Thursday, 6 August , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Εκλογές & Κίνημα

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Μάιος - 22 - 2012

 

Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα, θα ήταν παράνομες. Κάτι άλλο άλλαζε και αλλάζει τα πράγματα. Οι συσχετισμοί δύναμης, που αποτυπώνονται μέσα στην κοινωνία αλλά και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, δεν είναι αποτέλεσμα λογομαχιών στα έδρανα της Βουλής αλλά άμεση συνέπεια της δράσης ή της απουσίας των μαζικών κοινωνικών κινημάτων. Στο μέτρο που οι καταπιεζόμενοι οργανώνονται και αντιστέκονται απέναντι στο σύστημα κυριαρχίας από όλο και καλύτερες θέσεις, η πλάστιγγα του κοινωνικού ανταγωνισμού τίθεται υπό διαρκή επαναδιαπραγμάτευση. Στο μέτρο που ολόκληρα κοινωνικά κομμάτια αμφισβητούν έμπρακτα τις σχέσεις ιεραρχίας και εκμετάλλευσης του καπιταλισμού και γεννούν νέους τρόπους ζωής μέσα από την άμεση δράση, ένας ριζοσπαστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας γίνεται όλο και πιο ορατός. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι οι εκλογές που αλλάζουν τις ζωές μας αλλά εμείς οι ίδιοι από τη στιγμή που παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας.

Οι εκλογές όμως δεν παύουν να αποτελούν μία πολιτική διαδικασία, που αποτυπώνει τους συσχετισμούς δύναμης σε μία δεδομένη χρονική στιγμή.

Και οι πρόσφατες εκλογές χωρίς αμφιβολία ανέτρεψαν, τουλάχιστον ως προς τη μορφή του, ολόκληρο το πολιτικό οικοδόμημα της μεταπολίτευσης. Μία μονόπλευρη οικονομιστική ανάλυση του αποτελέσματος των εκλογών θα μπορούσε να ανάγει τις αιτίες της ανατροπής αποκλειστικά και μόνο στην οικονομική κρίση. Σε μία καθαρή ματιά από τη σκοπιά των “από κάτω” του κοινωνικού ανταγωνισμού η εκλογική αυτή ανατροπή δεν είναι παρά η αποτύπωση των καινούργιων συσχετισμών δύναμης, που κατάφεραν να δημιουργήσουν τα μαζικά κοινωνικά κινήματα από τον Δεκέμβρη του 2008 και έπειτα. Δεν είναι λοιπόν ο αδύναμος οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ ή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Facebook, που δημιούργησαν το ρεύμα φυγής από τα κόμματα εξουσίας και συγκρότησαν όρους ανατροπής του πολιτικού συστήματος. Είναι το φοιτητικό κίνημα του άρθρου 16, που έδωσε μία ολόκληρη γενιά αγωνιστών μέσα από τα πανεπιστήμια. Είναι η ρωγμή του Δεκέμβρη του ’08, που απονομιμοποίησε πλήρως το σύστημα εξουσίας και το κατέστησε γυμνό μπροστά στην κοινωνία. Είναι τα παλλιροϊκά κύματα της εξέγερσης αυτής που από τότε και έπειτα δονούν συθέμελα τα δίκτυα εξουσίας της μεταπολίτευσης. Είναι το κίνημα των πλατειών, που επανακατέλαβε και επανανοηματοδότησε τον δημόσιο χώρο, στέλνοντας πανκοινωνικό μήνυμα χειραφέτησης και δίψας για άμεση δημοκρατία κόντρα σε κράτος/κεφάλαιο. Είναι η πλημμυρίδα των λαϊκών συνελεύσεων, των ελεύθερων κοινωνικών χώρων, της επανάστασης στην καθημερινή ζωή, που αποτελεί το αντίπαλο δέος στην κυριαρχία. Επειδή ακριβώς η κατάσταση έχει έτσι, για πρώτη φορά οι τελευταίες εκλογές δεν στάθηκαν όπλο ικανό για τη νομιμοποίηση των κυρίαρχων επιλογών και την παθητικοποίηση των ανθρώπων. Αντίθετα, απονομιμοποίησαν περαιτέρω το σύστημα και θα λειτουργήσουν ελάχιστα στην κατεύθυνση της ανάσχεσης των κινημάτων.

Έχουμε καιρό τώρα διαλέξει μεριά. Είμαστε ανεπιστρεπτί με τα μαζικά κινήματα, που παλεύουν για την κοινωνική απελευθέρωση. Με την κατάργηση της ταυτοτικής ιδεολογίας καθώς και των λογικών της πρωτοπορίας και της ανάθεσης μπορούμε να διαχύσουμε τα κινήματά μας σε όλη την κοινωνία. Χτίζοντας κοινότητες και δομές/δικτυώσεις αγώνα μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον. Κατανοώντας τη θέση μας στον κοινωνικό ανταγωνισμό και την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται μπορούμε να ωριμάσουμε μέσα από τους αγώνες και να φέρουμε την ανατροπή. Έτσι, θα πρέπει να επανατοποθετήσουμε απέναντί μας το δίλημμα εκλογές ή κίνημα στη σωστή του βάση : μία ζωή ετεροκαθορισμός και υπό κυριαρχία ή άνοιγμα εναλλακτικού δρόμου για όλη την κοινωνία.

http://inlovewithlife.wordpress.com/

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.