Sunday, 20 September , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Σε νεκρό σημείο το Κυπριακό

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Ιανουάριος - 27 - 2012

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ, Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ

Σε αδιέξοδο, που αναγνωρίζει και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, έχουν οδηγηθεί οι συνομιλίες για το Κυπριακό, καθώς είναι αδύνατον να σημειωθεί πρόοδος σε τρεις σημαντικές πτυχές που έχουν εξελιχθεί σε «αγκάθια».

Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν κρύβει τον τελευταίο καιρό τον προβληματισμό του για την αδυναμία σύγκλισης στους τομείς της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και της ιθαγένειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαν Κι Μουν, που επείγεται για «λύση» μέχρι τον Ιούλιο, οπότε η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και η Τουρκία απειλεί να «παγώσει» τα πάντα, έχει ανακοινώσει νέο οδικό χάρτη, έχοντας εξασφαλίσει και την υποστήριξη των αντιπροσώπων των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας χαιρέτισε τη δήλωση του Μπαν Κι Μουν για τον οδικό χάρτη, αλλά έθεσε θέμα για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης, λόγω οικονομικού κόστους και έλλειψης προόδου στο Κυπριακό.

Πιο συγκρατημένα, τοποθετήθηκαν οι ΗΠΑ, ενώ Ρωσία, Κίνα και Γαλλία, που  διαφώνησαν με τις εισηγήσεις των Βρετανών, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην τίθενται χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να ολοκληρώσουν την ανταλλαγή στοιχείων στο περιουσιακό στις επόμενες δύο εβδομάδες και στο τέλος Φεβρουαρίου ο γ.γ. του ΟΗΕ θα υποβάλει ολοκληρωμένη έκθεση.

Στα τέλη Μαρτίου θα ζητήσει ανασκόπηση της προόδου από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και όπως ο ίδιος ανέφερε, αν η έκθεση του ειδικού συμβούλου του είναι θετική, σε συνάρτηση και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, προτίθεται να καλέσει πολυμερή διάσκεψη στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε με έμφαση ότι «δεν πρόκειται να πάμε σε διάσκεψη αν δεν υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις για τη σύγκλησή της» υπογραμμίζοντας ότι «και εμείς θα κρίνουμε κατά πόσον υπάρχει πρόοδος».

Απογοήτευση και ανησυχία εκφράζουν  από την πλευρά τους τα κόμματα της κυπριακής αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της συνάντησης στη Νέα Υόρκη για το κυπριακό και ιδιαίτερα για την πρόθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης περί τις αρχές Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης σε γραπτή δήλωση σημειώνει ότι, ενώ επιβεβαιώνεται η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής προόδου, καθίσταται την ίδια ώρα «ξεκάθαρη η πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να ασκήσουν ασφυκτική πίεση μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό πλαίσιο». Με την τουρκική αδιαλλαξία να παραμένει αμετάβλητη, αναφέρει, καλούμαστε ουσιαστικά να πετύχουμε μέσα σε ελάχιστες βδομάδες όλα όσα δεν πετύχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μάλιστα κάτω από την πίεση της τελικής αξιολόγησης εκ μέρους του κ. Ντάουνερ. Τα διλήμματα για τα οποία ο Δημοκρατικός Συναγερμός προειδοποιούσε, σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, έχουν καταστεί πολύ πιο έντονα και επικίνδυνα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν υποστήριξε ότι υπήρξε «παταγώδης η αποτυχία» των προσπαθειών του προέδρου Χριστόφια να πετύχει οποιαδήποτε διασφάλιση στο Greentree. Από τη δήλωση Μπαν Γκι-μουν, αναφέρει ο κ. Καρογιάν, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας , «είτε δεν κατόρθωσε να υπερασπιστεί τις αρχές και τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το Εθνικό Συμβούλιο στη τελευταία συνεδρία του, είτε τις έχει παρακάμψει ή αναιρέσει».

Επιπρόσθετα, αναφέρει ο κ. Κάρογιαν, επαναλαμβάνεται η θέση των Ηνωμένων Εθνών ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε πολυμερή διάσκεψη, χωρίς να υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε γραπτή δήλωσή του χαρακτηρίζει «άκρως επικίνδυνες τις εξελίξεις στην Νέα Υόρκη». Η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, αναφέρει, φτάνει στο τέλος της, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, με δυνατότητα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μερών, με αφαίρεση του εδαφικού από τις απευθείας διαπραγματεύσεις και με αναβάθμιση του ρόλου του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Οι δεσμεύσεις του τελευταίου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου, υποστηρίζει , δεν τηρήθηκαν.

Για κλείσιμο του Κυπριακού κάνει λόγο το ΕΥΡΩΚΟ και υποστηρίζει ότι «διανοίγεται μια καταστροφική πορεία για σύγκληση μιας δήθεν διεθνούς διάσκεψης». Το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας «υπέκυψε στις πιέσεις και δεν στάθηκε συνεπής στις διακηρύξεις του ότι δεν θα αποδεχτεί χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και διεθνή διάσκεψη».

Οι Οικολόγοι κατηγορούν τον πρόεδρο Χριστόφια ότι «υπαναχώρησε από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου». Επίσης, θεωρούν ότι το χρονοδιάγραμμα του Απριλίου για πολυμερή διάσκεψη «θα λειτουργήσει σαν επιδιαιτητικό εργαλείο για την εφαρμογή μιας λύσης στα μέτρα της Τουρκίας».

 

http://www.elzoni.gr/

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.