Sunday, 9 August , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Επανάσταση στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ.

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Μάρτιος - 11 - 2011

Αυτο πού γίνεται τις τελευταίες μέρες και που τα ΜΜΕ αποκρύπτουν μάλλον λυσσαλέα, είναι η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ…. Αποστασία βουλευτών, κατάληψη του Κυβερνείου απο τον λαό, επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις, σθεναρή αντίσταση, και γενικός ξεσηκωμός για τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα πού προσπαθεί να περάσει η τοπική κυβέρνηση… ,Και σαν να μην εφθαναν όλα αυτά, για πρωτη φορά στην…
..ιστορία των ΗΠΑ, οι δυνάμεις καταστολής, η αστυνομία ενω εστάλη να εκκενώσει το κυβερνείο μετα από πολυήμερη κατάληψη…περασε με το μέρος του λαού…των διαδηλωτών…των ξεσηκωμένων.!! Αστυνομία και λαός έγιναν ένα….Οι ραγδαίες και σαρωτικές εξελίξεις αναμένεται να εξαπλωθούν στις υπόλοιπες ΗΠΑ.

Ποιός το περίμενε πως ακόμη και οι «αδιάφοροι», «αναίσθητοι», και «απαθείς», αμερικανοί, θα έφθαναν να να μας δίνουν μαθήματα αντίστασης, αγώνα , και πάλης. Οσο για μας, δεν είμαστε πλέον για γέλια, αλλά για κλάμματα.
ThanoSk.

Μαθήματα από το Γουισκόνσιν

YouTube Preview Image

Την προηγούμενη εβδομάδα, το κέντρο του Μάντισον, μιας μικρής επαρχιακής πόλης και πρωτεύουσας της πολιτείας του Γουισκόνσιν στις ΗΠΑ, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης για αρκετές μέρες. Αιτία, η πολιτική “εξυγείανσης” των δημόσιων ταμείων της πολιτείας του Γουισκόνσιν, που προωθεί ο πρόσφατα εκλεχθείς, ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της, Σκοτ Γουόκερ. Με πρόσχημα τα τρομερά (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του) ελλείμματα στα δημόσια οικονομικά του Γουισκόνσιν, ο Γουόκερ κατέθεσε ένα νομοσχέδιο, που προβλέπει δραματικές μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες και, φυσικά, σημαντική μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Ωστόσο, αυτό που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις ήταν η επίθεση στα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, για τα οποία το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση των συλλογικών διαπραγματέυσεων.

Οι σχέσεις του κυβερνήτη του Γουισκόνσιν με το περίφημο Tea Party είναι κάθε άλλο παρά κρυφές, και βέβαια κρυφές δεν είναι ούτε οι σχέσεις του συγκεκριμένου ακροδεξιού πολιτικού σχηματισμού με το επιθετικό αμερικανικό κεφάλαιο. Μια σειρά από πολιτικές οργανώσεις, που συσπειρώνονται, λιγότερο ή περισσότερο φανερά, γύρω από το Tea Party, ήταν οι βασικοί συντελεστές της εκλογικής επιτυχίας του Γουόκερ στο Γουισκόνσιν, “επενδύοντας” εκατομμύρια σε αυτήν. Πίσω από τις περισσότερες από τις οργανώσεις αυτές (ως βασικός χορηγός τους) βρίσκεται η Koch Industries, ένας επιχειρηματικός κολοσσός παγκόσμιας εμβέλειας με εύρος δραστηριοτήτων που κυμαίνεται από το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μέχρι την έρευνα και την ανάπτυξη “πράσινης” τεχνολογίας και το πετρέλαιο, και από τα ορυκτά, τα βιομηχανικά λιπάσματα και την χημική βιομηχανία μέχρι την κατασκευή ράντσων. Τα δύο αδέρφια, ιδρυτές της Koch Industries, είναι επίσης ιδρυτικά στελέχη του Tea Party και πρωτοστάτες του αντι-ομπαμικού πολέμου. Είναι γνωστό στη δημόσια ζωή των ΗΠΑ, ότι η εταιρία στήριξε στις τελευταίες εκλογές 16 υποψήφιους του ρεπουμπλικανικού κόμματος, μεταξύ των οποίων και τον Γουόκερ.

Ο πόλεμος ενάντια στα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, στοχεύει ακριβώς στην αποδυνάμωση και, τελικά, στην διάλυσή τους. Παρόλο που το αμερικανικό συνδικαλιστικό κίνημα φυτοζωεί (η συμμετοχή των εργαζομένων σε συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα δεν ξεπερνά το 7%), τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα έχουν ακόμη τη δύναμη να εναντιωθούν στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που προωθείται (και όχι μόνο στο Γουισκόνσιν). Η θεσμική κατάργηση της διαπραγματευτικής τους δύναμης για το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είναι το πρώτο βήμα για την απονεύρωσή τους και την εξουδετέρωση της πολιτικής τους παρέμβασης.

