Monday, 28 September , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

4492587_orighttp://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2013/01/4492587_orig-300x197.jpg 300w" sizes="(max-width: 452px) 100vw, 452px" />ΤΕΧΕΡΆΝΗ — Ήδη κάτω από διεθνείς απειλές κατά του εθνικού πυρηνικού τους προγράμματος, με κυρώσεις και μια κατεστραμμένη οικονομία, οι Ιρανοί ζουν στην πρωτεύουσα  τώρα αντιμέτωποι με έναν ετήσιο κίνδυνο ρύπανσης: μια κιτρινωπή θολούρα στην οποία βυθίζεται η Τεχεράνη αυτή την εποχή του έτους.

Μετά από πέντε μέρες όπου όλα ήταν κλειστά για προληπτικούς λόγους και την αντιμετώπιση του νέφους, την Κυριακή ξανάνοιξαν κρατικές υπηρεσίες, σχολεία, πανεπιστήμια και  τράπεζες.

Όσοι τολμούν να βγουν έξω καλύπτουν στόμα και μύτη με κασκόλ ή χειρουργικές μάσκες, αλλά τα μάτια τους δακρύζουν και ο λαιμός τους καίει. Έκθεση του δήμου της Τεχεράνης αναφέρει ότι η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη από ένα μείγμα των σωματιδίων που περιέχουν μόλυβδο, διοξίνες θείου και το βενζόλιο. 

«Νιώθουμε λες και ο Θεός έχει στραφεί εναντίον μας,» λέει  η Azadeh, μια 32-χρονη καλλιτέχνης. Η δύση του ήλιου μοιάζει με κιτρινωπό κέρμα* λόγω της παχιάς κάλυψης νέφους.


Η αιθαλομίχλη παρουσιάζεται κάθε χρόνο όταν κρύος αέρας και πολλές μέρες άπνοιας εγκλωβίζουν τους ρύπους από εκατομμύρια αυτοκίνητα και εκατοντάδες εργοστάσια μεταξύ των κορυφών της οροσειράς Alborz, που αγκαλιάζει την Τεχεράνη σαν μισοφέγγαρο.

Τρεις πόλεις του Ιράν αναφέρονται στην έκθεση 2011 της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την ποιότητα του αέρα και την υγεία, στη λίστα των 10 πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου. Πολλές πόλεις, γνωστές για την κακή ποιότητα του αέρα, είναι το Λος Άντζελες, η πόλη του Μεξικού, η Σαγκάη και η Μπανγκόκ, αλλά είναι καθαρότερες από την Τεχεράνη.

Αλλά από το 2010, όταν οι αμερικανικές κυρώσεις στις εισαγωγές εξευγενισμένης βενζίνης άρχισαν να τσούζουν, η κατάσταση επιδεινώθηκε, σύμφωνα με την έκθεση από τον δήμο της Τεχεράνης.

Μπροστά σε πιθανές ελλείψεις καυσίμου, το Ιράν εξέπληξε τους ξένους με το πόσο γρήγορα παρήγαγε τη δική του βενζίνη. Και σ’ αυτή τη ‘γρήγορη δημιουργία’ αποδίδεται η πολύ μεγαλύτερη ρύπανση, λόγω πιθανά της κακής ποιότητας της.

Picture

To Υπουργείο Υγείας του Ιράν έχει αναφερθεί σε αύξηση των αναπνευστικών και καρδιακών νοσημάτων, καθώς και αύξηση πολλαπλών ειδών καρκίνου που λέγεται ότι σχετίζονται με τη ρύπανση.

Η κυβέρνηση δέχεται κριτική και πιέσεις για καλυτέρευση της ποιότητας της βενζίνης ενώ στην κρατική τηλεόραση,  πολλοί υπάλληλοι έχουν πολλές φορές αρνηθεί ότι αυτή η κιτρινωπή θολούρα έχει να κάνει με την εγχώρια παραγόμενη βενζίνη.


