Sunday, 20 September , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

ΙΝΔΙΑ: Ανθρώπινο πεδίο βολής φαρμάκων

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Ιανουάριος - 16 - 2012

 

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ
Ανοιχτό πεδίο για δοκιμές νέων φαρμάκων βρήκαν την τελευταία πενταετία στην Ινδία μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, εκμεταλλευόμενες την έλλειψη περιοριστικών ρυθμιστικών διατάξεων και παραβιάζοντας τις διεθνείς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανυποψίαστων, φτωχών ανθρώπων. Ακόμη και σε νοσοκομείο για τους επιζήσαντες από την έκρηξη στο Μποπάλ «χτύπησαν».
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Independent», με στόχο το χαμηλότερο κόστος των ερευνών τους μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες προσανατολίστηκαν -μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τις δοκιμές φαρμάκων το 2005- στην Ινδία, σε σημείο ώστε σήμερα 150 χιλιάδες άνθρωποι να έχουν πάρει μέρος σε τουλάχιστον 1.600 κλινικές δοκιμές.
Ανεπίσημα (φυσικά) στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2007 και 2010 τουλάχιστον 1.730 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ή μετά τη συμμετοχή τους σε τέτοια πειράματα. Πολλά από τα άτομα αυτά θα είχαν ενδεχομένως ούτως ή άλλως υποκύψει, όντας ασθενείς, αλλά πρόκειται, όπως καταγγέλλει η εφημερίδα, για ένα πεδίο που δεν μπορεί να διερευνηθεί στην πραγματική του έκταση. Το σίγουρο είναι πως φτωχοί άνθρωποι, επιστρατευμένοι συνήθως από τις παραγκουπόλεις των μεγάλων αστικών κέντρων ή από απομονωμένες κοινότητες, χρησιμοποιήθηκαν ως «πειραματόζωα», χωρίς πολλές φορές να κατανοούν πλήρως γιατί είχαν «στρατολογηθεί».

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η βρετανική εφημερίδα δείχνουν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες «χρησιμοποίησαν» ακόμη και επιζήσαντες της μεγάλης καταστροφής του Μποπάλ σε τουλάχιστον 11 κύκλους πειραμάτων. Δοκιμές έγιναν στο Νοσοκομείο και Κέντρο Ερευνών Memorial του Μποπάλ (BMHRC). Οι πρώτες καταγγελίες βασίστηκαν στη διαρροή ενός υπομνήματος από τους επόπτες του νοσοκομείου, πολλοί από τους οποίους μετείχαν στην επιτροπή ελέγχου που θα έπρεπε να είχε εγκρίνει τα πειράματα, και η αρμόδια αρχή υπό την άσκηση ισχυρών πιέσεων ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι δοκιμές. Ωστόσο για κανέναν από τους 14 θανάτους, στα τρία πειράματα που επιθεωρήθηκαν στο Μποπάλ, δεν διεξήχθη ανεξάρτητη έρευνα και καμία περίπτωση δεν ακολούθησε τη νομική οδό εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας της Ινδίας, Γκουλάμ Ναμπί Αζάντ, ενημέρωσε στην αρχή του χρόνου το Κοινοβούλιο ότι 10 ξένες φαρμακοβιομηχανίες είχαν αποζημιώσει τους συγγενείς 22 ατόμων, που πέθαναν κατά τη διάρκεια ή μετά τη συμμετοχή τους σε κάποιες δοκιμές, μέσα στο 2010.
Γιατροί στην Ινδία μάλιστα επισημαίνουν ότι ανυποψίαστοι «φτωχοί Ινδοί χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες εταιρείες που πλουτίζουν πουλώντας ακριβά φάρμακα στη Δύση, ενώ οι ίδιοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου τύπου φαρμακευτική αγωγή».
Ο «Independent» αναφέρει ότι οι εταιρείες που έδωσαν αποζημιώσεις ήταν οι Pfizer, PPD, Bristol-Myers Squibb, Amgen, Bayer, Eli Lilly, Quintiles, Merck KGaA, Sanofi-Aventis και Wyeth, που υπάγεται σήμερα στην Pfizer.
Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι μόλις μία από τις πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που «χρησιμοποιούνται» από δυτικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες και διέθεσαν 40 δισ. δολάρια το 2010 για έρευνα και ανάπτυξη. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 120.000 πειράματα διεξάγονται σε 178 χώρες.
(Πηγή: Independent)

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.