Sunday, 9 August , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

«Αυξήθηκε η ζήτηση για συσσίτια από Έλληνες»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Απρίλιος - 22 - 2011

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2011/04/συσσιτιο.jpg 320w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για τα συσσίτια από Έλληνες, που διανέμει η Εκκλησία της Ελλάδος σε όλη τη χώρα, καταγράφεται τους τελευταίους μήνες. Ο Οικονομικός διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής, πατέρας Χρυσόστομος Συμεωνίδης, μιλώντας στο Capital.gr, περιγράφει την κατάσταση, σύμφωνα με την οποία «παρουσιάστηκε ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι Έλληνες αυξήθηκαν και άγγιξαν το ποσοστό των μεταναστών, φτάνοντας στο 50%, ενώ πέρυσι ήταν στο 25%». Στην ουσία, δηλαδή, διπλασιάστηκαν ως ποσοστό των λαμβανόντων των μερίδων φαγητού.

Πόσες, όμως, μερίδες φαγητού διανέμονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα από την Εκκλησία;

«Συνολικά, η Αρχιεπισκοπή μοιράζει καθημερινά στην Αθήνα, 365 ημέρες το χρόνο, 10.000 μερίδες φαγητό. Τις 5.000 τις παίρνουμε από catering, που επιλέχθηκε κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, και τις υπόλοιπες τις φτιάχνουν οι 150 ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Οι υπόλοιπες ενορίες, γύρω από την Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δίνουν συνολικά περί τις 250.000 μερίδες φαγητό την ημέρα. Οι δραστηριότητες των συσσιτίων για την Εκκλησία έχουν κόστος περίπου 2,85 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό αφορά στις 5.000 μερίδες. Οι υπόλοιπες 5.000, που παρασκευάζονται από τις ίδιες τις ενορίες, είναι το κόστος που το επωμίζονται κατευθείαν οι ενορίες. Μπορεί να είναι άλλο τόσο, γιατί εκεί θέλεις και κοινόχρηστα να πληρώνεις και κάποιο κόσμο να βοηθάς. Έχουμε περίπου στους 2.000 εθελοντές. Χορηγίες υπάρχουν, δεν είναι αρκετές, χρειάζονται κι άλλες. Η Εκκλησία μπορούμε να πούμε ότι δεν δίνει κάτι σπουδαίο. Αλλά αυτό το συσσίτιο, με τις 10.000 μερίδες στην Αθήνα, μπορεί στατιστικά να το δει κάποιος ότι αποτρέπει 100 ληστείες, μικρές, περιπτέρων. Ή 100 κλοπές τσαντών. Δεν το αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό, αλλά γίνεται. Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά προβλήματα, ειδικά στο κεντρικό συσσίτιο, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της περιοχής.  Επίσης, αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα ότι όταν στην αρχή μοιράζαμε ένα μπουκαλάκι νερό, οι ίδιοι έπαιρναν δέκα και τους βλέπαμε μετά στη γωνία να τα πουλάνε. Πλέον, τα ανοίγουμε και μετά τα δίνουμε. Μετά, παρουσιάστηκε το φαινόμενο ότι πουλάγανε το ίδιο το φαγητό. Έτσι, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να το λαμβάνουνε αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Γιατί, μέσα σε μια έννοια φιλανθρωπίας μπορείς να τα εντάξεις όλα και να εκμεταλλευθείς ή να σε εκμεταλλευθούν. Και δεν έχουμε πρόθεση, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε κανείς από εμάς –τους συνεργάτες του– να γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Έχει μπει μια πάρα πολύ καλή και μεγάλη τάξη στα οικονομικά, με απλά πράγματα, που αποδίδουν και θα αποδώσουν στο μέλλον».

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για τον τρόπο, με τον οποίο φορολογείται η Εκκλησία για τα έσοδά της.

