Tuesday, 4 August , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

 

Νέα ένταση προμηνύεται στο βόρειο Κόσοβο, μετά την διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης της Πρίστινα να ανακτήσει τον έλεγχο των συνοριακών διαβάσεων προς τη Σερβία, τοποθετώντας σε αυτές αστυνομικούς και τελωνειακούς αλβανικής εθνότητας. Σήμερα, κατόπιν αιτήματος Σερβίας και Ρωσίας, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το Βελιγράδι να καταγγέλλει πως οι KFOR και Eulex προτίθενται να διευκολύνουν τις κινήσεις της κυβέρνησης Θάτσι.

Ήδη, μετά την αναγγελία του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ότι οι αλβανικές δυνάμεις ασφαλείας πρόκειται σήμερα, Παρασκευή, να επιβάλουν ακόμη και δια της βίας την κυριαρχία τους στους συνοριακούς σταθμούς Γιάρινιε και Μπίρνιακ, Σέρβοι πολίτες έστησαν οδοφράγματα σε κύριες οδικές αρτηρίες, ενώ απέκλεισαν και την κεντρική γέφυρα της πόλης, ρίχνοντας δύο φορτηγά χαλίκι.

Μετά την ανάφλεξη που είχαμε στην περιοχή στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, όταν η αποστολή από την κυβέρνηση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη βόρεια Μιτρόβιτσα προκάλεσε εκτεταμένα επεισόδια με έναν νεκρό αστυνομικό, τώρα η κυβέρνηση Θάτσι επιχειρεί και πάλι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των συνοριακών διαβάσεων, με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου, αφού στην περιοχή εισάγονται προϊόντα από τη Σερβία ατελώς.

Την επιτήρηση των σταθμών έχει σήμερα αποκλειστικά η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (UNMIK), η οποία επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων από και προς την Σερβία.

Να σημειωθεί πως οι αστυνομικοί που υπηρετούν στους συνοριακούς σταθμούς  Γιάρινιε και Μπίρνιακ ανήκουν μεν στην αστυνομική δύναμή Κοσόβου (ΚΡS), ωστόσο μέχρι σήμερα είναι όλοι σερβικής εθνότητας, κάτι που τώρα επιχειρείται να ανατραπεί.

Από την πλευρά τους, οι Σέρβοι καταγγέλλουν πως οι μόνες δυνάμεις που είναι βάσει νόμου επιφορτισμένες με την τήρηση της τάξης στο βόρειο Κόσοβο είναι αποκλειστικά το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι διεθνείς αποστολές στο Κόσοβο, που δρουν σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) και η πολιτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex).

Την Πέμπτη, ο Σέρβος Πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε ότι πιθανή μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα μπορούσε «σε εποχή παγκοσμιοποίησης να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο τον κόσμο», γι αυτό και πρέπει να επικρατήσει πνεύμα συμβιβασμού και διαλόγου. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για ανάληψη πρωτοβουλιών, μετά την επίσημη αναγγελία του Θάτσι, ότι προτίθεται ακόμη και με τη χρήση βίας να ανακτήσει τον έλεγχο των συνοριακών διαβάσεων στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

Σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Σερβίας και της Ρωσίας συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην περιοχή, κεκλεισμένων των θυρών, μετά από την επιμονή των δυτικών χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, με επιστολή του στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ζήτησε τη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί η χρήση βίας στην περιοχή από την κυβέρνηση της Πρίστινα.

Αφού αναφέρθηκε σε πληροφορίες που εμφανίζουν  τις δυνάμεις KFOR και Eulex διατεθειμένες να διευκολύνουν τις μονομερείς αλβανικές αποφάσεις – κατά παράβαση της ουδετερότητας που οφείλουν να τηρούν, βάσει του  ψηφίσματος 1244 Συμβούλιου Ασφαλείας – ο κ. Γέρεμιτς τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Σε περίπτωση που απειληθεί η σταθερότητα και υπάρξουν ανθρώπινα θύματα ως αποτέλεσμα της αναγγελίας των αρχών της Πρίστινας ότι θα χρησιμοποιηθεί βία στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η ευθύνη θα είναι στο προαύλιο εκείνων που έχουν εντολή να εμποδίσουν τέτοια βήματα κι αυτοί είναι πρώτα απ’ όλα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

»Η Σερβία καταδικάζει την πρόθεση των αρχών της Πρίστινας να αλλάξουν μονομερώς την κατάσταση στην περιοχή. Η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας θα είναι αδύνατη, όπως επίσης και η εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων, αν επιτραπεί στις αρχές της Πρίστινας να υλοποιήσουν την επιχείρηση που έχουν προαναγγείλει».

http://www.elzoni.gr/html/ent/526/ent.13526.asp

 

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.