Saturday, 29 February , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2011/12/nazis-2.jpg 579w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ KAI ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

για τις πυρπολήσεις Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου και Σκούλιαρης και για τις δολοφονίες άοπλων, ανυπεράσπιστων, αθώων Ελλήνων, ανδρών και γυναικών,

από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής το Δεκέμβριο του 1943.

Στο πλαίσιο των διαβόητων ‘’αντιποίνων’’ στρατιώτες των γερμανικών στρατευμάτων έκαψαν σπίτια, εκκλησιές και σχολεία και δολοφόνησαν 41 ανθρώπους που δεν είχαν καμιά σχέση με τις επιχειρήσεις των ανταρτών. Οι άνθρωποι αυτοί θανατώθηκαν χωρίς να μάθουν ποτέ το γιατί.

Παλαιογράτσανο:

Ξημερώνοντας του αγίου Σπυρίδωνα, 12 Δεκέμβριου 1943, οι Γερμανοί ανεβαίνουν από το Βελβεντό στο Παλαιογράτσανο. Βάζουν φωτιά στα σπίτια, στην εκκλησία του χωριού και πυροβολούν άοπλους ανθρώπους. Χάνουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

Ο Νικόλαος Νικόπουλος, η Ασιμήνα  Στεφάνου και ο Γεώργιος Γεργούλας, καίγονται ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δημήτριος Χριστοδούλου, η Αικατερίνη Ρήγα, και η Μαρία Ματοπούλου, πυροβολούνται από τους Κατακτητές.

Ο Δημήτριος Στεφάνου εκτελέστηκε στη θέση του γιου του. Το ζήτησε ο ίδιος. Οι Γερμανοί είχαν συλλάβει τον γιο του Χρήστο. Ο πατέρας δεν άντεξε. Παρουσιάστηκε και ζήτησε να αφήσουν ελεύθερο το παιδί του και να μπει αυτός στη θέση του. Αφήστε το παιδί μου να ζήσει, σκοτώστε εμένα, τους είπε. Κι εκείνοι, ακριβείς στον αριθμό των υπό εκτέλεση, δέχτηκαν. Άφησαν το γιο, σκότωσαν τον πατέρα.

Ο Λάμπρος Κουτσιούκης και η Ελένη Στεργιοπούλου εκτελούνται κοντά στο Ρύμνιο. Η Ελένη Ματοπούλου τραυματίστηκε και την σκότωσαν στην περιοχή Κάτω Αλώνια. Ο Ιωάννης Ματόπουλος βλέποντας τους Γερμανούς να του καίνε τα πρόβατά του, που ήταν όλο του το βιος, πέθανε στη στιγμή. Η Μαρία Γεωργίου Μυλωνά, βρέφος, πέθανε από κρυοπαγήματα στο δριμύ χειμώνα του 1943 στο ξωκλήσι του Αη-Γιάννη στο ‘’Τσιλιπίσιο’’, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλές οικογένειες μετά την πυρπόληση του Παλαιογρατσάνου.

o       Καταφύγι:

Στο Καταφύγι τις μέρες εκείνες βρισκόταν ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, πνευματικός αρχηγός του ΕΑΜ. Κοντά στα Χριστούγεννα του 1943, από το Βελβεντό οι Γερμανοί ανεβαίνουν στο Καταφύγι και βάζουν φωτιά στα σπίτια. Δυο φορές προσπαθούν να κάψουν την εκκλησία του αγίου Νικολάου χωρίς αποτέλεσμα.  Στο Καταφύγι σκοτώνουν 22.

