Friday, 10 July , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΓΚΥΡΑΣ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Μάρτιος - 5 - 2011

http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2011/03/nikosia_2.jpg 485w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Με νέο μεγάλο συλλαλητήριο οι Τουρκοκύπριοι χθες Τετάρτη (02.03) αντέδρασαν στα μέτρα λιτότητας που ζητά να επιβάλει η Αγκυρα στα Κατεχόμενα εκβιάζοντας με την οικονομική βοήθεια που προσφέρει για την επιβίωση του ψευδοκράτους αλλά και στον γενικότερο έλεγχο που επιβάλλει η Τουρκία στο καθεστώς.

Περίπου 50.000 Τουρκοκύπριοι, σύµφωνα µε µετριοπαθείς υπολογισµούς, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ινονού στην κατεχόµενη Λευκωσία, ανταποκρινόµενοι στο κάλεσµα 30 και πλέον συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων, διοργανώνοντας το πιο µαζικό συλλαλητήριο στην ιστορία τους – µεγαλύτερο ακόµα και από εκείνα του 2004. Συμμετείχαν, επίσης, όλα τα κόμματα εκτός του ΚΕΜ του κ. Ερογλου.
Από το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που φθάνει ο προϋπολογισμός στα Κατεχόμενα, τα 600 εκατομμύρια προέρχονται από την οικονομική βοήθεια της Τουρκίας, η οποία όμως τώρα ζητά να υπάρξουν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, πώληση ζημιογόνων επιχειρήσεων κ.λπ.
Κεντρικά µηνυµατα του συλλαλητηρίου, το οποίο αποτέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ήταν «Οχι στην εξαφανισή μας», «οι Τουρκοκύπριοι είναι εδώ και κοινωνικά υπάρχουν»
Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η προσβλητική για τους Τουρκοκυπρίους συμπεριφορά του Τ. Ερντογάν, μετά το πρώτο συλλαλητήριο της 28ης Φεβρουαρίου (βλ. σχετικό άρθρο παρακάτω), η οποία τροφοδότησε ακόμη περισσότερο την οργή στα Κατεχόμενα, δημιουργώντας όμως ένα παράξενο σκηνικό: οι αντιδράσεις στρέφονταν εναντίον του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία και προσωπικά εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος όμως ήταν αυτός που υποτίθεται ότι ήρθε σε αντίθεση με το στρατιωτικό κατεστημένο υποστηρίζοντας τον κ. Ταλάτ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

«ΕΣΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ;». Tην Τεταρτή υπήρχαν πάρα πολλές κυπριακές σημαίες και οι αστυνοµικοί του ψευδοκράτους έσπευσαν να συγκρουστούν µε όσους κρατούσαν και να τις κατασχέσουν. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε ζητήσει, επίσης, να µην υπάρχουν συνθήµατα εναντίον της Τουρκίας. Τα περισσότερα ήταν εναντίον της Τουρκίας, του ίδιου του κ. Ερντογάν και του κόµµατός του. Ενα πανό είχε την φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν µε τη φράση «Εσύ ποιος είσαι;» και ακριβώς από κάτω τη φωτογραφία του Τζεµίλ Τσιτσέκ, τούρκου υπουργού,αρµόδιου για την Κύπρο, µε τη φράση«Hade Barra» που οι Τουρκοκύπριοι χρησιµοποιούν και σηµαίνει «Στ’ ανάθεµα». Αλλα πανό έγραφαν «Αγκυρα, πάρε τα χέρια σου από πάνω µας», «Εµείς είµαστε Τουρκοκύπριοι, εσύ ποιος είσαι;», που απευθυνόταν στον τούρκο πρωθυπουργό, «ΑΚΡ, πάρε τα χέρια σου από πάνω µας», «Λύση, ειρήνη, αµέσως τώρα», «Οχι στη διοίκηση µε οδηγίες», «Αυτή η χώρα είναι δική µας, εµείς θα τη διοικήσουµε».

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΑΣ». Από νωρίς τα µέλη της Κίνησης Γιασεµί και οι εργαζόµενοι στηνεφηµερίδα «Αφρίκα» είχαν µαζευτεί κάτω από τοκτίριο της εφηµερίδας και κρατούσαν σηµαίες της Κυπριακής ∆ηµοκρατίαςµε συνθήµατα όπως «Και αυτή είναι σηµαία µας», «Στο Σύνταγµα της Κύπρου του 1960 υπάρχουν και δικαιώµατα και η ταυτότητά µου και το διαβατήριό µου», «Η Τουρκία πήρε τα λεφτά µας».

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Οι κινητοποιήσεις, οι οποίες διαρκώς κλιμακώνονται έχουν σαφώς διαταράξει τις σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν, και δεν αποκλείεται, πέραν της αντίδρασης για τα οικονομικά μέτρα- να φτάσουν και στο σημείο αμφισβήτησης της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στο νησί και της πολιτικής κηδεμονίας από την Τουρκία, κινήσεις που θα δημιουργούσαν νέα δεδομένα και στο Κυπριακό.

