
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ
Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Υποψήφιος πρόεδρος της Ρωσίας ο Πούτιν, πρωθυπουργός ο Μεντβέντεφ!
Αν ήταν ταινία δεν θα είχε ενδιαφέρον. Όχι γιατί στο Κρεμλίνο δεν υπάρχουν ίντριγκες ή καντρίλιες, αντιθέτως μάλιστα. Απλώς το τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο από την πρώτη στιγμή.
Ουδείς στον κόσμο εξέφραζε αμφιβολίες εάν ο πανίσχυρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθετε εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσίας.
Το μόνο θέμα που παρέμενε ανοιχτό ήταν αν θα συνεχιζόταν το ιδιότυπο «ροτέισιον» Πούτιν-Μεντβέντεφ στις θέσεις Προέδρου και Πρωθυπουργού της Ρωσίας.
Για να το διατυπώσουμε καλύτερα, αν ο Πούτιν έδινε τη δυνατότητα στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να αναλάβει το δεύτερο αξίωμα της Ρωσίας.
Στο σίριαλ δόθηκε τέλος πριν από λίγες ώρες κατά τη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου του κόμματος «Ενιαία Ρωσία».
Έπειτα από κοινή τους εμφάνιση στο Συνέδριο του κόμματος τους, ανακοίνωσαν στους συνέδρους ότι αντάλλαξαν καρέκλες.
Εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου υποψήφιος Πρωθυπουργός χρήστηκε ο Μεντβέντεφ και των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου -ποιος άλλος- ο άνθρωπος που διαφεντεύει τις τύχες του ρωσικού λαού από το 2000 έως σήμερα.
«Δεν θα δώσουμε τη Ρωσία σε εκείνους, που θέλουν να τη διαλύσουν και δίνουν απραγματοποίητες υποσχέσεις», είπε ο Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Λίγα λεπτά πριν ο Πούτιν επεσήμανε ότι πρέπει να τηρηθεί η παράδοση και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στις κοινοβουλευτικές εκλογές να τεθεί ο εν ενεργεία πρόεδρος της χώρας.
Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, έχοντας στο πλευρό του τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αποκάλυψε στα μέλη του κόμματος ότι από καιρό είχαν συμφωνήσει στην πρόταση τους για τη μελλοντική διαμόρφωση του συνδυασμού της «Ενιαίας Ρωσίας». Στην εναλλαγή δηλαδή ρόλων, αλλά όχι εξουσίας. Η δεύτερη ανήκει αποκλειστικά στον Πούτιν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 1998, όταν ορίστηκε από τον Μπόρις Γιέλτσιν επικεφαλής της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, το διάδοχο της θρυλικής KGB.
Το 1999 ανέλαβε Πρωθυπουργός της Ρωσίας. Οι διεθνείς αναλυτές τότε έκαναν λόγο για μαριονέτα του Γιέλτσιν. Δεν γνώριζαν τον υπηρεσιακό φάκελο του αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών της Σοβιετικής Ένωσης. Ούτε βεβαίως την ιστορία των προγόνων του, του πατέρα του που υπηρέτησε ως αξιωματικός στον στόλο υποβρυχίων του κόκκινου στρατού και του παππού του που υπήρξε προσωπικός μάγειρας του Λένιν και του Στάλιν.
Το 2000 ο Πούτιν χρίζεται από τον ασθενή Γιέλτσιν, προσωρινός πρόεδρος της Ρωσίας.
Λέγεται ότι η συμφωνία τους προέβλεπε την παροχή εγγυήσεων για το ακαταδίωκτο τόσο του Γιέλτσιν όσο και των μελών της οικογένειας του, που επικρίνονταν για εκτεταμένη διαφθορά.
Ο Πούτιν τήρησε το λόγο του. Δεν στράφηκε εναντίον του διεφθαρμένου ηγέτη της Ρωσίας, άνοιξε όμως ολοκληρωτικό πόλεμο με την ολιγαρχία της αχανούς χώρας που κινδύνευσε
να βγάλει στο σφυρί ακόμη και το Κρεμλίνο..
http://www.pheme.gr/article.aspx?id=1327