Σε μια συνέντευξη του το Σάββατο, ο Ali Mohammad Sha’eri, αναπληρωτής διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης προστασίας του Ιράν, αρνήθηκε έντονα ότι η ρύπανση συνδέεται με τη βενζίνη. Ωστόσο, είπε ότι μόνο το 20% του καυσίμου έκτακτης ανάγκης τηρεί τα σύγχρονα πρότυπα. «Ελπίζουμε ότι σε τρεις μήνες αυτό το επίπεδο να φτάσει το 50%», είπε.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Τεχεράνη, Ισφαχάν και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Μονά-Ζυγά της κυκλοφορίας οχημάτων με βάση τον αριθμό κυκλοφορίας, είναι ένα από αυτά. Επίσης άλλα σχέδια για την καταπολέμηση της ρύπανσης λιγότερο ρεαλιστικά, λένε οι αναλυτές όπως η μετακίνηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων εκτός πρωτεύουσας για τη μείωση πληθυσμού. Το 2010 ο πρόεδρος Αχμεντινετζάντ διέταξε να ψεκαστεί η αιθαλομίχλη με αγροτικά ψεκαστικά, με νερό, σε  μια προσπάθεια να την διαλύσει. 

Για όσους ζουν στην Τεχεράνη και αδυνατούν να εγκαταλείψουν την πόλη προς ένα εξοχικό, η μόνη λύση είναι να περιμένουν να ‘φυσήξει’.  Οι περισσότεροι παραμένουν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους, με πολύ κακό αποτέλεσμα στην οικονομία και παραπονιούνται για συνεχείς πονοκεφάλους και κόπωση.

Picture

Όμως… για να κάνουμε ένα flash back σε άρθρο μας του Σεπτεμβρίου: Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατηγορεί τη Δύση για την καταστροφή νεφών βροχής Ιράν

Τότε ο Ιρανός πρόεδρος δεν αντιμετώπιζε νέφος αλλά ανομβρία. Και βγήκε και φώναζε ανοιχτά και πεντακάθαρα ‘η Δύση μου κλέβει το νερό’! Και μάλιστα όχι για πρώτη φορά.


Κι εμείς το ίδιο λέμε. ‘Εχουν πλέον όλα τα μέσα και τη γνώση, τόσο τα νερά να κλέψουν και να τα μετακομίσουν παραπέρα πνίγοντας κυριολεκτικά άλλους λαούς, όσο και τσουνάμια να κάνουν, σεισμούς, κι ό,τι άλλο πια βάζει ο νους! Το μόνο που δεν βάζει ο νους είναι πως το επιτρέπουν όλοι να γίνεται! Σύμφωνα, πάντως, με το διαστραμμένο νου της παγκόσμιας ελίτ, τους πέφτουμε πολλοί – είτε είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, είτε ιδιωτικοί, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που κάνει τους πάντες να ξέρουν και να μην μιλούν, ή να μασάν τα λόγια τους, γιατί όλοι ελπίζουν και πιστεύουν ότι θα είναι στη ‘λίστα’ εκείνων που θα παραμείνουν. Αλήθεια… υπάρχει τέτοια ‘λίστα’ και ποιος την έχει; Ελπίζουμε όχι πάλι καμιά Λαγκάρντ!

Σημείωση: Στο Ιράν, σε αντίθεση με το Πακιστάν, δεν έχουν αναφερθεί χημ.αεροψεκασμοί. Όμως, αν η γύρω περιοχή είναι αρκετά ψεκασμένη και ιονισμένη, τα όσα αναφέρει ο Ιρανός πρόεδρος στο βίντεο είναι εφικτά.
Φίλος μας από το Πακιστάν έχει καταγγείλει μετά από παρατηρήσεις φαινόμενα λειτουργίας ηλμ/κών συστημάτων (τύπου HAARP) και μάλιστα με ‘διαφορετική συμπεριφορά’, υπονοώντας ότι δημιουργούνται  τόσο από των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας.

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.