Thursday, 6 August , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

ΠΡΟΣ «ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ» ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Φεβρουάριος - 17 - 2012

http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2012/02/head_in_sand_wide.jpg 330w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!

Το πλήγμα που εδέχθη η κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου και το τρικομματικό μπλοκ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ , ΛΑΟΣ) από τη λαοθάλασσα της Κυριακής και τη μεταμεσονύχτια ψηφοφορία στη Βουλή, υπήρξε κάτι παραπάνω από βαρύ. Μπορεί, μάλιστα, και να αποδειχθεί η χαριστική βολή για το κυρίαρχο αστικό μπλοκ, τουλάχιστον, με τη μορφή που το γνωρίσαμε ως σήμερα!

Από το πρωί της Δευτέρας, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, η κυβέρνηση και μαζί της τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, αφού »αναγκάστηκαν» να κάνουν, ταυτόχρονα και τα τρία, τις πιο μαζικές διαγραφές βουλευτών στην ελληνική πολιτική ιστορία, γνωρίζουν καταστάσεις όλο και βαθύτερης κρίσης, που αρχίζει και αγγίζει τα όρια της αποσύνθεσης!

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ

Η κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου βρίσκεται στα πρόθυρα αποδιοργάνωσης, αν όχι και κατάρρευσης!

Η κυβέρνηση αυτή, μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη δραματική συρρίκνωση της ΚΟ της ΝΔ, μαζί με την «κωλοτούμπα» του ΛΑΟΣ, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Ο Λ. Παπαδήμος και η κυβέρνησή του, όχι μόνο δεν διαθέτουν λαϊκό έρεισμα αλλά κάθονται πάνω σε μια ρευστή , αποδιοργανωμένη, ασυντόνιστη, κοινοβουλευτική βάση, ενώ στηρίζονται σε δύο κόμματα με προβληματικό μέλλον. Ό,τι χειρότερο για την ίδια, ενόψει ιδιαίτερα τραγικών επιλογών!

Αυτό, πλέον, το έχουν αντιληφθεί ακόμα και στην Ε.Ε., όπου αμφισβητούν ανοικτά πλέον την πολιτική ικανότητα και βιωσιμότητα αυτής της κυβέρνησης, ενώ σκέπτονται με τρόμο το μετεκλογικό τοπίο!

Αυτές οι αποσυνθετικές διεργασίες στις πέραν της Αριστεράς πολιτικές δυνάμεις, μπορεί γρήγορα να αναδιατάξουν το σκηνικό και στην Κεντροδεξιά και στην Κεντροαριστερά!

Είναι πιθανόν, γρήγορα, να αναδειχθούν νέες πολιτικές δυνάμεις «αντιμνημονιακού» προσανατολισμού και στον κεντροδεξιό και ιδιαίτερα στον κεντροαριστερό χώρο, με πυρήνα βουλευτές που διαγράφηκαν!

Οι 22 διαγραμμένοι-ες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να καταστούν, όλοι ή ορισμένοι, η βάση ή ο πυρήνας για τη συγκρότηση «αντιμνημονιακού» πολιτικού κόμματος, στο βαθμό που δεν θα θελήσουν ή δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ για εκλογή νέας ηγεσίας (ίσως και μετά την εκλογή της τελευταίας!)

Είναι προφανές, όμως, ότι ένα αντιμνημονιακό πολιτικό μόρφωμα, είτε από τον κεντροδεξιό χώρο είτε -και κυρίως- από τους διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ, που  θα συγκροτήσει ένα εύκολο, επιφανειακό και δημαγωγικό αντιμνημονιακό λόγο, μπορεί να καταστεί ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης αλλά και δεν μπορεί να συνεισφέρει σε καμία θετική διέξοδο και προοπτική!

ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Στο φως αυτών των διεργασιών φαίνεται εναργέστερα οτι για την Αριστερά είναι άκρως λαθεμένη στρατηγική αυτή που επιδιώκει απλώς να διαμορφώσει ένα εν γένει «αντιμνημονιακό» μέτωπο.

Η Iskra έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το »αντιμνημόνιο» δεν μπορεί να είναι αφετηριακή κατεύθυνση, δεν συνιστά από μόνο του ούτε πρόγραμμα ούτε στρατηγική, ούτε καν υποδεικνύει προσανατολισμό!

Έχουμε πει επανειλημμένα ότι κάτω από μια αντιμνημονιακή ρητορική μπορεί να καλυφθούν κάθε λογής ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις και επιλογές , οι οποίες κατά τεκμήριο δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές ούτε καν στην ακύρωση των μνημονίων.

Ένας ρηχός, επιφανειακός και δημαγωγικός αντιμνημονιακός ή και αντινεοφιλελεύθερος λόγος δεν είναι καθόλου ικανός να αμφισβητήσει το μνημόνιο και το νεοφιλελευθερισμό και πολύ περισσότερο να ανοίξει νέους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους στη χώρα.

Η Αριστερά, -η οποία δύο και πάνω χρόνια έχει εναποθέσει την πολιτική της προοπτική σε κάθε λογής «πλατιά» αντιμνημονιακά μέτωπα, τα οποία, σε πείσμα της πραγματικότητας, ξεκινούν από ένα ανακόλουθο και χωρίς αντίκρυσμα ετερογενές άθροισμα δυνάμεων, που αρχίζει από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και το ΚΚΕ, περνάει μέσα από τη ΔΗΜΑΡ και φτάνει μέχρι τους λεγόμενους «διαφωνούντες» του ΠΑΣΟΚ- διατρέχει κινδύνους από μια αναδιάταξη του σκηνικού στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Κεντροδεξιάς , με την εμφάνιση «αντιμνημονιακών» σχημάτων.

Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Έστω και τώρα, η Αριστερά στο σύνολό της οφείλει να ανασυνταχθεί ταχύτατα, να ανοίξει δρόμους συνεργασίας και συμπαράταξης και κυρίως να προτάξει ως θεμελιώδεις κρίκους κεντρικά μεγάλα αφετηριακά αιτήματα που θα ακυρώνουν τρόικα και μνημόνια, θα απαντούν στην αστική κινδυνολογία και θα ανοίγουν νέους προοδευτικούς ορίζοντες.

Και αυτά τα εναλλακτικά αιτήματα η Iskra τα αναδεικνύει εξαρχής, ενώ η αξία και η επικαιρότητά τους επιβεβαιώνονται διαρκώς.

Αυτά είναι η στάση πληρωμών επί του χρέους και η έξοδος από την ευρωζώνη, στο πλαίσιο γενικής σύγκρουσης με την Ε.Ε.

Χωρίς την πρόταξη αυτών των στόχων δεν μπορεί να ακυρωθούν τρόικα και μνημόνια και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ενός νέου προοδευτικού και σοσιαλιστικού προγράμματος.

Αντίθετα, με την παρασιώπησή τους αφήνεται ανοικτό το πεδίο, όπως γίνεται τώρα, για μια αδίστακτη τρομοκράτηση του λαού από τις κυρίαρχες δυνάμεις, με προμετωπίδες την «άτακτη» χρεοκοπία και την επιστροφή στη «δραχμή».

Ήρθε η ώρα για μεγάλες ανατοποθετήσεις στην Αριστερά! Δεν είμαστε στο και πέντε. Πέφτουμε ήδη στον γκρεμό και κατρακυλάμε στην άβυσσο!

 

http://www.iskra.gr/

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.