«Η Εκκλησία ιστορικά δίνει όσα έχει», απαντά ο πατέρας Χρυσόστομος και προσθέτει: «Είναι, όμως, ένας θεανθρώπινος οργανισμός. Αναλογιστείτε ότι ένα πράγμα, για να οργανωθεί το συσσίτιο για παράδειγμα, πέραν του κόστους του πραγματικού, έχει κι ένα λειτουργικό κόστος, που δεν φαίνεται πουθενά. Υπάρχουν δέκα άνθρωποι, που εργάζονται, υπάρχει ο Φ.Π.Α. που πρέπει να πληρωθεί και καταβάλλεται κανονικά. Και φανταστείτε ότι η Εκκλησία δεν έχει επιστροφή Φ.Π.Α., όπως έχουν οι εταιρίες. Τον αποδίδει κανονικότατα χωρίς να τον εισπράττει πίσω. Αυτό σημαίνει ότι το ένα τέταρτο του κόστους πηγαίνει στο Φ.Π.Α. Από τα ενοίκιά της, πληρώνει το 20% του οφέλους της στο κράτος. Δικαίως ή αδίκως, δεν έχει σημασία. Εφόσον είναι νόμος, δικαίως. Αυτό δεν υπήρχε παλαιότερα. Φανταστείτε ότι έχει πολλούς κακοπληρωτές και κάνει κάποιες φορές, όπως όλοι μας, κακή διαχείριση πραγμάτων. Όχι αθέμιτη, κακή, κάνουμε λάθος. Αυτό, λοιπόν, θα το πληρώσει η Εκκλησία, το εισπράξει, δεν το εισπράξει. Είναι βεβαιωμένο και πρέπει να πληρωθεί. Η Εκκλησία δεν έχει κανένα χρέος. Δεν χρωστάει κάπου. Ούτε έχει αφήσει κάτι ακάλυπτο. Δεν έχει πουθενά καμία εκκρεμότητα και καμία οφειλή».

Η «Αποστολή» συνεργάζεται με τους δύο παλαιότερους διοικητικά οργανισμούς, την Αρχιεπισκοπή και το γενικό φιλόπτωχο. Είναι μία εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με μετόχους αυτούς τους δύο οργανισμός κατά 90% και 10% αντίστοιχα.

«Οι δράσεις είναι πάρα πολλές, αλλά δεν είναι αρκετές. Γι΄ αυτό και έγινε η Αποστολή, γι΄ αυτό και έχει δημιουργηθεί αυτό το σύστημα για να προωθήσει όσο πιο πολλές ενέργειες γίνεται, για να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες υλικές ή οποιεσδήποτε ανάγκες έχει ο καθένας. Η Εκκλησία των Αθηνών έχει γύρω στα 20 ιδρύματα με γέροντες, στα οποία μένουν γύρω στα 650 άτομα σχεδόν δωρεάν με πολύ καλή παροχή υπηρεσιών εκ μέρους της Εκκλησίας, με πολύ καλή συνεργασία με όλο το συγγενικό περιβάλλον, δύο από αυτά είναι παιδιών με σύνδρομο ντάουν. Ένα τέτοιο ίδρυμα είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Δηλαδή, τα παιδιά αυτά έχουν πολλαπλάσιες ανάγκες από οποιονδήποτε άλλον που έχει πρόβλημα. Να φανταστείτε ότι ένα ίδρυμα με 20 παιδιά μπορεί να χρειαστεί και ανάλογο προσωπικό ανά παιδί, δηλαδή σχεδόν έναν προς ένα. Έχει δύο νηπιαγωγεία, στην Ηλιούπολη και στους Αγίους Αναργύρους, ένα ίδρυμα υπό τελική ίδρυση στο Χαλάνδρι για μη εξυπηρετούμενα άτομα, μία στέγη γερόντων στο λόφο Σκουζέ, και ένα φορέα που δίνει ρούχα δωρεάν – περί τα 20.000 κομμάτια το χρόνο».

Πηγή:www.capital.gr

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.