Monday, 28 September , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

«Τήρηση των υποχρεώσεων» ζητά ο Γκρούεφσκι

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Απρίλιος - 2 - 2009

gruefski

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», το οποίο δημοσιεύθηκε χθες, με αφορμή την 60η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, καλεί την Ελλάδα «να τηρήσει τις υποσχέσεις που προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και να σταματήσει να εμποδίζει την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ». Παράλληλα ζητά να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, υπό την μεσολάβηση του ΟΗΕ.

«Η Κροατία και η Αλβανία, τις προσεχείς ημέρες των εορτασμών της 60η επετείου από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, θα καταστούν χώρες-μέλη της Συμμαχίας. Χαιρόμαστε μαζί τους, όμως η Μακεδονία είναι απογοητευμένη που δεν μπορεί να συμμετάσχει με αυτές τις δύο χώρες. Διότι η Μακεδονία πληροί, όπως και αυτές οι δύο χώρες, όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Έχουμε εργασθεί πιο σκληρά από άλλους για να κερδίσουμε τη θέση μας στη Συμμαχία, π.χ. μέσω της διαρκούς στήριξής μας προς το ΝΑΤΟ στην κρίση του Κοσόβου. Τα στρατεύματά μας συμμετέχουν ενεργά στο Αφγανιστάν και είχαμε παρουσία και στο Ιράκ. Όμως κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 η Ελλάδα εισήγαγε ένα νέο κριτήριο για την ένταξή μας: ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομά μας». αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στο άρθρο του αυτό σημειώνει ότι η Αθήνα βλέπει στην ονομασία, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «δήθεν άμεσο κίνδυνο για την εθνική της κυριαρχία». Ακόμη, κατηγορεί την Ελλάδα ότι εξαιτίας της εκκρεμότητας της ονομασίας, η οποία κατά τον ίδιο θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκής αντιπαράθεσης, προχώρησε σε μακρόχρονο οικονομικό αποκλεισμό της χώρας του και τώρα εμποδίζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

«Η Ελλάδα έχει υπογράψει μαζί μας το 1995 μια συμφωνία, η οποία την υποχρεώνει να επιτρέπει την ένταξή της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς, εφόσον πραγματοποιείται με την προσωρινή μας ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν ισχύει πλέον. Παρά τη δραστηριοποίηση μας υπέρ του ΝΑΤΟ, η γειτονική Ελλάδα μπλοκάρει την ένταξή μας στη Συμμαχία ακόμα και με τη μεταβατική μας ονομασία», προσθέτει ο κ. Γκρούεφσκι.

Επισημαίνει ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για τη συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, όμως δεν πρόκειται να δεχτεί «εκβιασμούς».

«Έχουμε αλλάξει ήδη τη σημαία μας και το Σύνταγμά μας, για να ανταποκριθούμε στις ελληνικές ανησυχίες. Έχει όμως μια ξένη δύναμη το δικαίωμα να υπαγορεύει στη Μακεδονία, την ονομασία που θα χρησιμοποιεί η ίδια, ή πώς θα την αποκαλούν τρίτες χώρες; Δεν το νομίζω», αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι και καταλήγει: «Για το λόγο αυτό απευθύνω έκκληση προς το γείτονά μας, την Ελλάδα, να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και να μην συνεχίζει να μπλοκάρει την ένταξη της Μακεδονίας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Εκτός αυτού παρακαλώ, να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ».

Πηγή:SigmaLive

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.