Αυτός ο ανοιχτός πόλεμος απέναντι στα δυνδικάτα πυροδότησε μια κοινωνική κινητοποίηση, που ξεκίνησε από μια περιορισμένη διαμαρτυρία, έξω από το κυβερνείο, για να καταλήξει σε μια μαζική, ανοιχτή σύγκρουση με συμμετοχή περίπου 70.000 ανθρώπων, που κατέλαβαν για μέρες το κυβερνείο και το κέντρο της πόλης. Πρωτοφανής, για τα αμερικάνικα δεδομένα, ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, χιλιάδων ανθρώπων που έφτασαν από διάφορες περιοχές της αμερικανικής ενδοχώρας για να διαδηλώσουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όπως επίσης η μαζική συμμετοχή φοιτητών και μαθητών. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το ότι τίποτα απ’όλα αυτά δεν προαποφασίστηκε. Ξεκίνησε ως απεργία των δασκάλων και μερικές μέρες μετά διαδήλωναν στους δρόμους, μαζί με τους δασκάλους, εργάτες καθαριότητας, αστυνομικοί και πυροσβέστες, νοσοκόμοι και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η άρνηση του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι κινητοποίησε ένα δυναμικό που έκανε τους αισιόδοξους να μιλούν για ένα νέο εργατικό κίνημα εν τη γενέσει.

Κάποια πράγματα, φανερώνοντας υπαρκτές δομές και ρόλους των μέσων και των θεσμών, παρουσιάζουν διαβολεμένες ομοιότητες, κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Τον ρόλο του MEGA και του ΣΚΑΪ στη συκοφάντηση των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, παίζουν με ακρίβεια οι πάροχοι της τεχνογνωσίας των ελληνικών μέσων, οι συντηρητικοί ιδιωτικοί κολοσσοί των ΜΜΕ των ΗΠΑ, που επιδίδονται σε συντονισμένη εκστρατεία δαιμονοποίησης της “ανυπακοής” και στοχοποίησης των εργαζομένων που αντιστέκονται και διεκδικούν, με αιχμή του δόρατος τους διαδηλωτές του Γουισκόνσιν, τους οποίους παρομοιάζουν με τους… Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, κάνοντας πολλούς να μιλούν για ανακάλυψη εσωτερικού εχθρού, που θα αντισταθμίσει την χαμένη πόλωση από την πολιτική της “ήπιας δύναμης” των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση όμως, και ευτυχώς, τα γεγονότα και οι συμβολισμοί τους δεν είναι μονοπώλιο κανενός και η αιγυπτιακή εξέγερση δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα πλακάτ του Γουισκόνσιν μιλούσαν για την πλατεία Ταχρίρ και παρομοίαζαν τον κυβερνήτη Γουόκερ με τον Μουμπάρακ. Όσο κι αν η οικιοποίηση ξένων κοινωνικών φαντασιακών μοιάζει παράταιρη κάτω από μια λογική ανάλυση που συγκρίνει τις κοινωνικές πραγματικότητες του πομπού και του δέκτη, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη χρησιμότητά της όταν συμβάλλει στη συγκρότηση θετικών προταγμάτων αντίστασης.

Από την άλλη, αν οι αισιόδοξοι θυμήθηκαν την…πάλη των τάξεων (σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτού των Δημοκρατικών), δεν λείπουν και οι απαισιόδοξοι που δεν βλέπουν στα γεγονότα μια αυθεντική λαϊκή κινητοποίηση, αλλά πολιτική αντιπαράθεση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, μιας και τα συνδικάτα είναι δημιούργημα του Δημοκρατικού κόμματος, και βασικοί αιμοδότες, τόσο σε χρήματα όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό των προεκλογικών, και άλλων, εκστρατειών του. Ακόμη κι έτσι όμως, μια ολόκληρη πολιτεία ενώθηκε, μακριά από συντεχνιακές και γραφειοκρατικές κατατμήσεις, σε έναν αγώνα υπεράσπισης του ίδιου του συνδικαλισμού, ως μέσο διεκδίκησης των αυτονόητων κοινωνικών αγαθών, ενάντια στην επίθεση της αμερικανικής ολιγαρχίας. Στη συνείδηση αυτής της κοινότητας (σε αντιδιαστολή για παράδειγμα με τον διαχωρισμό των μισθολογικών, ή άλλων κεκτημένων ανά κλάδο) είναι που οφείλεται η ενότητα, η μαζικότητα και ο αυθορμητισμός. Και από αυτά, ο ελληνικός τρόπος (για παράδειγμα…) έχει να διδαχθεί πολλά.

Ν.Katz

http://ithageneis.wordpress.com

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.