Saturday, 24 August , 2019

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

«Πυρετός» για την ονομασία

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Μάιος - 17 - 2010


Επιθετική κίνηση έως τις αρχές φθινοπώρου για συμφωνία ετοιμάζουν Νίμιτς και ΗΠΑ. Ξανά στο τραπέζι ως τελική διευθέτηση το «Δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας»

Ο Μάθιου Νίμιτς και οι Αμερικανοί βρίσκονται σε συνεχή επαφή, προετοιμάζοντας το έδαφος για επιθετική κίνηση μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου με στόχο τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο μεσολαβητής των Ην. Εθνών έχει ζητήσει και έχει λάβει την υποστήριξη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για να ετοιμάσει την καταληκτική πρόταση στις δύο πλευρές. Ο Διεθνής Οργανισμός και η Ουάσιγκτον στοχεύουν σε διευθέτηση το αργότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να ανακοινωθεί η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με τη νέα ονομασία κατά τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία.

Ως τελική διευθέτηση προκρίθηκε ξανά η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αν και οι Σκοπιανοί δεν έδωσαν ακόμα το πράσινο φως, αφήνοντας σε ιδιωτικές συζητήσεις να εννοηθεί ότι θα αποδέχονταν ευκολότερα το όνομα «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επίσημα και δημόσια συνεχίζουν να αρνούνται…..
κάθε αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόλι, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον ξεκίνησε περιοδεία στα Βαλκάνια και ένας εκ των σταθμών του ταξιδιού του ήταν και τα Σκόπια. Ενημερωμένη διπλωματική πηγή δήλωσε στο «Εθνος» ότι ο κ. Γκόρντον μετέφερε μήνυμα από την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία φέρεται να πιστεύει ότι το Σκοπιανό μπορεί να επιλυθεί μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος συμβούλευσε τους Σκοπιανούς «να εξεύρουν λύση με την Ελλάδα και όταν αυτό συμβεί οι ΗΠΑ θα στηρίξουν αυτή τη συμφωνία».
Το πρόγραμμα του κ. Γκόρντον περιελάμβανε συναντήσεις με τον πρόεδρο Γκεόργκι Ιβανόφ, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, και τον ηγέτη των Αλβανοφώνων Αλί Αχμέτι. Είχε προγραμματιστεί συνάντηση και με τον εθνικιστή πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος αναγκάστηκε να πάει από το Μαρόκο στην Κροατία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.
Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε τελικά στο Ζάγκρεμπ. Θέματα συζήτησης στις συναντήσεις του κ. Γκόρντον ήταν -εκτός της ονομασίας- οι πρόσφατες συγκρούσεις στα σύνορα Σκοπίων-Κοσσυφοπεδίου, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι αναζωπυρώνεται ο πόλεμος μεταξύ των αλβανοφώνων και των Σκοπιανών.

Το ΝΑΤΟ
Ο Αμερικανός υφυπουργός συζήτησε επίσης την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή και την επιθυμία των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Για να συμβεί αυτό πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, παραδέχονται πλέον και οι Αμερικανοί, οι οποίοι συντονίζονται με τον Μάθιου Νίμιτς για να κινητοποιηθούν άμεσα όταν καταθέσει την πρότασή του.
Το θέμα των συγκρούσεων απασχόλησε πολύ τον κ. Γκόρντον και τους συνομιλητές του. Ζήτησε αυτοσυγκράτηση και χαρακτήρισε εξτρεμιστές αυτούς που δημιουργούν επεισόδια.
Ο Αμερικανός υφυπουργός ζήτησε να υπάρξουν καλές σχέσεις μεταξύ των Σκοπιανών και των Αλβανοφώνων και τόνισε ότι η δημιουργία καλών σχέσεων αποτελεί κλειδί για τη σταθερότητα στα Σκόπια.
Οι Αμερικανοί διαπιστώνουν αύξηση των «εθνικιστικών τάσεων» στα Σκόπια και πιστεύουν ότι η εθνικιστική έξαρση οφείλεται στη ρητορική του κ. Γκρούεφσκι.
Συνέστησαν και στην κυβέρνηση και στις άλλες πλευρές να αποφύγουν συγκρούσεις, καθώς πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα είναι πολύ δύσκολη η καταστολή της βίας. Διπλωμάτες στον ΟΗΕ και την Ουάσιγκτον που ασχολούνται με το θέμα θεωρούν πως η απουσία λύσης στο θέμα της ονομασίας προκαλεί τριγμούς, αφού όσο περνά ο καιρός ισχυροποιείται η θέση των αλβανοφώνων που πιστεύουν πως το όνομα «Μακεδονία» δεν αντιπροσωπεύει τη σημερινή κατάσταση του πληθυσμού στα Σκόπια.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
’Εθνος 15-14-2010,

http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2010/05/blog-post_15.html

YouTube Preview Image

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.