Sunday, 20 September , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

draghimmhttp://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2013/04/draghimm-300x187.jpg 300w" sizes="(max-width: 263px) 100vw, 263px" />
Ο κ. Ντράγκι υπενθυμίζει στον Κύπριο Πρόεδρο ότι απόφαση απομάκρυνσης του διοικητή από τα καθήκοντά του υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με παραπομπή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προειδοποιεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με αφορμή την έναρξη κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την παύση του διοικητή τη Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη. Το περιεχόμενο της επιστολής και ο τρόπος αντίδρασης αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο κ. Ντράγκι ξεκαθαρίζει, με διπλωματική και ευγενική διατύπωση, ότι δεν θεωρεί σοβαρούς τους ισχυρισμούς κατά του διοικητή και υπενθυμίζει ότι απόφαση απομάκρυνσης του διοικητή από τα καθήκοντά του υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή ελέγχει τον διοικητή σχετικά με τους όρους εντολής της Alvarez & Marsal, ενώ η κυβέρνηση ανακάλεσε τον διορισμό του υποδιοικητή, Σπύρου Σταυρινάκη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει την πλήρη θεσμική ανεξαρτησία της ΚΤ, υπογραμμίζει ότι η εθνική νομοθεσία πρέπει να είναι συμβατή με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημειώνει ότι η νομοθεσία της ΕΕ προϋποθέτει μόνο δύο λόγους παύσης διοικητής: να μην πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για πλήρωση των καθηκόντων του ή αν είναι ένοχος για σοβαρά παραπτώματα.

Η ΕΚΤ θεωρεί πολύ σοβαρό βήμα την έναρξη διαδικασίας για παύση του διοικητή, ένα βήμα που μπορεί μόνο να γίνει αν υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί ότι ένας από τους λόγους για παύση που προνοεί η νομοθεσία της ΕΕ, υφίσταται.

Χωρίς σοβαρούς ισχυρισμούς η ΕΚΤ θα ερμηνεύσει την όλη διαδικασία ως μέσο να ασκηθεί πίεση στον διοικητή, γεγονός που αντιστρατεύεται τη θεσμικά κατοχυρωμένη του ανεξαρτησία του θεσμού. Η επιστολή Ντράγκι και η δομή της δείχνουν ότι η ΕΚΤ δεν θεωρεί σοβαρούς τους ισχυρισμούς κατά του διοικητή της ΚΤ.

 

Δυο μέλη του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου παραιτήθηκαν σήμερα, πρόκειται για τους Χάρη Αχνιώτη και Ανδρέα Μάτση, όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου.

Πλέον, στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση αφού στο Δ.Σ. απέμειναν μόνο δύο μέλη και ο Διοικητής, ενώ για να υπάρξει απαρτία, ούτως ώστε να μπορεί να ληφθεί απόφαση απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερα μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας παραιτήθηκε το Νοέμβριο του 2012 ο Μάριος Κλείτου. Επίσης μετά και την ανάκληση των καθηκόντων του Υποδιοικητή από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Δ.Σ., μέχρι σήμερα αριθμούσαν τέσσερα. Μετά και την σημερινή παραίτηση των δύο μελών, στο Δ.Σ. παραμένουν οι κ. Λούης Χριστοφίδης και Νίκος Κωνσταντίνου και ο Διοικητής.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

 

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.