Saturday, 29 February , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβούλιου επικριτικό για την Τουρκία

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Μάρτιος - 10 - 2011

http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2011/03/04484513_100.jpg 590w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />Οι σχέσεις με γείτονες και Κυπριακό

εξακολουθούν ν’ αποτελούν αγκάθια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο σκληρότερο ως τώρα ψήφισμά του για την κατάσταση των ενταξιακών σχέσεων με την Τουρκία από το 2005 –οπότε άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το οποίο εγκρίθηκε χτες Τετάρτη,  υπογραμμίζεται :

#  το αδιέξοδο στην επίλυση του Κυπριακού,

#  η έλλειψη διαλόγου μεταξύ των τουρκικών πολιτικών κομμάτων και

#  η υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου και των άλλων βασικών δικαιωμάτων.

Αυτά, τονίζεται, επιβραδύνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και υπογράμμισε και η εισηγήτρια του ΕΚ, Rita Oomen Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία) κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την έγκριση συνταγματικών τροποποιήσεων από την Τουρκία, αλλά υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη για «συνολική συνταγματική μεταρρύθμιση» η οποία θα μετατρέψει την Τουρκία σε μια πραγματικά πλουραλιστική δημοκρατία.

Χαιρέτισαν, ακόμη, την πρόσφατη οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή και επισήμαναν ότι μόλις τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία, η Επιτροπή θα πρέπει να αρχίσει «διάλογο για τις θεωρήσεις με ιδιαίτερη προσοχή στους όρους εισόδου επιχειρηματιών και φοιτητών που ταξιδεύουν στην ΕΕ».

Μεταξύ των κυρίων προκλήσεων που απομένουν, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης αυτολογοκρισίας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και στους διαδικτυακούς τόπους, την  κατάσταση των γυναικών και την αύξηση του αριθμού των λεγόμενων  «εγκλημάτων τιμής» και των καταναγκαστικών γάμων, καθώς και την έλλειψη προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο ζήτημα της νομικής προστασίας των μειονοτήτων αυτών, ώστε να μπορούν να κατέχουν ιδιοκτησίες, να λειτουργούν χώρους λατρείας ή να εκπαιδεύουν κληρικούς, είναι «μόνο περιορισμένη».

Η διατύπωση και η ιδιαιτερότητα του κειμένου αποτέλεσαν αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.

Οι εντάσεις με τους γείτονες

Η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας, για πέμπτη συνεχή χρονιά, να εφαρμόσει το «πρόσθετο πρωτόκολλο», το οποίο απαιτεί από τη χώρα να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στα αεροπλάνα και στα πλοία που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ένα γεγονός που εξακολουθεί να επηρεάζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Το ΕΚ καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις αρχίζοντας αμέσως την απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο» και να εντείνει τη στήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο, διευκολύνοντας την πρόσβασή της σε στρατιωτικές ζώνες και αρχεία. Το ΕΚ ζητεί, ακόμη, από την Τουρκία και τις τουρκοκυπριακές αρχές να απέχουν από τη δημιουργία νέων οικισμών Τούρκων πολιτών στη νήσο.

Για  τα προβλήματα της Τουρκίας με την Ελλάδα, οι ευρωβουλευτές επισήμαναν τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλουν Τουρκία και Ελλάδα για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων, αλλά προειδοποίησαν την τουρκική κυβέρνηση να παύσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Ζήτησαν, ακόμη, από την Τουρκία να «διατηρήσει το διττό πολιτισμικό χαρακτήρα» της Ίμβρου και της Τενέδου, και να βελτιώσει την πρόσβαση της ελληνικής μειονότητας στην εκπαίδευση και την ιδιοκτησία.

Τουρκική αντίδραση

«Μονομερή και απαράδεκτα στοιχεία που απέχουν από την πραγματικότητα» περιλαμβάνει σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την Τουρκία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται πως η έκθεση «παρότι αναφέρεται εν μέρει στα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας, ωστόσο περιλαμβάνει μονομερή και απαράδεκτα στοιχεία που απέχουν από την πραγματικότητα».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «προκειμένου να έχουν σημασία για την Τουρκία τα έγγραφα και οι εκθέσεις που εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο, πρέπει να είναι προϊόντα σοβαρής, δημιουργικής και αμερόληπτης προσέγγισης».

Το τουρκικό υπουργείο επισημαίνει ότι «η Τουρκία ως χώρα υποψήφια για ένταξη και υπό διαπραγματεύσεις χώρα, περιμένει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο είναι η φωνή της κοινής γνώμης της ΕΕ, να είναι δίκαιο και αντικειμενικό και να επιδείξει τη σοβαρότητα που προϋποθέτει η λειτουργία του» και τονίζει τα εξής: «Παρατηρούμε ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται κάποια στοιχεία εξαιτίας κινήτρων εσωτερικής πολιτικής που έχουν λιγοστοί ευρωβουλευτές οι οποίοι αντιπροσωπεύουν γνωστές χώρες, με κόστος την παράβλεψη των συμφερόντων της ΕΕ. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί σε ένα πλαίσιο λογικής, δεδομένης της ιστορίας των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, των κοινών αξιών, στόχων και συμφερόντων και του σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις μας».

Σε δήλωση που έκανε για την Έκθεση, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγίς χαρακτήρισε «ισορροπημένη» την έκθεση, ωστόσο σημείωσε ότι «υπάρχουν σημεία που συμφωνούμε και σημεία που διαφωνούμε». Ως προς τα δεύτερα υπογράμμισε ότι «ιδιαίτερα φαίνεται ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι προκαταλήψεις σε θέματα όπως το Κυπριακό και η ελευθερία του τύπου. Αυτά είναι απαράδεκτα».

http://www.styx.gr/

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.