Saturday, 15 August , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Με ανησυχία και δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη την επανεκλογή Αχμαντινεζάντ. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χ. Κλίντον εξλεφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα των εκλογών να αντανακλά τη βούληση του ιρανικού λαού. Περισσότερη συνεννόηση και εγκατάλειψη της μονομερούς πολιτικής στο θέμα των πυρηνικών ζητά η Μόσχα.

Προβληματισμός για τις παρατυπίες στις εκλογές που καταγγέλει η αντιπολίτευση εκφράζει η Ε. Ε .Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν «τελείως ελεύθερα και ερμήνευσε την επανεκλογή του ως »υπερψήφιση της πολιτικής του». Συστάσεις στους οπαδούς του για ειρηνικές αντιδράσεις κάνει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συγκεντρώνει το 62,6%, ενώ ο μετριοπαθής Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος είχε δηλώσει νικητής μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, πιστώνεται με μόλις το 33,75%. Καταγγελίες για σωρεία παρατυπιών και μαζικές διαδηλώσεις κατά του νυν προέδρου στην Τεχεράνη. «Ο ιρανικός λαός απογοήτευσε αυτούς που θέλουν το κακό του», απάντησε ο Μ. Αχμαντινεζάντ και κάλεσε τους οπαδούς του να κατέβουν αύριο στο κέντρο της Τεχεράνης, ως «αντίποινα» στις μαζικές διαδηλώσεις που κατήγγειλαν νοθεία των εκλογών.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενέι, χαρακτήρισε σήμερα την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ως «μια πραγματική γιορτή» και την ψηφοφορία «ως μαζική επιτυχία», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Παράλληλα, ζήτησε από τους ηττημένους των εκλογών να υποστηρίξουν τον Αχμαντινετζάντ. «Οι οπαδοί τόσο του εκλεγμένου υποψήφιου όσο και των άλλων σεβαστών υποψηφίων θα πρέπει να αποφεύγουν την οποιαδήποτε προκλητική συμπεριφορά ή δήλωση», είπε, μεταξύ άλλων, ο Χαμενέι.

Την ίδια ώρα η Χ. Κλίντον, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν για παρατυπίες κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, δήλωσε ότι όπως ο υπόλοιπος κόσμος, και οι ΗΠΑ παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης στο Ιράν μια μέρα μετά τις εκλογές.

Στο Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από την έντονη αντιπαράθεση και τον ενθουσιασμό που προκάλεσε αυτή η εκλογή κυρίως στους νέους Ιρανούς.

Στη Μόσχα ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Δούμα, Κονσταντίν Κοσάτσοφ εξέφρασε την ελπίδα ο επανεκλεγείς πρόεδρος Αχμαντινετζάντ να «επιδείξει περισσότερη κατανόηση και φρόνηση απέναντι στη διεθνή κοινότητα, εφρόσον δεν αμφισβητηθεί η νίκη του». Ο κ. Κοσάτοφ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και συνέστησε στον Αχμαντινετζάν να εγκαταλε΄ψει τη μονομερή πολιτική.

Στην Ισπανία, ο υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ ‘Ανχελ Μορατίνος ζήτησε από τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν τις «υποχρεώσεις και τις ευθύνες» που τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν στην Τεχεράνη.

Νοθεία κατήγγειλε ο Μουσαβί

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μουσαβί έστειλε το μήνυμα ότι δε θα αποδεχθεί εύκολα την ήττα. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει το επίσημο αποτέλεσμα και πώς.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο οποίος κατήγγειλε παρατυπίες όπως έλλειψη ψηφοδελτίων και στέρηση ψήφου σε πολλούς πολίτες, θα έχει αρκετούς συμμάχους εάν προχωρήσει σε σύγκρουση με τον Αχμαντινετζάντ, ανάμεσά τους τον πρώην πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί και τον Άκμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί, πρώην πρόεδρο ο οποίος ενεπλάκη σε ανταλλαγή προσωπικών κατηγοριών με τον Αχμαντινετζάντ στην διάρκεια της εκστρατείας.

Η αστυνομία διέλυσε μια ομάδα μερικών εκατοντάδων οπαδών του Μουσαβί σε πλατεία της Τεχεράνης το πρωί σήμερα, μετέδωσε αυτόπτης ανταποκριτής του Reuters.

Πριν τις εκλογές, ένας αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης είχε κατηγορήσει τον Μουσαβί ότι επιδιώκει μια «βελούδινη επανάσταση» στο Ιράν. Ο αξιωματούχος, Γιαντολάχ Τζαναβί, είχε προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόπειρα δε θα γίνει ανεκτή. Ο Αχμαντινετζάντ είναι πρώην μέλος των Φρουρών κι είχε λάβει μέρος στον πόλεμο με το Ιράκ (1980-88). Η επίλεκτη δύναμη θεωρείται θεματοφύλακας της Ισλαμικής επανάστασης του 1979.

Κόντρα στη Δύση

Ο Αχμαντινετζάντ ξόδεψε μεγάλο μέρος της πρώτης θητείας του αντιπαρατιθέμενος με την Δύση και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αλλάξει στάση. Επιχείρησε μάλιστα να χρησιμοποιήσει προεκλογικά τη σκληρή του στάση έναντι των Δυτικών πιέσεων για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Όπως και ο Χαμενεΐ, αντιδρά στις χειρονομίες «καλής θέλησης» του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Τεχεράνης περιμένοντας χειροπιαστές αλλαγές στην πολιτική του «Μεγάλου Σατανά».

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να προσεγγίσει την Τεχεράνη όποιος κι αν κερδίσει, ωστόσο ελάχιστοι έχουν αμφιβολίες ότι θα «προτιμούσε» τον Μουσαβί, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μουσαβί κατηγόρησε τον Αχμαντινετζάντ στην διάρκεια της εκστρατείας ότι «ταπείνωσε» τη χώρα υιοθετώντας μια «εξτρεμιστική» εξωτερική πολιτική κι επίσης άσκησε σφοδρή κριτική στην αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος από μέρους του.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.