Saturday, 24 August , 2019

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Ανοιχτή επιστολή προς την κα. Φώφη Γεννηματά, Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης των Ελλήνων του εξωτερικού

Αξιότιμη Αναπληρώτρια Υπουργέ Παιδείας, κα Γεννηματά,

 

Ήμουν κι εγώ ένας από εκείνους που παρευρέθηκαν στην επίσκεψή σας στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, το Φλεβάρη του 2011.

Ήμουν κι εγώ ένας από εκείνους που άκουσαν με προσοχή και ανακούφιση τα λόγια σας.

Ήμουν κι εγώ ένας από εκείνους που πείστηκαν ότι «φέτος δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί» και ακόμα ότι «όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη  Μάρτη του 2011».

Ήμουν κι εγώ ένας από εκείνους που γέμισαν ικανοποίηση με τη σκέψη ότι ένας καινούριος άνεμος πνέει στο Υπουργείο, μια νέα αντίληψη για την αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού θα κυριαρχήσει και μέσα από ένα πνεύμα εξορθολογισμού και διαφάνειας, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση και εύρυθμη λειτουργία των σχολειών της ομογένειας.

 

Πόσο λάθος έκανα! Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου. Στα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας τα σχολεία ήδη βρίσκονται σε διακοπές και στα υπόλοιπα οι διακοπές ξεκινούν σε 2-3 μέρες. Έχουν ήδη γίνει οι συγχωνεύσεις σχολείων, όπως αυτές προέκυψαν από τη συνεργασία των Συλλόγων Γονέων με τα Συντονιστικά Γραφεία, έτσι ώστε να επιλεγούν οι καλύτεροι δυνατοί συνδυασμοί, οι συνεννοήσεις με τη γερμανική πλευρά για την παραχώρηση των αιθουσών  καθώς και η πλειοψηφία των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών. Και ενώ όλοι μας είμαστε εφησυχασμένοι ότι η επόμενη σχολική χρονιά δεν θα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις, ενημερωνόμαστε για αιφνιδιαστικές ανακλήσεις των εκπαιδευτικών σε 3ετία. Και μάλιστα όχι όλων των 3ετιών, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα γερμανικά κρατίδια, ενώ άλλα κρατίδια εξαιρούνται από την ανάκληση αυτή.

Έχουν άραγε αναλογιστεί αυτοί που έκαναν τη συγκεκριμένη εισήγηση ποιες θα είναι οι συνέπειές της; Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση και το κλείσιμο της πλειοψηφίας των σχολικών μονάδων της Γερμανίας, μετά μάλιστα  και τη δραματική μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

 

Αξιότιμη κα Γεννηματά,

Το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε μια δραματική καμπή της ιστορίας του. Σε μια καμπή, που παρά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου των Βρυξελλών, είναι ίσως η κρισιμότερη της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Η Ελλάδα χρειάζεται όλες της τις δυνάμεις για να βγει νικήτρια από τη στενωπό στην οποία βρίσκεται.

Και αναρωτιέμαι… Είναι δυνατό να τα καταφέρει ένα κράτος που περιθωριοποιεί, αποκόβει, απομακρύνει τα ελληνόπουλα, όπου κι αν αυτά βρίσκονται από τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους;

Είναι δυνατό να τα καταφέρει ένα κράτος που στερεί από τους Έλληνες, που ζουν μακριά από την πατρίδα, αλλά την κρατούν ζωντανή στην καρδιά, τις σκέψεις και τις συνήθειές τους, το δικαίωμα να μιλούν τα παιδιά τους τη γλώσσα των πατεράδων τους;

Είναι δυνατό να τα καταφέρει ένα κράτος που πνίγει τις «μικρές Ελλάδες» που έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης;

Είναι δυνατό να τα καταφέρει ένα κράτος που θυμάται τους Έλληνες του εξωτερικού μόνο όταν πλησιάζουν εκλογές;

Είναι δυνατό να τα καταφέρει ένα κράτος που απαξιώνει, λοιδορεί και εξαθλιώνει με τρόπο επαίσχυντο τους λειτουργούς του εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με τη μεταλαμπάδευση στη νέα γενιά των ιδεωδών του έθνους;

 

Στις εθνικές επετείους όλοι οι γονείς καμαρώνουμε τα παιδιά μας που με ποιήματα και τραγούδια και θεατρικά αναβιώνουν, αλλά και διδάσκονται ταυτόχρονα,  την ένδοξη ιστορία της Ελλάδας μας. Δουλειά του ελληνικού σχολείου.

Στις διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου καμαρώνουμε τα παιδιά μας που χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγουδούν ελληνικά τραγούδια. Δουλειά του ελληνικού σχολείου.

Σε άλλες εκδηλώσεις του γερμανικού σχολείου και της πόλης μας και πάλι το σχολείο δίνει το παρόν και αποσπά τα εύσημα της γερμανικής πλευράς. Δουλειά του ελληνικού σχολείου.

Σε κάθε επίσημη θρησκευτική γιορτή οι σημαιοφόροι και η ελληνική σημαία μπαίνουν καμαρωτά στην ελληνική εκκλησία. Δουλειά του ελληνικού σχολείου.

 

Αξιότιμη κυρία Γεννηματά,

 

Κάνω έκκληση, όχι στην πολιτικό, αλλά στην απόγονο μιας οικογένειας που αγωνίστηκε σκληρά για την πατρίδα.

Μη στερείτε από αυτή την ταλαιπωρημένη πατρίδα όλα τα παιδιά της, όπου κι αν βρίσκονται αυτά.

Μη στερείτε από τους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμά τους να μετέχουν της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού.

Μη στερείτε από την ελληνική γλώσσα την ευκαιρία να ακούγεται ανά την υφήλιο.

Μη στερείτε από τα παιδιά μας τη γλώσσα των παππούδων τους.

 

 

Μετά τιμής

 

Αναστάσιος Σαλτσογλίδης,

 

Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κünzelsau

Πρώην Πρόεδρος     Ομοσπονδίας  Βάδης /  Βυρτεμβέργης

Πρώην Γραμματέας Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.