Thursday, 22 August , 2019

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Μια μικρή αλλαγή

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Νοέμβριος - 21 - 2011

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Από τον πολίτη στον πελάτη: Μια ιστορική διαδρομή που άλλαξε ΜΟΝΟ δύο γράμματα στην πρώτη από τις δύο λέξεις, αλλάζοντας όμως τόσα πολλά στη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Η μετάλλαξη αυτή στη μικροκλίμακα της ατομικής μας ιστορίας είχε ως μακρινό και θαμπό φόντο μιαν άλλη αλλαγή, στη μεγάλη εικόνα αυτή τη φορά: την ανεπαίσθητη μετάβαση από τη Δημοκρατία στην Αγορά.

Η αλλαγή αυτή του σκηνικού (και στο βαθμό που ζούμε την εποχή κυριαρχίας της εικόνας) απαίτησε με τη σειρά της και αλλαγή του σεναρίου και του σεναριογράφου. Στη θέση των μετριοπαθών κεϊνσιανών πολιτικών «προσλήφθηκαν» θιασώτες μιας αγοραίας αντίληψης της κοινωνίας, ιδεοληπτικοί του «ανταγωνισμού», της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», του «κέρδους» και της «αξιοποίησης».

 

Με τη δική τους πολύτιμη συμβολή έγινε το δραματικό πέρασμα σ’ αυτό που οι κοινωνιολόγοι και οι πολιτικοί επιστήμονες περιέγραψαν ως πορεία «από το δικαίωμα των πολιτών στις…..
…κοινωνικές υπηρεσίες» στους «χρήστες υπηρεσιών», για τις οποίες έπρεπε να καταβάλουν τίμημα. Δηλαδή η έμφαση πέρασε από τους παραγωγούς κοινωνικού πλούτου με ελάχιστη έστω πρόσβαση σε μέρος αυτού του πλούτου, με τη μορφή του «κοινωνικού μισθού», στους καταναλωτές κοινωνικών αγαθών, αφού πρώτα αυτά έγιναν αντικείμενο ιδιοποίησης από τα πραγματικά αφεντικά των πολιτικών: το εταιρικό κεφάλαιο και τους μεγιστάνες του πλούτου.

 


Από τον πολίτη στον πελάτη: Μια ιστορία βαθμιαίας απαλλοτρίωσης – εκχώρησης αρμοδιοτήτων και δικαιωμάτων μέσω ενός ψευδεπίγραφου κοινωνικού συμβολαίου που μετέτρεψε σταδιακά τον ενεργό πολίτη σε πελάτη ενός κράτους-συμμορίας και ενός πολιτικού συστήματος απόλυτης διαφθοράς και ταξικής μεροληπτικότητας. Μιας δημοκρατίας που δεν χρησιμοποιούσε πια την αγορά με την έννοια του forum για την ελεύθερη έκφραση των ιδεών και τη λήψη των αποφάσεων, αλλά που μετέτρεψε την αγορά σε φετίχ-είδωλο στο οποίο εκχώρησε όλες τις ιδιότητές της και στη συνέχεια το προσκυνούσε. Μια κλασική δηλαδή περίπτωση ειδωλολατρίας, με τα ιερατεία, τα σύμβολα και τις τελετουργίες της.

Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα μιας επιστροφής; Μιας αντίστροφης πορείας από τον πελάτη στον πολίτη;

Η βαθιά παγκόσμια κρίση της οικονομίας και η (με κομψούς όρους χαρακτηριζόμενη) κρίση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος ανοίγουν μετά από δεκαετίες μια ρωγμή. Ενα στενό άνοιγμα διαφυγής όχι προς ένα ανέφελο και εξιδανικευμένο παρελθόν κεϊνσιανού ή άλλου παραδείσου, που έτσι και αλλιώς έχει χαθεί για πάντα, αλλά προς ένα μονοπάτι ανάκτησης των ιδιοτήτων του πολίτη και νέας χαρτογράφησης μιας πραγματικά δημοκρατικής πολιτείας.

enet.gr

http://ostria-gr.blogspot.com/2011/11/blog-post_21.html

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.