Sunday, 20 September , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Η επανάσταση στη Συρία κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς και σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS) “αν δεν συμβεί ένα θαύμα, τότε όλα θα τελειώσουν μέσα στον προσεχή μήνα, μέσα σ ένα λουτρό αίματος». Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κινητοποίησαν τους Κούρδους τους Μπαρζανί στο Ιράκ να συνδράμουν τους εξεγερμένους κούρδους της ΒΑ Συρίας , αλλά και την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να επηρεάσει τους πυρήνες της Αλ Κάϊντα στο Ιράκ να μετακινηθούν και ν’ αναλάβουν δράση κατά του Άσαντ, στη Συρία, οι πιστές στον Άσαντ δυνάμεις μαζί με μέλη της Χιτζμπολλάχ, από το Λίβανο, εκκαθαρίζουν αργά, αλλά συστηματικά τις εστίες αντίστασης στις περισσότερες πόλεις της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στον ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ, πόλεις όπως η Λαττάκεια, Χάμα και Ντέραα (στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου)βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του κόμματος Μπάαθ, ενώ συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε Χαλέπι, Χομς, Ιντλίμπ αλλά με περιορισμένες τις μάχες και κυρίως με δράσεις κατά μικρών ένοπλων ομάδων που κρύβονται μέσα σε κτίρια. Αυτή η νέα κατάσταση, οδήγησε άλλωστε τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, να προκηρύξει δημοψήφισμα για νέο σύνταγμα στις 26 Φεβρουαρίου, θεωρώντας ότι θα πετύχει μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του «ναι» καθώς ο τρομαγμένος πληθυσμός, κι εκεί που δεν θα απαιτηθεί έλεγχος των ψηφοφόρων, θα ψηφίσει υπέρ.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών για τις εξελίξεις στη Συρία που μελετούν εναλλακτικά σενάρια, των οποίων η πλειοψηφία «κολλάει» στην άρνηση της Κίνας και Ρωσίας να επιτρέψουν την καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρέμβαση ξένων στο εσωτερικό της Συρίας. Μάλιστα, σχολιάζοντας την κατάσταση διπλωμάτης του ΝΑΤΟ σε ιδιωτική συνομιλία του, ανέφερε ότι « όπως πάνε τα πράγματα στη Συρία φοβούμαι πως θα είναι αντίστροφα από το αποτέλεσμα στη Λιβύη. Θα είναι η απάντηση της Κίνας και Ρωσίας στην υπόθεση της Λιβύης, μόνο που στην περίπτωση της Συρίας επηρεάζουν πολύ περισσότερο, λόγω θέσης, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή»…

ΗΠΑ, Τουρκία, Ισραήλ

Άμεσης σημασίας θα είναι οι επιπτώσεις από την πιθανότητα τελικής επικράτησης του Άσαντ για τις ΗΠΑ, Τουρκία και Ισραήλ. Σε βαθμό μάλιστα που δεν αποκλείεται αυτό το γεγονός, «του κοινού συμφέροντος», να λειτουργήσει σαν καταλύτης στις Τούρκο-Ισραηλινές σχέσεις επαναφέροντάς τις στην προ του «Μαβί-Μαρμαρά» κατάσταση.

Για τις ΗΠΑ η επικράτηση Άσαντ δεν θα είναι απλώς ένα «χαστούκι» στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία αλλά στο σύνολο της Μέσης Ανατολής καθώς γίνεται σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί τα αποτελέσματα που επιδιώκει, ιδιαίτερα στον Αραβικό κόσμο, όπου ήδη η κατάσταση στην Αίγυπτο δείχνει πως «δεν ελέγχει διπλωματικά τη χώρα». Η Συρία εξάλλου, προπύργιο του Ιράν στη Μεσόγειο αναμένεται πως θα παίξει διαφορετικό ρόλο στο μέλλον, καθώς μέρος των σχεδίων του Άσαντ είναι ν’ ανοίξει τη χώρα στο ξένο κεφάλαιο (ρώσικη πρόταση και κινεζικό ενδιαφέρον) αλλά ταυτοχρόνως να υποδεχθεί και ιρανικές επενδύσεις (αν θα μπορεί η Τεχεράνη, ήδη σε καθεστώς εμπάργκο)σε αντάλλαγμα της συνέχισης παροχής κάλυψης στο Λίβανο της Χιτζμπολλάχ.

