Tuesday, 4 August , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Τα Βαλκάνια και μείς

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Ιούλιος - 12 - 2011

Του Κων/νου Τζέκη

Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, αν όχι όλους, τα Βαλκάνια είναι μια μισοσκότεινη περιοχή, που δεν μπόρεσε να τη φωτίσει, έστω και ελάχιστα, ο ήλιος της πολιτισμένης και μεσουρανούσας κάποτε Βιέννης.

Μια περιοχή στοιχειωμένη και μυστηριώδης, με πανάρχαιους δαίμονες, που διψούν για αίμα, ουσιαστικά, ένα κομμάτι βαρβαρισμού και σχεδόν πρωτόγονο, στο μαλακό υπογάστριο τους.

Μια περιοχή που κατ’ αυτούς αλληθωρίζει προς την Ανατολή, αν δεν είναι κομμάτι της Ανατολής. Ένα μωσαϊκό εθνών και πολιτισμού πολύχρωμο και αταίριαστο.

Από την άλλη, οι δικοί μας άνθρωποι, οι άνθρωποι της προβολής αρνούνται να κατανοήσουν αυτή την πραγματικότητα, θεωρώντας την χώρας μας σύνορο με τις Βρυξέλες, αγνοώντας τα Βαλκάνια και τις ιδιαιτερότητές της περιοχής.

Τα Βαλκάνια ζουν χωμένα στο παρελθόν τους, όπως σαφώς και η χώρα μας, με το μέλλον αβέβαιο, να αιωρείται σαν το μετέωρο βήμα του πελαργού του Αγγελόπουλου, μη τολμώντας να κάνει το σωτήριο βήμα προς το μέλλον. Με την πρώτη ευκαιρία πολιτικοί και ρήτορες της εξουσίας όπως αυτή εμφανίζεται κάθε φορά και με κάθε μορφή, ξαναζωντανεύουν τους θρύλους του παρελθόντος και ξυπνούν τους δαίμονες της διαχρονικής μυθολογίας και μαζί μ’ αυτούς και τους νεκρούς των χιλιάδων αγώνων που κείτονται στο χώμα με ένα αχνό πικρό χαμόγελο και με μια απορία ανάμεσα στα σμιγμένα φρύδια τους, στοιχείο του άδικου χαμού τους, σαν τον άγνωστο στρατιώτη της Βουλής. Αυτοί, ζητώντας απαντήσεις και ερεθισμένοι από την επίκληση των μάγων της πολιτικής, που κάθε φορά τους θυμούνται, ανασταίνονται, ζητώντας εκδίκηση οπλίζοντας το νου των εξουσιαστών με πράξεις παραλογισμού και ρεβανσισμού.

Τα ανεκπλήρωτα όνειρα και οι μεγαλομανίες βρίσκουν γόνιμο έδαφος στα κούφια λόγια της πολιτικής, που στερημένη από τη ρητορεία του Παπανδρέου του Γεωργίου, όχι αυτού, αλλά του άλλου και του Τσάτσου και του Στασινόπουλου, ενδύονται με ανεκπλήρωτες μεγαλομανείς μανδύες και έτσι οι ιδέες τους, στερημένες από τα απλά υλικά της ζωής και της λογικής και φορώντας τις κομματικές τους παρωπίδες, εμποδίζονται να δουν ξεκάθαρα την πραγματικότητα και να αποφασίσουν ανάλογα. Ο Στάνκος στα «Στοιχειωμένα Βαλκάνια» έγραφε ότι οι μικροί λαοί είναι προτιμότερο να απολαμβάνουν την Ιστορία παρά να την παράγουν ή να την ανακυκλώνουν. Από την άλλη ο Έντι Ράμα, ως Δήμαρχος Τιράνων, έγραφε κάποτε ότι οι μικροί λαοί δεν μπορούν να κάνουν μεγάλα όνειρα.

Να λοιπόν που χωλαίνει η Ελληνική καμήλα. Δεμένη με το παρελθόν της και με την θυμωμένη νεώτερη ιστορία της, αρνείται να τινάξει αυτό το βαρύτατο φορτίο που την οδηγεί στην κινούμενη άμμο και περιμένει μια σανίδα που θα την εμποδίσει να βυθιστεί. Όμως, αλλοίμονο, οι μεγάλοι μόνο σάπιες σανίδες ρίχνουν στο διάβα των λαών και περιμένουν. Σαν ύαινες ενδεδυμένες όμως με δέρμα αμνού.

Μας ξεκουφαίνουν με τις κραυγές τους ότι με υπομονή και δουλειά θα γίνουμε άτρωτοι. Κούφια λόγια. Ξεχνούν ότι αυτό που θα ονομάζεται άτρωτο θα είναι κάθε φορά ευάλωτο στην εφευρετικότητα των ηλιθίων. Και τέτοιοι υπάρχουν παντού. Για δέστε γύρω σας, ανοίξτε την τηλεόραση και θα τους μετρήσετε, αν μπορείτε να μετράτε σε εκατομμύρια.

*Ο κ. Κώστας Τζέκης είναι αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ.

 

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.