Thursday, 23 May , 2019

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

MATAFIAS2http://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2009/07/MATAFIAS2-232x300.jpg 232w" sizes="(max-width: 310px) 100vw, 310px" />

Μετά την εισβολή όλοι οι Ελλαδίτες Αξιωματικοί Φρουράς Λεμεσού κάποια μέρα ήσαν καλεσμένοι σε Ξενοδοχείο της Λεμεσού απο τους Άγγλους Αξιωματικούς των Βάσεων Ακρωτηρίου για σύσφιξη των σχέσεων οι οποίες λόγω της εισβολής είχαν διαταραχθεί. Πήγαν όλοι εκτος από τον Ταγματάρχη τότε Ματαφιά. Την επόμενη και σε παρατήρηση κατά την άρα αναφοράς του στρατοπέδου από τον τότε στρατοπεδάρχης συν/χη Ο.. ο Ταγματάρχης Ματαφιάς απαντησε:
Δεν πήγα διοτι εγώ δεν ΠΙΝΩ ΠΟΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΟΥ. Μουγκαμαρα στο στρατοπεδο, ψέλλισε ενα καλώς ο διοικητής και τέλος όλα.**

Σημείωμα του πρώην Βουλευτή Έβρου Χρήστου Κηπουρού
Εκτός από το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου υπάρχει και το χρονικό ενός αποσιωπηθέντος θανάτου. Επίσης και το χρονικό ενός αποσιωπηθέντος βίου. Ο λόγος για τη στάση των Αθηναϊκών Μέσων όσο και των ομώνυμων πολιτικών κομμάτων, κυρίως δε του πρώην κυβερνητικού, απέναντι στο στρατηγό Δημήτρη Ματαφιά. Υπάρχει τελικά ένας κανόνας που από πολλών ετών εφαρμόζουν στην πρωτεύουσα. Ποιος είναι; Το φιλτράρισμα των ειδήσεων. Ας μην επεκταθώ σε προηγούμενα ομοειδή κρούσματα. Ας μείνω στην περίπτωση του θανάτου, τον περασμένο Νοέμβριο, του στρατηγού Δημήτρη Ματαφιά.
Όσοι την περίοδο εκείνη έτυχε να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα Λευκωσιάτικα και Αθηναϊκά Μέσα θα εντυπωσιάστηκαν αφού η μεταξύ τους γνωστή διαφορά έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Σαν τη μέρα με τη νύχτα. Από τη μια, πολύστηλα και από την άλλη, ούτε καν μια λέξη. Από τη μια, επικήδειος από το Βάσο Λυσαρίδη και εκφορά με την παρουσία της Πολιτικής Κύπρου, και από την άλλη, η σιωπή των Λιοσίων, τού γνωστού εργοστάσιου επεξεργασίας λημμάτων που μεταποιεί τα σκουπίδια σε νέα και τα νέα σε σκουπίδια.
Πως όμως να μην κάνουν εντύπωση; Η μεν Κύπρος αναγνωρίζοντας τις καλές υπηρεσίες του μακαρίτη Ματαφιά ως διατελέσαντος αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και ανταποκρινόμενη στην τελευταία του επιθυμία να του το ανταποδίδει ενταφιάζοντας τον με δημόσια δαπάνη στα χώματά της, η δε τηλεοπτική και πολιτική Αθήνα, να φτάνει στο σημείο να πνίγει ακόμη και την είδηση του θανάτου, αδιαφορώντας εάν με τον τρόπο αυτό τον θανατώνει εκ νέου.
Δεν αποτελεί βέβαια απλά και μόνο μια ακόμη αντιδημοκρατική συμπεριφορά, ιδίως εκείνων που διατείνονται ότι εκπροσωπούν τη Δημοκρατική παράταξη στην οποία άλλωστε ανήκε από δεκαετιών χρωματίζοντας, όταν αυτό χρειάστηκε, την στρατιωτικοπολιτική του διαδρομή με παραιτήσεις και αποχώρηση από κυβερνητικές θέσεις. Ούτε μόνον οι λεγόμενες Δημοκρατικές εφημερίδες αποσιώπησαν το γεγονός του θανάτου. Τα ίδια και η Ελληνική Πολιτεία με την ευρεία, αν όχι την ευρύτατη έννοια του όρου. Αδιαφόρησε πλήρως. Δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον, όπως όφειλε, και παρόλο που η περίπτωση δεν της ήταν άγνωστη.
Επιβεβαιώνεται ότι αυτοί που κινούσαν αλλά και κινούν τα πολιτικά και Δημοκρατικά λεγόμενα νήματα και «νάματα» στο εθνικό κέντρο που παρεμπιπτόντως ούτε εθνικό είναι ούτε κέντρο, είναι σε θέση να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να σταματήσουν να παράγονται παρόμοια πρότυπα Ελλήνων αλλά και να οριστικοποιηθεί η διαδοχή Ποιοι και γιατί αποσιώπησαν το θάνατο Θράκη 2007, του στρατηγού Δημήτρη Ματαφιά μιας ιστορίας στα δικά τους μέτρα. Με άλλα λόγια, πήχης και γη να γίνουν ένα. Πολύ ολίγο τους ενδιαφέρει αν θα είναι κάποια ιστορία με πρότυπο την απουσία προτύπων. Μεταξύ όλων των άλλων, γιατί μόνον έτσι οι θιασώτες της θα μπορούν να αναπαράγονται και να διαιωνίζονται. Και από πάνω να καμώνονται και τους θεσμικούς φορείς και κυρίως τους Δημοκράτες.
Εγώ πάντως έχω τη γνώμη ότι δεν θα είναι λίγοι οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια που θα τιμήσουν το γενναίο και Δημοκρατικό στρατηγό Ματαφιά. Γιατί σαφώς και δεν είναι ακόμη έγκλημα το να είναι κανείς άνθρωπος από αξιοπρέπεια. Να αγωνίζεται για τις Αξίες της Ελευθερίας, της Ειρήνης, της Πολιτικής και της Δημοκρατίας έως τη Φιλία των Λαών και των Ανθρώπων, όπως και των Αγώνων τους για τις ίδιες Αξίες. Γιατί αυτά ήταν ο στρατηγός Ματαφιάς.
Για τα οποία, όπως άλλωστε λόγω των απαράγραπτων εθνικών και κοινωνικών θεσμών, που προηγούνται των ομώνυμων πολιτικών, θα τον τιμήσουν. Από τον τόπο της καταγωγής του, τα Επτάνησα, έως τη Θράκη αλλά και στο Αιγαίο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όχι μόνο στην Κύπρο ή στο Κουρδιστάν.
Για το τελευταίο αυτό, και για να μην στενοχωρηθούν οι κεμαλιστές και οι κεμαλισλαμιστές στη γειτονική χώρα {1} -ολόκληρη δηλαδή η πολιτική Τουρκία- οι εκ των ημεδαπών πολιτικών θεσμών φίλοι της, οι σοσιαλιστές αλλά και τα άλλα παιδιά, έπραξαν όσα έπραξαν τα προηγούμενα χρόνια, με κορυφαία την αποτρόπαια πράξη της 15ης Φεβρουαρίου 1999, και συνεχίζουν να πράττουν όσα πράττουν.
Γιατί αν ήταν Δημοκράτες και εκπροσωπούσαν τη Δημοκρατική παράταξη δεν θα απέφευγαν βέβαια να εκδώσουν μια λιτή έστω ανακοίνωση για το ανθρώπινο συμβάν, όπως είναι ο συγκεκριμένος θάνατος από παθολογικά αίτια. Ούτε καν αυτό το ελάχιστο έπραξαν. Πόσο μάλλον να ζητούσαν και την απελευθέρωση του έγκλειστου στο Ίμραλι. Για την παράδοση του οποίου μάλιστα είναι αυτουργοί.
Σκέφτομαι ότι σε περιπτώσεις σαν και αυτή στην Αρχαία Ελλάδα όλο και θα βρίσκονταν κανένας τραγωδός, όπως ο Ευριπίδης, ώστε να προτείνει τρόπο απαλλαγής από τις ερινύες. Να υποδείξει κάποιο Παρράσιο, όπως έκανε στην τραγωδία «Ορέστης». Σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιος Ευριπίδης, αλλά νομίζω ότι αν ξαναζούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες, δικαίως θα μας αποκλήρωναν. Όλους. Αυτούς για αυτό που ήταν και συνεχίζουν να είναι. Εμάς που δεν κάναμε κάτι.
__________
Σημειώσεις
{1}, Περισσότερα βλέπε στα λήμματα που υπάρχουν στις τουρκικές πηγές, μετά από πληκτρολόγηση του ονόματος MATAFIAS σε όποια
από τις μηχανές αναζήτησης. Τα πιο πολλά σχετίζονται με τη στάση του απέναντι στον Κουρδικό αγώνα. Από την άποψη αυτή τα τουρκικά Μέσα είναι λιγότερο κεμαλικά από τα Αθηναϊκά. Τα οποία οφείλω να τονίσω ότι ανάμεσα στα άλλα κάνουν και ένα καλό. Γίνονται αιτία να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο η έκτη αίσθηση των πολιτών αν όχι και να δημιουργηθεί και έβδομη κλπ.

