Monday, 25 May , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

«Καμιά δικαστική συνέπεια για τους βασανιστές»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Απρίλιος - 22 - 2009

04191430_100

Τα νώτα των συνεργατών της CIA στήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην έδρα των μυστικών υπηρεσιών. Επανέλαβε ότι κανείς βασανιστής δεν πρόκειται να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.

Η αποκάλυψη των μέχρι προχθές απορρήτων εκθέσεων της CIA για τις απάνθρωπες μεθόδους βασανισμού κρατούμενων στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο και αλλού ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Θύελλα αντιδράσεων από τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκάλεσε όμως και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, που ακολούθησε τις αποκαλύψεις,  ότι όσοι συνεργάτες της CIA βασάνισαν «καλή τη πίστη» δεν πρόκειται να διωχθούν ποινικά. Μετά λοιπόν τις απανωτές θύελλες, ήρθε χθες η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην έδρα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, στο Λάνγκλεϋ, να φέρει την ποθητή νηνεμία. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι κανείς βασανιστής της CIA δεν πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πέρασε στην αντεπίθεση

Η εντύπωση που αφήνει ο Μπάρακ Ομπαμα όπου και να πηγαίνει, συνοψίζεται σε αυτό που χαρακτηριστικά αποκαλούν οι Αμερικανοί, everybody s darling, ο αγαπημένος όλων. Γιατί δεν πρόλαβε να πατήσει το κατώφλι του αρχηγείου της CIA στο Λανγλεϋ και οι εργαζόμενοι ξέσπασαν σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Και αυτό παρά το ότι μόλις δύο μέρες πριν ο πρώην αρχηγός της CIA, Μίχαελ Χάιντεν, επέκρινε με πρωτοφανή δριμύτητα τον Αμερικανό πρόεδρο. Το κατηγόρησε ότι με τη δημοσιοποίηση των απόρρητων πρωτόκολλων για τις απαράδεκτες μεθόδους βασανισμού, έδεσε ο ίδιος τα χέρια της CIA αφαιρώντας της κάθε δυνατότητα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Σε συνέντευξη που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο VOX, ο  Χάιντεν υποστήριξε οι αποκαλύψεις θα γίνουν «αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εχθρούς των ΗΠΑ». Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επηρεάστηκε από τις επικρίσεις. Και με τρόπο επιδεικτικό, πέρασε στην αντεπίθεση. Μιλώντας στους περίπου 1000 εργαζόμενους στη CIA Ομπάμα τους στήριξε τα νώτα λέγοντας ότι επειδή οι καιροί είναι επικίνδυνοι και πονηροί οι ΗΠΑ χρειάζονται όλους τους εργαζόμενους στην CIA.

«Θα σας προστατεύσω»

Κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο«Μην κάνετε το λάθος να χάσετε το θάρρος σας από τη δημόσια συζήτηση», υπογράμμισε προκαλώντας θερμό χειροκρότημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε παράλληλα την απόφασή του να προστατεύσει τους βασανιστές από τη τσιμπίδα του νόμου. «Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την ταυτότητα ενός συνεργάτη της CIA.» είπε, γι αυτό και θα κρατήσω το προστατευτικό μου χέρι πάνω σας και θα σας εγγυηθώ την ασφάλειά σας». Και συνέχισε: «Έδωσα εντολή να τελειώσουν οι τεχνικής φύσης έρευνες γύρω από αυτά τα πρωτόκολλα βασανιστηρίων και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής και κατηγορηματικός. Έπραξα με αυτόν τον τρόπο, γιατί πιστεύω ότι το έθνος μας είναι πιο ισχυρό και ασφαλές, όταν χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχουν η δύναμή μας και η δύναμη των  αξιών μας, συμπεριλαμβανομένου και του γράμματος του νόμου. Ξέρω ότι μπορώ να υπολογίζω στη βοήθειά σας και ότι θα πορευτείτε  με ακριβώς αυτόν τον τρόπο».

«Μη χάνετε το θάρρος σας»

Ντικ Τσένευ: «Η αποκάλυψη ότι η προηγούμενη διοίκηση Μπους χρησιμοποιούσε μεθόδους βασανιστηρίων, όπως το λεγόμενο waterboarding (εξομοίωση πνιγμού), σε φερόμενους ως τρομοκράτες προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Γνωστό έγινε επίσης ότι αξιωματικοί της CIA υπέβαλαν 183 φορές στο βασανιστήριο της εξομοίωσης πνιγμού τον φερόμενο ως δράστη των τρομοκρατικών πληγμάτων της 11η Σεπτεμβρίου. Παρ΄όλα αυτά η στήριξη Ομπάμα χθες  ήταν πλήρης και χωρίς περιορισμούς.

«Μην αποθαρρύνεστε για όσα έγιναν τις περασμένες εβδομάδες» είπε, «μην αποθαρρύνεστε επειδή πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος. Έτσι μόνο μαθαίνουμε, με το να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να πηγαίνουμε μπροστά. Γι αυτό κι εγώ είμαι περήφανος που είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ, και γι αυτό θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που εργάζεστε στη CIA.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, σε συνέντευξη στο δίκτυο VOX κάλεσε τη CIA να δώσει στη δημοσιότητα και τις «επιτυχίες» που προέκυψαν από τις μεθόδους βασανισμού. «Μου προκαλεί κατάπληξη», είπε «ότι ο Ομπάμα δεν επέτρεψε τη δημοσίευση πρωτοκόλλων που αποδεικνύον και την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων

D.W.

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.