Sunday, 21 October , 2018

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

ΝΑΤΟ:»Παγκόσμιος χωροφύλακας»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Απρίλιος - 4 - 2009

nato_2jpg

Εκατομμύρια διαδηλώνουν στην Ευρώπη, ο πόλεμος στο Ιράκ οδηγεί την Βορειοατλαντική Συμμαχία σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Το 2003, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, καταγγέλλει τη λογική του πολέμου. «Δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί θα πρέπει να αλλάξουμε τη λογική μας, που είναι λογική της ειρήνης και να πάμε στη λογική του πολέμου». Με τις δηλώσεις του ο υπουργός άμυνας της κυβέρνησης Μπους, ο Ντόναλντ Ράμσφλεντ, εξώθησε την κατάσταση στα άκρα κάνοντας λόγο για την παλαιά και τη νέα Ευρώπη. «Όταν μιλάτε για την Ευρώπη, σκέπτεστε τη Γερμανία και τη Γαλλία, εγώ όχι. Αυτή είναι η παλαιά Ευρώπη. Όταν κοιτάτε σήμερα το χάρτη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, τότε το κέντρο βάρος του μετακινείται πιο ανατολικά». Το ρήγμα υπάρχει και τώρα οι Ευρωπαίοι προσδοκούν πολλά από τον πρόεδρο Ομπάμα. Όλα δείχνουν όμως ότι η διαφορά απόψεων, για παράδειγμα γύρω από το Αφγανιστάν, που είναι και η κύρια αποστολή αυτή την εποχή του Νάτο, θα παραμείνει.  Το νέο ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερο αριθμητικά και πρόκειται να μεγαλώσει κι άλλο. Η εξεύρεση συναίνεσης λοιπόν δεν θα είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση.

Η Γερμανία και η Γαλλία, δύο χώρες που τις χώρισε πολλές φορές ο πόλεμος, συνδιοργανώνουν αυτή τη σύνοδο υπογραμμίζονταν με τρόπο συμβολικό την συμφιλίωσή τους. Οι συμβολισμοί όμως δεν τελειώνουν εδώ. Η Γαλλία επιστρέφει με πανηγυρικό τρόπο στο ΝΑΤΟ, η Κροατία και η Αλβανία προστίθενται στην μεγάλη ατλαντική οικογένεια, όλα αυτά υπογραμμίζουν τον βαρύνονται ρόλο της Ευρώπης στο Νάτο. ΄Η μήπως το ΝΑΤΟ των 2 ταχυτήτων; Το χθεσινό άρθρο του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς στους Financial Times είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το τι πιστεύουν οι Αμερικανοί για τους ευρωπαίους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, γράφει ο Ρόμπερτ Γκέιτς, δεν έχουν καταβάλει αρκετές προσπάθειες για να  κάνουν σαφές στην κοινή γνώμη τη σημασία μιας νίκης στο Αφγανιστάν. Η νέα αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν θα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης αυτής της συνόδου, με την εκπεφρασμένη απόφαση του Μπάρακ Ομπάμα να αυξήσει τoν αριθμό των στρατιωτών εκεί και την άρνηση των ευρωπαίων, και πάνω από όλα της Γερμανίας και της Γαλλίας, να στείλουν επί πλέον δυνάμεις. ΄Hδη για τη διασφάλιση της διαδικασίας για την εκλογή στις 20 Αυγούστου νέου Αφγανού προέδρου χρειάζονται επί πλέον 2000 στρατιώτες.

«Οι ΗΠΑ είναι η μόνη εναπομείνασα υπερδύναμη», υπογραμμίζει ο Νιλ Γκάρντινερ, πρώην σύμβουλος της Μάργκαρετ Θάτσερ. «Δαπανά το 3, 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για τις αμυντικές της ανάγκες, ποσό πολύ περισσότερο από ότι οι Ευρωπαίοι, που δίνουν γύρω στο 1,7%. Διαδραματίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στο Νάτο για παράδειγμα στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αλλά οι ΗΠΑ περιμένουν και από άλλες χώρες, κυρίως από τη Γερμανία, μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στο Αφγανιστάν αλλά και αλλού. Αίτημα που απέρριψαν μετά πολλών επαίνων οι Ευρωπαίοι. Εξ ονόματός τους ο Χαβιέ Σολάνα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα απέρριψε την αποστολή κι άλλων ευρωπαίων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσει τα ΗΕ ως πλαίσιο για την παγκόσμια ασφάλεια, ή ως να παίξει τον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα. Το ίδιο υπογράμμισε και η καγκελάριος Μέρκελ από το βήμα της Βουλής. «Δεν θεωρούμε σωστή την ύπαρξη ενός παγκόσμιου ΝΑΤΟ», άποψη που μοιράστηκε και ο γάλλος υπουργός άμυνας Ερβέ Μορέν. «Στο Αφγανιστάν», υποστηρίζει ο Τσαρλς Κουπτσάν από το ανεξάρτητο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής,  « οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία και μερικές άλλες χώρες αποδέχονται τους κινδύνους για τους στρατιώτες τους περισσότερο από άλλες χώρες. Αυτό οδηγεί αυτόματα σε άνιση κατανομή αρμοδιοτήτων και κινδύνου, αλλά αυτό είναι το ΝΑΤΟ, στο οποίο πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε». Ένα ΝΑΤΟ λοιπόν των δύο ταχυτήτων; Παρατηρητές εκτιμούν ότι και μετά τους εορτασμούς για το 60ο ιωβηλαίο της Συμμαχίας το χάσμα δεν πρόκειται να γεφυρωθεί. Το ευρωπαϊκό σκηνικό που φιλοξενεί αυτή την σύνοδο κορυφής θα έχει συμβολική αξία. Τον τόνο στο ΝΑΤΟ τον δίνουν οι Αμερικανοί…

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.