Saturday, 24 August , 2019

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Το Σκοπιανό στο προσκήνιο

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Ιούλιος - 2 - 2010

Του Χρήστου Καπούτση

Το Σκοπιανό επανέρχεται δυναμικά στην επικαιρότητα. Μέσα σε μια βδομάδα ο Πρωθυπουργός Γ.Α.Παπανδρέου, συναντήθηκε δύο φορές με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ν.Γκρουέφσκι, ενώ συζήτησε εκτενώς το θέμα της ονομασίας της FYROM, με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ κ.Μπα Κι Μούν, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Στις συναντήσεις αυτές ο Έλληνας πρωθυπουργός διαπίστωσε την απόλυτη αδιαλλαξία των Σκοπιανών.

Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη νέα ονομασία της FYROM είναι δύο: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη». Και οι δύο προτάσεις ικανοποιούν έναν από τους όρους που έχει θέσει η Ελλάδα, δηλαδή αυτόν της σύνθετης ονομασίας γεωγραφικού προσδιορισμού. Θα πρέπει ωστόσο, να γίνει σαφές, ποιο θα είναι το εύρος της χρησιμοποίησης του νέου ονόματος, δηλαδή αν θα ισχύσει το “erga omnes’ (για κάθε χρήση), αλλά και να διευκρινιστούν θέματα που σχετίζονται με την ταυτότητα και με τη γλώσσα των Σκοπιανών.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι: Η εμμονή των Σκοπιανών στην χρησιμοποίηση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, δεν συνιστά μόνο καπηλεία της Ελληνικής ιστορίας, αλλά υποκρύπτει και εδαφικές διεκδικήσεις. Σύμφωνα με το Σκοπιανό ιδεολόγημα, το Μακεδονικό έθνος (ιστορικά και εθνολογικά ανύπαρκτο), είναι διαμελισμένο σε τρεις πατρίδες. Στη «Μακεδονία του Βαρδάρη» (π.Γ.Δ.Μ.), στη «Μακεδονία του Αιγαίου»(Ελλάδα) και στη «Μακεδονία του Πιρίν» (Βουλγαρία). Από αυτές, η μία είναι ελεύθερη (η «Μακεδονία του Βαρδάρη»), ενώ οι άλλες δύο κατέχονται από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία αντίστοιχα. Κατά το Σκοπιανό ιδεολόγημα, θα πρέπει να απελευθερωθούν οι υπόδουλες πατρίδες και να ξαναγίνει το κράτος των Μακεδόνων! Αυτή είναι η επίσημη κρατική ιδεολογία των Σκοπιανών και έτσι διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία τους. Ωστόσο, εκεί ακριβώς βρίσκεται και η ρίζα του κακού, διότι με αυτό το ιδεολόγημα, το όνομα αποτελεί το όχημα, για την προώθηση αλυτρωτικών και αποσχιστικών αιτημάτων των εθνικιστών σλαβομακεδόνων σε βάρος της Ελλάδας.

Η προπαγάνδα των σκοπιανών στηρίζεται στο μύθο της ύπαρξης «Μακεδονικού έθνους». Όμως , δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος, αλλά έλληνες που κατοικούν στην γεωγραφική περιοχή που λέγεται Μακεδονία. Όταν λέμε ότι αυτός ο Έλληνας είναι Μακεδόνας εννοούμε τον κάτοικο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας (Ελληνικής) και κατ’ αυτή την έννοια, υπάρχουν και σλάβοι κάτοικοι της Μακεδονίας (Βαρδάρη), που μπορεί να αποκαλούνται σλαβομακεδόνες, αλλά και Βούλγαροι Μακεδόνες, που είναι οι κάτοικοι της Μακεδονίας του Πιρίν. Επομένως, υπάρχει το Έθνος των Ελλήνων, των Σλάβων, των Βουλγάρων, όχι όμως και των Μακεδόνων. Η Μακεδονία είναι έννοια γεωγραφική- τοπολογική και όχι εθνολογική.

Αυτή λοιπόν τη λογική και ιστορικά τεκμηριωμένη, τάξη πραγμάτων, επιχειρεί να ανατρέψει η εθνικιστική προπαγάνδα των Σκοπιανών, ώστε να «δημιουργήσουν» το κράτος των Μακεδόνων. Αλλά, τα έθνη γεννούν τα κράτη και όχι το αντίστροφο.

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.