Τον Ιωάννη Τάτση, που φύλαγε καραούλι, τον εντόπισαν και τον γάζωσαν με τα πολυβόλα τους από μακριά. Τον Παύλο Μιρλιαούντα, νέος αυτός, τον κρέμασαν στην πλατεία του χωριού. Τον Ιωάννη Τζιόκα τον πυροβόλησαν. Τη Μαρία Παπλιόρη, γιαγιά κατάκοιτη στο κρεβάτι του σπιτιού, (μητέρα της Μαριάνθης Καρασίμου) την πυροβόλησαν στο κεφάλι εξ επαφής. Την Αγνή Γκάτζιου, το Δημήτριο Βλαχοδήμο, την Αικατερίνη Φίτσιου, την Αικατερίνη Γκουτζιάνα και τον Αριστείδη Τσιουπλή, τους πυροβόλησαν και τους σκότωσαν. Την Ευθαλία Ζουζό, την περιτύλιξαν με άχερα, έβαλαν φωτιά και ζωντανή την έκαψαν. Ήταν, λένε όλοι οι μάρτυρες, πολύ όμορφη γυναίκα. Την Αικατερίνη Ζουζό, τον Γρηγόριο Τσιτσιάνη, τον Ευάγγελο Καρά, τον Αστέριο Βαρβαρέζο, την Αικατερίνη Βαρβαρέζου, τον Αστέριο Τσιάτσιο, , την Αικατερίνη Ψαροδήμου, την Ευγενία Ζαραμπούκα, το Δημήτριο Γκουτζιομπίνη, τη Γιάννω Καραλέκα, την Ευφροσύνη Δανιήλ και τον Ευάγγελο Τσιώτσιο, τους σκότωσαν πυροβολώντας τους με τα φονικά όπλα ενός παρανοϊκού συστήματος, που προωθούσε αδίστακτα την υπερφίαλη πολιτική πρακτική μιας άριας φυλής νοσηρών εγκεφάλων. Γέμισαν οι δρόμοι του Καταφυγίου με πτώματα ανθρώπων, που δεν είχαν πειράξει ποτέ άνθρωπο στη ζωή τους. Όταν έφυγαν οι Γερμανοί, τους μάζεψαν οι συγγενείς και τους έθαψαν.

Οι Καταφυγιώτες βρήκαν ασφαλές και ζεστό καταφύγιο τις κρύες μέρες του Δεκέμβρη, ήταν μέρες Χριστουγέννων, στο Βαθύλακκο και στον Ροδίτη. Ήταν πολύ φιλόξενοι, λένε. Τα Χριστούγεννα μας έφεραν φαγητό βραστή κότα με βρασμένο σιτάρι. Έφαγε και ο Πρόεδρος μαζί μας. Τη νοστιμιά αυτού του ψωμιού, δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε ποτέ, λένε οι σημερινές πλέον γιαγιάδες.

o       Σκούλιαρη:

Στη Σκούλιαρη έβλεπαν πέρα μακριά το Καταφύγι να καίγεται. Κατάλαβαν τι τους περίμενε και φρόντισαν να δράσουν συλλογικά για να σωθούν. Το κρύο πολύ. Όλα παγωμένα. Οι μάνες πήραν τα παιδιά στην αγκαλιά τους, λίγα πράγματα από τα σπίτια και από την εκκλησία, ό,τι μπορούσε ο καθένας. Βγήκαν από το χωριό και κρύφτηκαν μέσα σε σπηλιά (υπάρχει και σήμερα) πίσω στο βουνό.

Στο δρόμο τους προς τη Σκούλιαρη και μέσα στο χωριό οι Γερμανοί εκτελούν έξι (6) ανθρώπους: τη Μαρία Ρήγα, το Θωμά Γκαρμπούνη, το Δημήτριο Γκαρμπούνη, τον Γεώργιο Μίχο, τον Ευθύμιο Σεραφείμ και τη Δέσποινα Σεραφείμ. Και βάζουν φωτιά στα σπίτια και στην εκκλησία.

‘’Είχα στην αγκαλιά μου το κορίτσι μου, τη Βάγια, και μια εικόνα της Παναγίας. Φεύγαμε γρήγορα προς το βουνό, οι σφαίρες έπεφταν γύρω μας σαν χαλάζι’’, λέει η Μαρία Καρανάτσιου. ‘’Κουβαλήσαμε στη σπηλιά πράγματα από τα σπίτια και από την εκκλησία, να τα σώσουμε από τη φωτιά. Εκεί μείναμε μέρες. Δυσκολευόμασταν. Όλα ήταν παγωμένα. Φοβούμασταν να γυρίσουμε στο χωριό’’, λένε οι σημερινοί γέροντες.

