Monday, 25 May , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

guantanamohttp://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2009/06/guantanamo-300x196.jpg 300w" sizes="(max-width: 320px) 100vw, 320px" />

Μετά από συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η Ιταλία θα δεχτεί τρεις κρατούμενους απ’ τις φυλακές στο Γκουαντάναμο.

Νωρίτερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αποδοχή κρατουμένων από το Γκουαντάναμο.

Κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων Υπουργών από το Λουξεμβούργο αναφέρει ότι ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να δεχτούν κρατουμένους εξετάζοντας τις υποθέσεις τους την κάθε μια ξεχωριστά.Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τον αριθμό των κρατουμένων που θα γίνουν δεχτοί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε ποιες είναι αυτές οι χώρες που έχουν προσφερθεί να κάνουν κάτι τέτοιο.Πάντως αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεισφέρουν οικονομικά στην επανεγκατάσταση των κρατουμένων.Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι η απόφαση της αυτή θα βοηθήσει τις ΗΠΑ στο θέμα του Γκουαντάναμο, ένα θέμα που είχε προκαλέσει σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων.

Η απόφαση για την αποδοχή κρατουμένων από το Γκουαντάναμο εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος, το οποίο θα οφείλει να ενημερώνει εκ των προτέρων τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μοιράζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει από τις ΗΠΑ προτού λάβει την οριστική απόφαση.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών των «27» στο Λουξεμβούργο προσφέρθηκαν εγγυήσεις αναφορικά με την ασφάλεια στις χώρες της ΕΕ που ήταν πιο επιφυλακτικές (Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία), ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ασφάλεια και τη Δικαιοσύνη Ζακ Μπαρό.

Το κείμενο της συμφωνίας επιβάλλει σε όλες τις κυβερνήσεις που θα υποδεχθούν πρώην κρατουμένους «να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια» των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο προβληματισμός έγκειται στα ανοιχτά ευρωπαϊκά σύνορα, γεγονός που σημαίνει πως ο κρατούμενος που θα δεχθεί ένα κράτος θα μπορούσε να ταξιδεύει ελεύθερα σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Η άδεια παραμονής που θα δοθεί στα πρόσωπα αυτά μπορεί συνεπώς να είναι περιορισμένη, εξήγησε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ωστόσο, οι πρώην κρατούμενοι που θα ανατεθούν σε ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν κηρυχθεί «αθώοι» από τις αμερικανικές αρχές.

Θα έπρεπε κατ’ επέκταση θεωρητικά να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στη ζώνη Σένγκεν, στο χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα που αποτελείται από 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ με εξαίρεση τη Βρετανία και την Ιρλανδία και στον οποίο έχουν επίσης ενταχθεί η Ελβετία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ισλανδία.

Με τη συμφωνία του Λουξεμβούργο το επόμενο στάδιο θα είναι η υιοθέτηση μίας κοινής δήλωσης ΕΕ-ΗΠΑ στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών στις 15 Ιουνίου.

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Μάρτιν Πετσίνα, ο οποίος προήδρευσε του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πιθανόν να δεχθούν «αρκετές δεκάδες κρατούμενους». Επισήμανε ότι η απόφαση εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος και ότι η ΕΕ θα συντονίσει τα μέτρα ασφαλείας για εξασφαλίσει ότι οι κρατούμενοι δεν συνιστούν κίνδυνο κατά την άφιξή τους.

«Είναι δύσκολο να δώσουμε αριθμούς καθότι εξαρτάται από τα κράτη-μέλη, όμως πιστεύω ότι μπορεί να γίνουν δεκτοί αρκετές δεκάδες» δήλωσε.

Η Γαλλία έχει ήδη δεχθεί στον έδαφός της έναν 43χρονο Αλγερινό που κρατείτο επί επτά χρόνια στη βάση της Κούβας και αρκετές άλλες χώρες έχουν δηλώσει πρόθυμες να δεχθούν κρατουμένους. Αντίθετα, η Γερμανία είναι από τις πιο ηχηρές φωνές που τονίζουν ότι οι περισσότεροι κρατούμενοι πρέπει να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

«Εάν καμία από τις αμερικανικές πολιτείες δεν είναι έτοιμη να δεχθεί κρατούμενους του Γκουαντάναμο, τότε θα πρέπει να εξηγήσετε στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη γιατί οι κανόνες στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι διαφορετικοί από τους κανόνες στις ΗΠΑ» τόνισε από το Λουξεμβούργο ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο Γκουαντάναμο παραμένουν σήμερα 250 κρατούμενοι -ορισμένοι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες. Περίπου 60 κρατούμενοι δεν μπορούν να επαναπατριστούν γιατί κινδυνεύουν με βασανιστήρια, φυλάκιση ή θάνατο και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει καλέσει την Ευρώπη να βοηθήσει στο κλείσιμο της διαβόητης βάσης υποδεχόμενη ορισμένους εξ αυτών.

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.