Το Ισραήλ, που απέφυγε οποιαδήποτε ευθεία ανάμειξη στα γεγονότα της Συρίας, με εξαίρεση ευχές για αποκαθήλωση Άσαντ, ενίσχυσε την αμερικανική πολιτική για ανάμειξη των Κούρδων του Ιράκ αλλά εκείνο που κατατρέχει την ηγεσία του δεν είναι η ανατροπή του Άσαντ κατά προτεραιότητα αλλά, η καταστροφή της λιβανικής Χιτζμπολλάχ, καθώς αποτελεί μια μόνιμη απειλή στα πλευρά του κατέχοντας περισσότερους από 5.000 πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, ρωσικής, κινέζικης και ιρανικής κατασκευής.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα, από μια επικράτηση Άσαντ, θα αντιμετωπίσει η Τουρκία. Η Άγκυρα διέρρηξε σε βάθος και αποφασιστικά τις στενές σχέσεις της με τη Δαμασκό (μέχρι και κοινά υπουργικά συμβούλια συγκαλούσαν στο παρελθόν) και είναι βέβαιο μετά την φιλοξενία και οργάνωση των αντικαθεστωτικών αλλά και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας (έστω και μικρής έκτασης) στους εξεγερμένους, ότι οι σχέσεις τω δυο χωρών επλήγησαν σε βάθος και για πολλά ακόμη χρόνια. Αυτό δεν θα έχει μόνο σοβαρές επιπτώσεις στο εμπόριο (διακίνηση προϊόντων προς τη Μ. Ανατολή), την οικονομία, αλλά και διασυνοριακές εντάσεις. Η Τουρκία χωρίς τη Συρία, θα βρεθεί, σχεδόν αποκλεισμένη από αυτό που ο Α. Νταβούτογλου αποκαλούσε «στρατηγικό βάθος στη Μέση Ανατολή». Η ανατροπή Άσαντ στη Συρία, ουσιαστικά αποτελεί τη μοναδική ελπίδα διάσωσης του «μοντέλου Νταβούτογλου για μια νέο-οθωμανική Τουρκία».

Οι παραπάνω αρνητικές επιπτώσεις της τελικής επικράτησης Άσαντ, συζητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των υπεξ ΗΠΑ _Τουρκία , Χίλαρι Κλίντον και Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ουάσιγκτον και σύμφωνα με ορισμένες διαρροές δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς μια σοβαρή τούρκική κίνηση, που θα ισοδυναμεί με τουρκική παρέμβαση στην ίδια τη Συρία. Η Άγκυρα, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, ότι σε μια αντίστοιχη κίνηση η ρωσική αντίδραση θα είναι περιορισμένη, λόγω των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών.

Σύμφωνα με όλες τις παραπάνω πληροφορίες, ο χρόνος πιέζει τη Δύση και την Τουρκία αν επιθυμούν να δράσουν κατά του Άσαντ, πριν εκείνος ελέγξει πλήρως και αποφασιστικά την κατάσταση. Οι όποιες κινήσεις δεν μπορούν να περιμένουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος κι άρα, αν γίνει κάτι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών δέκα ημερών…

 

http://www.e-dragoumanos.eu/

H Τουρκία ετοιμάζεται να εισβάλει με στρατεύματα στη Συρία

http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2012/02/4highres_00000403094556.jpg 460w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />Το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV μετέδωσε επικαλούμενο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, ότι σύμφωνα με το προετοιμασμένο από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες σχέδιο, στρατεύματα της Τουρκίας σχεδιάζουν εισβολή στο έδαφος της Συρίας.
Οι τουρκικές δυνάμεις, κατά τον ισχυρισμό του τηλεοπτικού δικτύου, θα εξοπλίσουν τους Σύρους αντιπολιτευόμενους, ενώ το Ισραήλ θα πλήξει τις συριακές στρατιωτικές βάσεις και θα ανατρέψει τον Μπασάρ Άσαντ. Κατόπιν από τη Λιβύη θα καταφθάσουν αμερικανικές δυνάμεις μαζί με μουσουλμάνους μαχητές – ουαχαβίτες.

 

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.