Thursday, 2 April , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Αδίσταχτη οικονομία και πολιτική

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Δεκέμβριος - 2 - 2011
Σήμερα η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι αλματώδης, όπως και ο παραγόμενος πλούτος τεράστιος. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες (και όχι μόνο βέβαια) να ζουν όλο και καλύτερα, όλο και περισσότερο, ακόμα και να ενταχθούν στην παραγωγή. Αντίθετα, χιλιάδες άνθρωποι σπρώχνονται βίαια στην εξαθλίωση και το θάνατο. Πριν από μερικές μέρες δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Αναπηρίας, που είναι μέρος του νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ). Με αυτό το εργαλείο η κυβέρνηση σφαγιάζει κυριολεκτικά τα πιο απαραίτητα για να ζήσουν. Μειώνει τα ποσοστά αναπηρίας σε χρόνια πάσχοντες και ανάπηρους, με αποτέλεσμα να χάνουν τα πάντα: Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις, φοροαπαλλαγές, επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις. Το πνεύμα του κανονισμού είναι: Οποιος έχει να πληρώσει για να αγοράσει την υγειά του, θα ζήσει.
Είναι ενδεικτικό, ότι το ποσοστό αναπηρίας των μεταμοσχευμένων ήπατος πέφτει από το 80% στο 50% – 67% για ένα χρόνο μετά τη μεταμόσχευση και έπειτα στο 10%! Με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67% ο ασθενής δεν δικαιούται τίποτα. Θα πρέπει σε όλη του τη ζωή να δαπανά χιλιάδες ευρώ το μήνα για φάρμακα και θεραπείες, θα βγαίνει στη σύνταξη όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι (σ.σ. δηλαδή ποτέ), θα πληρώνει φόρους όπως όλοι οι υπόλοιποι, δεν θα έχει κανένα εισόδημα κλπ. Το ίδιο ισχύει για μια σειρά χρόνια πάσχοντες και ανάπηρους, για χιλιάδες ανθρώπους, όπως οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία, με τον ιό HIV, με άλλες σπάνιες παθήσεις και βαριές αναπηρίες.
Αδίσταχτη πολιτική μιας αδίσταχτης κυβέρνησης; Οχι μόνο. Πρόκειται για αδίστακτη οικονομία, την καπιταλιστική οικονομία, όπου όλες οι ανάγκες – από την ανάγκη για τροφή, ρεύμα, νερό και στέγη μέχρι την ανάγκη για φάρμακα, γιατρό, νοσηλεία – πωλούνται κι αγοράζονται. Αυτές τις ανάγκες τις εμπορεύεται τόσο το κράτος, όσο και οι επιχειρηματίες. Ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, οι κυβερνήσεις κόβουν ακόμα και τα λίγα που έδιναν για Υγεία και Πρόνοια, προκειμένου να «ταΐζουν» την όλο και εντεινόμενη ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία. Σε μια κοινωνία και οικονομία που στηρίζεται στο κέρδος, στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στην παραγωγή και τις υπηρεσίες, οι ανάγκες είναι κόστος. Και ως εκ τούτου οι όποιες παροχές για την ικανοποίησή τους, κόβονται.
Οι χρόνια πάσχοντες και οι ανάπηροι μαζί με όλους τους εργαζόμενους πρέπει να απορρίψουν οριστικά και αμετάκλητα την οικονομία, όπου κινητήριος δύναμη είναι το καπιταλιστικό κέρδος, να την ανατρέψουν. Τότε όλος ο παραγόμενος πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν και σε όλη την κοινωνία. Η παραγωγή θα σχεδιάζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και εργατικό δυναμικό. Θα υπάρχουν σύγχρονες δομές Υγείας και Πρόνοιας σε όλη τη χώρα, η επιστήμη και η τεχνολογία θα αξιοποιούνται ακριβώς για να ζουν οι άνθρωποι περισσότερο και καλύτερα, να δουλεύουν λιγότερο και να παράγουν περισσότερα αγαθά, να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Τα φάρμακα και η περίθαλψη δε θα δίνονται σύμφωνα με την τσέπη του καθένα. Δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος, μα είναι μονόδρομος.

 

Ελένη ΜΑΪΛΗ

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.