Μετά την ολοσχερή καταστροφή των χωριών οι επιζώντες κάτοικοι οδηγήθηκαν σε αναγκαστική εσωτερική ‘’προσφυγοποίηση’’ προς την Πιερία, την Ημαθία, το Βελβεντό, το Πλατανόρεμα. Υπήρξαν όμως άνθρωποι φιλεργατικοί και φιλόπονοι και ανασυντάσσουν προοδευτικά τα χωριά τους. Στο Βελβεντό τον Απρίλιο 1944 τα κατοχικά στρατεύματα βασάνισαν ανηλεώς και κρέμασαν στο πλατάνι στα ‘’φιγκαταλώνια’’ το νεαρό παλικάρι Στάμκο Κλίγγο. Επαναλαμβάνουμε την πρόταση για ανέγερση προτομής του εθνομάρτυρα στον τόπο της θυσίας.

Παραθέσαμε όλο αυτό το πρωτογενές ιστορικό υλικό για την εσαεί επιβεβαίωση της ιστορικής αλήθειας, αλλά και για κάθε νόμιμα θεσμική διεκδικητική παρέμβαση για την ηθική πρωτίστως δικαίωση και κατ’ επέκταση για οποιασδήποτε μορφή αποζημίωσης για το κοινό καλό στους τοπικούς πληθυσμούς και τις κοινότητές τους.

Με συντονισμό ενεργειών από το Δήμο προτείνουμε τα εξής:

α. Ένταξη των τοπικών καταστροφών και απωλειών ανθρώπινης ζωής στο πανελλήνιο πλαίσιο προβολής και ανάλογης διεκδίκησης.

β. Ηθική δικαίωση των επιζώντων με υποχρέωση-αναγνώριση από το γερμανικό κράτος των πυρπολήσεων και δολοφονιών του ναζιστικού παρελθόντος. Καταδίκη του ναζισμού, ρατσισμού και ιμπεριαλισμού.

γ. Προώθηση αιτήματος προς το σημερινό γερμανικό κράτος της κ. Μέρκελ για καταβολή υλικής αποζημίωσης των κατεστραμμένων από τα κατοχικά στρατεύματα χωριών των Πιερίων ορέων, για την ανάδειξη των τοπικών κοινοτήτων στο πλαίσιο του κοινού ελληνικού πολιτισμού.

δ. Πρόσκληση-επίσκεψη εκπροσώπου του γερμανικού κράτους στα πυρπολημένα χωριά και κατάθεση στεφάνου στην κοινή επιμνημόσυνη δέηση στην Ενορία Αγίου Διονυσίου Βελβεντού (12 Δεκεμβρίου), μέσα σε κλίμα αδελφικής χριστιανικής συμφιλίωσης και ανυπόκριτης αγάπης.

ε. Προβολή της ορθόδοξης οικουμενικότητας  με τη διασφάλιση και το σεβασμό στην ετερότητα των συν-αδελφών λαών και εθνών και των συγκοινωνούντων αλληλοσυμπληρούμενων πολιτισμών, σε αντίθεση με την πολτοποίηση που επιβάλλει στανικά στους λαούς η παγκοσμιοποίηση του ‘’καπιταλισμού της καταστροφής’’.

Στο ανατολικό φιλοκαλικό πνεύμα της καταλλαγής χωράμε όλοι, θύτες και θύματα, μέσα σε μια αλληλοπεριχωρούμενη κοινωνία, που επιδιώκει σταθερά και απαρέγκλιτα το δύσβατο ιστορικό πέρασμά της από την κοινωνία της ‘’χρείας’’, στην κοινωνία του ‘’αληθεύειν’’, στην κοινωνία των σχέσεων, ως άθλημα για ‘’των αθλητών το έκλαμπρον κάλλος’’. (Οίκος, 8ης Ιουνίου). Δεν πρέπει να ξαναδούμε τη Γηραιά Ήπειρο διαιρεμένη, κλειστή, φοβική και εμπόλεμη, ούτε αφημένη στον τρόπο που τη διαχειρίζεται η ευρωπαϊκή ελίτ.  Να ενεργοποιήσουμε την κεκρυμμένη  μέσα μας και ανάμεσά μας ενοποιό των λαών κοινή ελπίδα. Τώρα…

Ι. Παπαδάσκαλος

 

http://www.efkozani.gr/arxiki.htm

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.