Πηγές: ΕΘΝΟΣ, ΤΑ ΝΕΑ

Παραθέτουμε, ακολούθως, άρθρο του Μακάριου Δρουσιώτη από την Ελευθεροτυπία (07.02) όπου αναφέρεται στα γεγονότα και τις εξελίξεις που πυροδότησαν τις μαζικές λαϊκές αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα :

Κλιμακώνεται η κρίση Ερντογάν – Τουρκοκυπρίων

Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Διαστάσεις κρίσης προσλαμβάνουν οι σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, με αφορμή επιτιμητικές δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν κατά των Τουρκοκυπρίων.
Η συνδικαλιστική πλατφόρμα που οργάνωσε τις κινητοποιήσεις οι οποίες ενόχλησαν τον Ερντογάν προγραμμάτισε για σήμερα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην κατεχόμενη Λευκωσία. Οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις ενόχλησαν τον Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Ερογλου και συζήτησαν την κατάσταση. Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ερογλου είχε συγκαλέσει εκτάκτως σύσκεψη στο γραφείο του με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη «Βουλή».
Το ζήτημα έχει ήδη αντανακλάσεις και στην Τουρκία, με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσάρογλου να επικρίνει τον Ερντογάν για τις δηλώσεις του. «Είναι ντροπή για τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό και δεν αρμόζουν στον πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας τέτοιες εκφράσεις», είπε.

«Προβοκατόρικες»

Ολα ξεκίνησαν από δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Κιργιζιστάν, με τις οποίες χαρακτήρισε τις συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα «προβοκατόρικες», υποκινούμενες από τους Ελληνοκύπριους.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε συνθήματα κατά της Τουρκίας σε συλλαλητήριο που έγινε στις 28 Ιανουαρίου. «Μας λένε να φύγουμε. Η διοίκηση είναι απαθής. Από τον πρόεδρο μέχρι τον πρωθυπουργό, η διοίκηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση», είπε και αναφέρθηκε στους προνομιακούς μισθούς που παίρνουν οι Τουρκοκύπριοι σε σύγκριση με αυτούς των Τούρκων δημόσιων υπαλλήλων. «Λένε να φύγει η Τουρκία. Ποιος είσαι, ρε φίλε; Εχω νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες εγώ εκεί… Εχω στρατηγικό ενδιαφέρον. Οποιο είναι το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας στην Κύπρο, το ίδιο έχει και η Τουρκία», είπε και πρόσθεσε πως είναι η Τουρκία που συντηρεί οικονομικά την «ΤΔΒΚ».

Στις δηλώσεις Ερντογάν αντέδρασαν τα κόμματα και ο Τύπος. Η εφημερίδα «Βατάν» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Δεν μας τα λες καλά κ. Ταγίπ», η «Κίπρισλι», «Ποιος είσαι εσύ ρε άνθρωπε;» και η «Αφρικα», «Και εσύ ποιος είσαι;», ενώ η εφημερίδα του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) «Γενί Ντουζέν», έδωσε τις δηλώσεις Ερντογάν υπό τον τίτλο «Φτάνει πια».
Το «κυβερνών» Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ερογλου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όμως το βασικό αντιπολιτευόμενο κόμμα ΡΤΚ ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν ήταν βαριές, απαράδεκτες, προκάλεσαν λύπη και τις αποδίδει σε λάθος ενημέρωση.

Δηλώσεις όπως «εμείς τους τρέφουμε» ή «θα καλέσω τον πρόεδρο και θα συζητήσουμε», αναφέρει το ΡΤΚ, «αποδεικνύουν στη διεθνή κοινότητα ότι η «ΤΔΒΚ» είναι υποτελής στην Τουρκία». Ακόμη, το ΡΤΚ αναφέρει πως «ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν καλεί τον Μουμπάρακ να ακούσει τη φωνή του λαού του, ο ίδιος δεν κάνει το ίδιο για τους Τουρκοκύπριους».

Περικοπές
Το πρόβλημα στις σχέσεις δημιουργήθηκε με αφορμή τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η Τουρκία στο ψευδοκράτος. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της «ΤΔΒΚ» καλύπτεται με χορηγίες από την Τουρκία. Ο επίσημος πληθυσμός των κατεχομένων είναι 220.000 και το ενεργό εργατικό δυναμικό 110.000. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 30.000, όμως το «κράτος» εκδίδει 70.000 επιταγές το μήνα, περιλαμβανομένων πρόωρων συντάξεων με υψηλές απολαβές. Η Τουρκία ζητεί περικοπές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν.

Ο αντίλογος των Τουρκοκυπρίων είναι πως το «κράτος» εξυπηρετεί βασικά τους έποικους που όλο και αυξάνονται και η Τουρκία έχει υποχρέωση να πληρώσει για τους πολίτες της που φτάνουν ανεξέλεγκτα στην Κύπρο.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία επιχειρηματική διείσδυση από την Τουρκία, με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να αισθάνονται πλέον μειονότητα, αφού κινδυνεύει η συνοχή τους ως κοινότητας. Ακόμη και ο υιός Ντενκτάς, Σερντάρ, ζήτησε να πραγματοποιηθεί απογραφή πληθυσμού και να τερματιστεί η ανεξέλεγκτη μετακίνηση Τούρκων προς την Κύπρο. *

http://www.iskra.gr/

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.