Μακεδονικού στρατού.
8)Από τα ίδια ευρήματα μαθαίνουμε ότι χρησιμοποιούσαν ψήφους παραπλήσιους με εκείνους που χρησιμοποιούσαν οι δικαστές στην αρχαία Αθήνα για να κρίνουν αν κάποιος είναι αθώος ή ένοχος.
9)Υπάρχει μια πλούσια συλλογή γυναικείων κοσμημάτων και ειδών καθημερινής περιποιήσης, γεγονός που καταδεικνύει μια πόλη με κοινωνική ζωή και όχι απλά ένα μικρό αγροτικό χωριό.
10) Αγγεία με ζωγραφικές παραστάσεις με μυθολογικά θέματα, παρόμοια με εκείνα πιο νότιων περιοχών της Ελλάδας, που μας δείχνουν ότι πιθανόν να είχαν τις ίδιες δοξασίες.
11)Τα ευρήματα είναι μοιρασμένα από το 1600 π.Χ. -300 π.Χ. και μετά χάνονται.

Μετά την έρευνά μας αυτή καταλήξαμε ότι το αρχαίο όνομα της Κοζάνης είναι Τύρισσα.

Η 3η και 4η εκπομπή του Σταύρου Καπλάνογλου, «Προγονικές Εστίες»,αφιερωμένη στην ιστορία της πόλης της Κοζάνης από την τηλεόραση του Flash .

YouTube Preview Image

 

YouTube Preview Image

 

ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ (ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ 2η)

Posted by Συντ. Ομάδα On Νοέμβριος - 20 - 2012
Η εκπομπή του Σταύρου Καπλάνογλου, «Προγονικές Εστίες»,αφιερωμένη στην ιστορία της πόλης της Κοζάνης από την τηλεόραση του Flash .
YouTube Preview Image

1ος Ορεινός Αγώνας δασους Τσαριτσάνης

Posted by Συντ. Ομάδα On Οκτώβριος - 9 - 2012
 Oι φίλοι του βουνού και του δάσους Τσαριτσάνης,στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων απελευθέρωσης της περιοχής απο τον τουρκικό ζυγό,
ανακοινώνουν τη διεξαγωγή του 1ου Ορεινού αγώνα τρεξίματος-πεζοποριας στα
μονοπάτια πάνω απο την ιστορική κωμόπολη.Παράλληλα με τον αγώνα του ορεινού τρεξίματος θα γίνει και πεζοπορία για τους φίλους πεζοπόρους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ
Το μήκος της διαδρομής είναι 12,5 χιλ. απο τα οποία τα 11 χιλ
καλύπτονται απο παλιά και νέα μονοπάτια και καλντερίμι.
H θετικη υψομετρικη της διαδρομης ειναι 700μετρα!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΑΓΩΝΑ
Πλατεία Τσαριτσάνης (εκκίνηση αγώνα)-Νερόμυλοι-Γολγοθας-
Κρυονέρι-Βράχος Αγίου Σωτήρος-Σμίξη-Σέγκια-Ρέμα Πόντικα-Μονοπάτι Νο6-Μονοπάτι Νο3-
Νερόμυλοι-Πλατεία Τσαριτσάνης(τερματισμός).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΑ
Στον αγωνα θα υπαρχουν 2 σταθμοι υποστηριξης(1ος σταθμος Κρυονερι με Νερο)και (2ος σταθμος Σεγκια με Νερο,αλμυρα σνακ,σοκολατες..)
Θα δοθούν έπαθλα στους νικητές και αναμνηστικά μετάλλια
σε όλους τους συμμετέχοντες.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Η οργάνωση του αγώνα εχει φροντίσει για όσους το επιθυμούν να διανυκτερεύσουν σε εσωτερικό χώρο εντός του Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ
Η Τσαριτσάνη βρίσκεται στο Νομό Λαρίσης.Οσοι θα έρθουν από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη αφού φθάσουν στη Λάρισα παίρνουν το δρόμο Λάρισα-Κοζάνη.Στο 35ο χλμ βρίσκεται η Τσαριτσάνη.

EΓΓΡΑΦΕΣ
Οι εγγραφές θα γίνονται τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 6948259701-6981887851 Νικος Κασιαρας καθως και στο site του αγώνα www.tsaritsanitrail.gr
Εγγραφές θα γίνονται δεκτές μέχρι Παρασκευή 19 Οκτωβριου 2012.
Οι αγωνιζόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος
της ηλικίας τους και τρέχουν αποκλειστικά με δική τους ευθύνη.
Το κοστος εγγραφής ειναι μηδενικό.

Εναρξη αγώνα oρεινού τρεξίματος 11:πμ.
Εναρξη πεζοπορίας 10 π.μ
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.
6974083557 Βαθρακης Αθανασιος
6972985467 Ζησαρος Βαγγελης
6948259701 Νίκος Kασιαρας

--

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στο arcadiavoice.gr ο αντιπεριφερειάρχης κ Ευάγγελος Γιαννακούρας για το θέμα της μεχρι τώρα διαχείρησης του λιγνιτόσημου.
Από μια απλή και μόνο προσέγγιση της υπόθεσης, αναδύετε οσμή σκανδάλου μεγατόνων, αν αναλογιστεί κανείς τα ποσά που παρέμεναν σχεδόν άτοκα για είκοσι και πλέον χρόνια, όχι μόνο στην περιοχή της Μεγαλόπολης , αλλά και της Κοζάνης της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας.
Εφιστούμε την προσοχή του αναγνώστη – ακροατή στα λεγόμενα του κυρίου Γιαννακούρα, σε ότι αφορά το υποτιθέμενο νομικό κώλυμα για την μη αλλαγή του επιτοκίου, και στην ευκολία που αυτό υιοθετήθηκε, όταν έγινε γνωστή η πρόθεση του να απευθυνθεί στα ΜΜΕ.
Παραθέτουμε επίσης και την προσφορά της Τράπεζας για επιτόκιο 5% και την ευκολία που αυτό δόθηκε μετά την παρέμβασή του. Αν διαθέσει λίγα λεπτά από το χρόνο του και το ΣΔΟΕ, να ακούσει τον κ Γιαννακούρα πιστεύουμε ότι θα πιάσει μεγάλο λαυράκι.
Περιμένουμε να ακούσουμε και τις δικαιολογίες πρώην Νομαρχών, Δημάρχων και άλλων παραγόντων των παραπάνω περιοχών, που έπρεπε να έχουν δρομολογήσει το θέμα του επιτοκίου κατά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων τους, για να γελάσουμε με αυτές...Θα επανέλθουμε με ονόματα, σε ότι αφορά την Αρκαδία τουλάχιστον….

YouTube Preview Image

http://www.arcadiavoice.gr/23705/

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.