Tuesday, 4 August , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Η Συρία, και μετά το Ιράν και μετά;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Δεκέμβριος - 4 - 2011

http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2011/12/640wi.jpg 640w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια από την προηγούμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, πριν ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Στην εποχή όμως που οι ταχύτητες έχουν αυξηθεί και η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι από καιρό, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, τα πράγματα δεν είναι και πολύ αισιόδοξα για το κοντινό μέλλον.
Αφού ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εναντίον της Λιβύης- του Καντάφι ουσιαστικά μια και είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ διεξάγει πολέμους εναντίον προσώπων (Σαντάμ, Μιλόσεβιτς κλπ) τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τη Συρία και το Ιράν.
Άλλωστε οι χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των μελλοντικών στόχων των ΗΠΑ, από την εποχή των νεοσυντηρητικών του Μπους. Για να φανεί ότι οι πρόεδροι αλλάζουν αλλά η πολιτική παραμένει ίδια.
Το πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι πως έχει ήδη δημιουργηθεί ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα. Είτε με την απόπειρα δημιουργίας της «αντιπυραυλικής ασπίδας», που έρχεται σε διάσταση με τις υπάρχουσες ήδη αμερικανο-ρωσικές πυραυλικές συμφωνίες SALT START κλπ είτε με τη συγκέντρωση πολεμικών στόλων στα «καυτά ύδατα» της ανατολικής Μεσογείου.
Το αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο USS George HW Bush (αλήθεια ποιος γνώριζε πως υπήρχε και αεροπλανοφόρο με αυτό το όνομα0 βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοικτά των συριακών ακτών. Το αεροπλανοφόρο αυτό βρίσκεται εκεί ενόψει μεγάλων αμερικανο-ισραηλινών γυμνασίων. Στην περιοχή πάντα, βρίσκεται και ο αμερικανικός έκτος στόλος. Πριν μερικές ημέρες ο αμερικανός υφυπουργός για πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις Andrew Shapiro δήλωσε πως «ΗΠΑ και Ισραήλ προετοιμάζουν τα σημαντικότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην ιστορία της συμμαχίας τους».
Αμερικανοί και Τούρκοι έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Συρία. Και όταν ο Άσαντ λέει πως θα κάνει μεταρρυθμίσεις του απαντούν «τώρα πλέον είναι αργά»… Και αυξάνονται οι φήμες ότι ο ΟΗΕ  επίκειται να αποφασίσει ΝΟ FLY ZONE και για τη Συρία στα πρότυπα της Λιβύης (είχε δοκιμαστεί στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ προηγουμένως).
Από τις αρχές του μήνα, στα νερά της ανατολικής Μεσογείου έχουν αράξει και ρωσικά πολεμικά. Η Ρωσία, που είναι αντίθετη στις ΝΑΤΟϊκές οβερτούρες για «διεθνή επέμβαση», στέλνει τώρα και το αεροπλανοφόρο Κουζνετσόφ στην περιοχή. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που όμως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ρωσικής Τηλεόρασης (RT –ΤV – του ρωσικού CNN ας πούμε) στα ρωσικά  πολεμικά επιβαίνουν τεχνικοί σύμβουλοι που θα βοηθήσουν τη Συρία να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει πυραύλους S-300 που φαίνεται πως έχουν ήδη φτάσει σε συριακό έδαφος.
Πάντως η Μόσχα, έχει ανακοινώσει πως είναι αντίθετη με στρατιωτικό σενάριο «επίλυσης του συριακού προβλήματος και την χρήση επιχειρημάτων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως δικαιολογία για ξένη επέμβαση στις υποθέσεις κυρίαρχου κράτους.
Ο Patrick Henningsen, πολιτικός αναλυτής  του αμερικανικού  διαδικτυακού περιοδικού Infowars.Com, υποστηρίζει πως η κλιμάκωση της έντασης στη Συρία ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις ίσως επιτρέψει την επιστροφή ψυχροπολεμικού κλίματος. Υποστηρίζει ακόμα πως με την Συρία, αλλά και το Ιράν η επιβολή απαγόρευσης πτήσεων δεν σημαίνει πως οι δύο αυτές χώρες δεν θα απαντήσουν.
Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε και μ’ έναν άλλο παράγοντα. Τα πυρηνικά. Ο αριθμός των χωρών που κατέχουν σήμερα πυρηνικά, έφτασαν τις οκτώ. Πέντε είναι μέλη του Συμβουλίυ Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ- Ρωσία –Βρετανία –Γαλλία και Κίνα. Η Ινδία και το Πακιστάν απέκτησαν πυρηνικά, το 1974 και 1998 αντίστοιχα. Το Ισραήλ, ουδέποτε έχει παραδεχτεί ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Αλλά αυτό δεν το εμπόδισε το 1981 να στείλει τα βομβαρδιστικά του να καταστρέψουν  τον ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα στο Οσιράκ και το 2007 ακριβώς το ίδιο εναντίον του συριακού αντιδραστήρα στο Dayr az-Zawr.
Στην πολεμική ατμόσφαιρα θα πρέπει να προσθέσουμε την ένταση που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση που έχει πάρει πλέον διαστάσεις  πέραν της ΕΕ.
Τηλεγραφήματα του Ρώυτερ, επισημαίνουν ότι στους πρόσφατους λόγους του ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποιεί την Κίνα ακόμα και με οικονομικά αντίποινα «αν δεν παίξει σύμφωνα με τους κανόνες» -σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα δηλαδή. Και ο Ομπάμα είναι υποχρεωμένος να δείξει σιδερένια πυγμή για να αποδείξει ότι έχει ανάλογη θέληση με τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του που τον κατηγορούν ότι «δεν είναι όσο πρέπει αυστηρός με την Κίνα».
Ο Konstantin Kosachov, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα, υποστηρίζει πως ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη Ρωσία.
Αλλά δεν θα πρέπει να βγάζουμε από το κάδρο και τι συμβαίνει στο Πακιστάν και Αφγανιστάν. Η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση σε σταθμό ελέγχου του Πακιστάν κοντά στα αφγανικά σύνορα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 Πακιστανοί στρατιώτες, δεν ήταν κατά λάθος. Υπάρχουν Πακιστανοί αξιωματικοί που εφοδιάζουν το ΝΑΤΟ με χάρτες, που δείχνουν τα σημεία απ΄όπου περνούν τα εφόδια για την αφγανική αντίσταση. Αυτή τη φορά, όμως, το ΝΑΤΟ παραβίασε κάτι από καιρό αμφισβητούμενο την εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν.
Σε αντίποινα το Πακιστάν σταμάτησε να επιτρέπει τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (που το 94% γίνεται μέσω της χώρας αυτής). Ζήτησε μάλιστα να εκκενωθεί αμέσως η αμερικανική βάση Shamsi που χρησιμοποιείται για να καθοδηγεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχειρούν τόσο στο Πακιστάν όσο και το Αφγανιστάν.
ΟΙ σχολιαστές αναρωτιούνται αν ο Ομπάμα είναι έτοιμος να ξεσπάσει εμφύλιος και στο Πακιστάν, ώστε να επισημοποιηθεί η κατοχή της χώρας από το ΝΑΤΟ, μέσω μιας αρεστής στρατιωτικής κυβέρνησης.
Α, να μην ξεχνάμε και κάποιες αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σουδάν… Όσο για τις εκλογές-μαραθώνιο της Αιγύπτου, αν νικήσουν τελικά οι αδελφοί Μουσουλμάνοι, θα παραδώσουν την εξουσία οι στρατιωτικοί

http://www.styx.gr/

 

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.