Saturday, 15 August , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

Οι εκλογές στο Ιράν έχουν διασπάσει τη χώρα

Άρθρο του Συντ. Ομάδα On Ιούνιος - 17 - 2009

iranelex

Η κατάσταση στο Ιράν μετά τις εκλογές οξύνεται. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης εξελίχθηκαν σε αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία. 7 άτομα σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν και εκατοντάδες συνελήφθηκαν.

Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών Μιρ Χοσέινα Μουσαβί, ο οποίος αρχικά καλούσε τους υποστηριχτές του να τηρούν την ηρεμία και τον ειρηνικό χαρακτήρα των συλλαλητηρίων, δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Ως αποτέλεσμα οι ταραχές στους δρόμους έγιναν πιό μαζικές. Τα πρώτα θύματα όξυναν περισσότερο την κατάσταση. Προσπαθώντας να καθησυχάσει το λαό, ο πνευματικός ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενέι κάλεσε τους οπαδούς της αντιπολίτευσης να απόσχουν από τις προκλητικές ενέργειες και να αμφισβητήσουν με νόμιμα μέσα τα αποτελέσματα των εκλογών στη Συνέλευση του Ισλαμικού Συμβουλίου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η τόσο έγκυρη γνώμη στο Ιράν έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όπως υπενθύμισε ο πολιτολόγος Γκεόργκι Μίρσκι, ντε-γιούρε η χώρα διευθύνεται από τον κλήρο:

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε και ότι παρόλο που το Ιράν είναι χώρα, η οποία διευθύνεται από την ηγεσία του κλήρου, δεν είναι ούτε δικτατορία, ούτε δεσποτισμός. Είναι κράτος, στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν ελεύθερα να επικρίνουν τις αρχές και οι εφημερίδες μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα».

Πάντως, η ελευθερία του λόγου είναι ένα πράγμα, όμως η μη αναγνώριση της θέλησης του λαού – εντελώς άλλο. Ο Μιρ Χοσέινα Μουσαβί δεν μπόρεσε να δεχτεί αντάξια την ήττα του. Και παρόλο που υπόβαλε καταγγελία στο Συμβούλιο Φρουρών του Συντάγματος του Ιραν, δήλωσε δημόσια ότι δεν ελπίζει σε δίκαιη απόφαση. Έτσι έχει προκαλέσει νέα έξαρση ταραχών.

Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να πει κανείς, αν υπήρξαν παραβιάσεις στις εκλογές. Ανεξάρτητοι διεθνείς παρατηρητές δεν υπήρχαν, οι δε πολιτικοί αντίπαλοι ακόμα και πριν τη ψηφοφορία κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο για όλες τις αμαρτίες, συμπεριλαμβανομένης και της καλπονόθευσης. Ό,τι συμβαίνει σήμερα στο Ιράν, είναι απόλυτα αναμενόμενη κατάσταση. Βέβαια, σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι οι ταραχές θα είναι τόσο ογκώδεις.

Στο μεταξύ τα αποτελέσματα των εκλογών – περίπου 62% υπέρ του τωρινού Προέδρου και 33% υπέρ του Μουσαβί – γενικά αντικαθρεπτίζουν τον πραγματικό συσχετισμό των δυνάμεων. Ο Αχμαντινετζάντ, που προέρχεται από απλή οικογένεια, και νιώθει τα προβλήματα των φτωχών, υποστηρίζεται από τους αγρότες και την εργατική τάξη. Ο Μουσαβί – και το μορφωμένο μέρος της κοινωνίας. Είναι κατανοητό, ποιοί είναι οι περισσότεροι στο Ιράν. Ό,τι κι αν λένε οι υποστηριχτές της αντιπολίτευσης, ακόμα και σύμφωνα με προκαταρκτικές δημοσκοπήσεις, ο Μουσαβί δεν ήταν ηγέτης.

Τώρα το λόγο τον έχει ο Συμβούλιο των Φρουρών, το οποίο σε διάστημα 10 ημερών πρέπει να εξετάσει την έφεση του Μουσαβί και να εκδώσει απόφαση – αν είναι νομιμα, ή αν πρέπει να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών. Όμως ωσότου εκδοθεί απόφαση, οι πολιτικοί αντίπαλοι είναι διατεθειμένοι να επιμένουν στη θέση τους.

www.ruvr.ru

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.