Thursday, 23 May , 2019

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Έξυπνος ελιγμός ή ριψοκίνδυνη προσπάθεια;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Μάρτιος - 11 - 2009

Η αλλαγή πλεύσης που υποσχέθηκε προεκλογικά ο Μπάρακ Ομπάμα σε όλα τα πεδία της πολιτικής παίρνει σάρκα και οστά. Μια φιλόδοξη – για άλλους επικίνδυνη – πολιτική σκέφτεται να ακολουθήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και άφησε να εννοηθεί ότι ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να επιδιώξει συνομιλίες με μετριοπαθείς Ταλιμπάν, μια προσέγγιση που αποδείχθηκε επιτυχής με τους σουνίτες αντάρτες στο Ιράκ.

«Ένα ριψοκίνδυνο βήμα»

Ριψοκίνδυνη η προσπάθεια Ομπάμα, υποστηρίζουν αναλυτέςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ριψοκίνδυνη η προσπάθεια Ομπάμα, υποστηρίζουν αναλυτέςΟι σκέψεις του Μπάρακ Ομπάμα να συνομιλήσει ακόμη και τους Ταλιμπάν για να επιφέρει την ειρήνευση στο Αφγανιστάν δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και χθες η οικονομική κρίση, η αύξηση της ανεργίας και η συζήτηση για την έρευνα των βλαστοκυττάρων. Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Ομπάμα ήταν λίγες, αλλά ουσιαστικές. Όπως υπογραμμίζει ο Στίβεν Γκραντ, από το Ινστιτούτο Brookings της Ουάσιγκτον, ένα από τα σημαντικότερα φιλελεύθερα think tanks στην αμερικανική πρωτεύουσα: «Σε πολιτικό επίπεδο είναι ένα ριψοκίνδυνο βήμα για τον Ομπάμα. Κινδυνεύεις να κατηγορηθείς από τους Ρεπουμπλικανούς ότι δεν είσαι αρκετά σκληρός και ότι θέλεις να κοιμηθείς με τον εχθρό».

Μολονότι θεωρεί ριψοκίνδυνη την κίνηση αυτή του Μπάρακ Ομπάμα, ο ειδικός παραδέχεται ότι η πολιτική στο Αφγανιστάν θα πρέπει να αλλάξει σύντομα καθώς η κατάσταση στην πολύπαθη χώρα έχει χειροτερέψει δραματικά τα δύο τελευταία χρόνια. Έτσι δεν διαφωνεί επί της αρχής με την πρόταση Ομπάμα για ενδεχόμενες συνομιλίες με μετριοπαθείς Ταλιμπάν. Άλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές του αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός προτιμά να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών: «Στο τέλος δεν θα έχεις πετύχει με τις συνομιλίες όλα αυτά που ήλπιζες. Μιλάμε για απρόβλεπτους ανθρώπους».

Ταλιμπάν: «Απρόβλεπτοι, αλλά όχι ενωμένοι»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές του αποφάσειςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές του αποφάσειςΜπορεί οι Ταλιμπάν να είναι τελείως απρόβλεπτοι, δεν είναι όμως ενωμένοι, δεν πρόκειται για μια ομάδα, υποστηρίζει από την πλευρά της η επικεφαλής του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Ουάσιγκτον, Άλμουτ Καρίμι: «Ενώ πρόκειται για πολυάριθμες ομάδες μιλάμε συνεχώς για Ταλιμπάν. Δεν είναι όμως έτσι».

Η κ. Καρίμι γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση καθώς μέχρι πριν από 3 χρόνια διηύθυνε το γραφείο του ιδρύματος στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Ποιοί είναι όμως οι μετριοπαθείς Ταλιμπάν με τους οποίους προτίθεται να συνεργαστεί η αμερικανική κυβέρνηση;

«Θα πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που είναι πρόθυμοι να συνομιλήσουν και εκείνων που δεν το θέλουν. Μέχρι στιγμής όμως δεν το έχει προσπαθήσει κανείς και έτσι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν άτομα που θέλουν να συνεργαστούν από τη στιγμή που δεν το έχουμε προσπαθήσει καν».

«Ένα επιπλέον εργαλείο»

Δίαυλο επικοινωνίας και με τη Συρία θέλει ο ΟμπάμαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Δίαυλο επικοινωνίας και με τη Συρία θέλει ο ΟμπάμαΗ ίδια βλέπει θετικά τις προθέσεις του Μπάρακ Ομπάμα: «Είναι ένα επιπλέον εργαλείο που μπορεί να συνοδεύει τη στρατιωτική παρουσία, την αναπτυξιακή βοήθεια και τη διπλωματία».

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν προσβλέπει όμως σε δίαυλο επικοινωνίας μόνον με τους Ταλιμπάν αλλά και με τη Συρία και το Ιράν: «Η επιθυμία για διάλογο είναι θεμιτή», λέει από την πλευρά του ο κ. Γκραντ, «βγάζει την Αμερική από μια παγίδα.  Συχνά βάλαμε παγίδα στον εαυτό μας γιατί διαχωρίζαμε τον κόσμο μόνο σε άσπρο και σε μαύρο. Εντέλει δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να το προσπαθήσει».

Πηγή:DW

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.