Monday, 25 May , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

guantanamo1http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2009/05/guantanamo1-300x196.jpg 300w" sizes="(max-width: 320px) 100vw, 320px" />

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι σκοπεύει να κλείσει τις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές στο Γκουαντανάμο της Κούβας πάρα την κριτική που έχει δεχτεί από τον πρώην αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι και αμερικανούς νομοθέτες.

Σε εθνικό τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη ο  Ομπάμα δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος μέχρι τον Ιανουάριο να ξεκαθαρίσει το «χάος» στο Γκουαντάναμο το οποίο παρέλαβε από την κυβέρνηση Μπους.

Ο Μπάρακ Ομπάμα συγκεκριμενοποίησε τα σχέδιά του κατατάσσοντας τους 240 κρατούμενους σε 5 διαφορετικές ομάδες: οι ύποπτοι εγκληματικών πράξεων θα δικαστούν σε πολιτικά δικαστήρια στις ΗΠΑ. Όσοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στα διαφιλονικούμενα στρατοδικεία. Στην τρίτη ομάδα ανήκουν εκείνοι για τους οποίους έχει αποφασιστεί ήδη η αποφυλάκισή τους, ενώ άλλοι 50 περίπου κρατούμενοι πρόκειται να μεταφερθούν σε φυλακές του εξωτερικού. Η 5η ομάδα προκαλεί στην κυβέρνηση Ομπάμα τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο:

«Ίσως υπάρξει ομάδα ατόμων στους οποίους δεν μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Παρόλα αυτά είναι όμως επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς κάποιοι έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα ενώ άλλοι ήταν διοικητές των Ταλιμπάν και κάποιοι ορκίστηκαν να υπηρετούν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Τους κρατούμενους αυτούς ο Ομπάμα θέλει να τους κρατήσει επ΄ αόριστον αφού προηγουμένως αλλάξει και προσαρμοστεί η σχετική νομοθεσία.

Μέρος κρατουμένων στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν πάντως κατηγορηματικός: το κολαστήριο του Γκουαντάναμο θα κλείσει και ένα μέρος των κρατουμένων θα μεταφερθεί σε αμερικανικό έδαφος. Και αυτό είναι που προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις εκ μέρους του Κογκρέσου. Για να τους καθησυχάσει ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι οι κρατούμενοι αυτοί θα μεταφερθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας: «Κανείς δεν έχει αποδράσει ποτέ από τις φυλακές αυτές. Εκεί κρατούνται εκατοντάδες καταδικασμένοι τρομοκράτες. Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Λίντσεϊ Γκράχαμ έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν είμαστε σε θέση να βρούμε ένα ασφαλές μέρος για 250 κρατούμενους στις ΗΠΑ».

Την Παρασκευή ιταλικές πηγές στο πρακτορείο Ansa ανακοίνωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ιταλία να δεχθεί δύο πρώην κρατούμενους του Γκουαντάναμο οι οποίοι έχουν τυνησιακή υπηκοότητα,
Οι δύο κρατούμενοι είναι ο Ριάντ Νάσρι και ο Μόεζ Φετσάνι, σύμφωνα με τις πηγές. Το 2007 η εισαγγελία του Μιλάνου τους απήγγειλε κατηγορίες για παροχή επιμελητειακής υποστήριξης σε έναν «ιταλικό πυρήνα προσκείμενο στην Ομάδα των Σαλαφιστών για το κήρυγμα και τη μάχη (GSPC)», σύμφωνα με το Ansa.

Ο Ιταλός υπουργός είχε ήδη δηλώσει στα τέλη Ιανουαρίου πως η κυβέρνησή του «εξετάζει» έναν κατάλογο κρατουμένων, ωστόσο ο συνάδελφός του των Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Λέγκα του Βορρά, που τάσσεται κατά των μεταναστών, είχε αντιτεθεί σφόδρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την Παρασκευή, χωρίς να επιβεβαιώνει ρητά το αίτημα που αφορά τους δύο Τυνήσιους, ο Φρατίνι δήλωσε στο Ansa πως ένα αίτημα για υποδοχή πρώην κρατουμένων του Γκουαντάναμο πρέπει να «εξετασθεί με θετικό πνεύμα», υπενθυμίζοντας ωστόσο πως «οι κανόνες ελεύθερης διακίνησης στο χώρο Σένγκεν δεν επιτρέπουν τη φυλάκιση» των ανθρώπων αυτών.

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.