18 Χρήστος Κηπουρός Ποιοι και γιατί αποσιώπησαν το θάνατο Θράκη 2007, του στρατηγού Δημήτρη Ματαφιά

metanastis.com

**Το περιστατικό στάλθηκε με email απο Ελληνα Ελδυκάριο θεώρησα ότι έπρεπε να δημοσιευτεί γιατί απλά αυτός ήταν ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΑΦΙΑΣ και έτσι αναλλοίωτος θα παραμείνει στις ψυχές μας

infognomonpolitics.blogspot.com

1 Σχόλιο

 1. SAKIS PAPISTAS έγραψε,

  – Γνώρισα προσωπικά τον Στρατηγό Δημ. Ματαφιά πολύ παλαιά, το καλοκαίρι του 1966!
  Συνυπηρετούσαμε τότε στο θρυλικό 29ο Σύνταγμα Πεζικού, στην Κομοτηνή. Ο Δ.Μ. ως Λοχαγός και διοικητής του λόχου προκαλύψεως του 511 Τ.Π., κι εγώ -υπηρετώντας τη θητεία μου- ως έφεδρος αξιωματικός στο Επιτελείο του Συντάγματος.

  Θα ήθελα να επισημάνω στο κείμενό μου αυτό το ποιόν, τον χαρακτήρα, την δράση και την απέραντη αγάπη του Στρατηγού Δημ. Ματαφιά για την Πατρίδα, το Στράτευμα και τον Έλληνα φαντάρο.

  – Ο Δημήτρης Ματαφιάς υπήρξε λιτός, αυστηρός με όλους (πρώτα με τον εαυτό του!), δίκαιος, ακάματος, γενναίος, επιτελικός, αλλά και -όταν απαιτείτο- εκτελεστικός και άκρως αποτελεσματικός. Χαρισματικός ηγέτης, γεννημένος ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ, ανυποχώρητος και ασυμβίβαστος με τις αρχές του! Έτσι ήταν από τότε ακόμα που τον γνώρισα ως κατώτερο αξιωματικό. Ο Ματαφιάς δεν «ψήλωσε» το ανάστημά του καθώς ανέβαινε τα σκαλιά της στρατιωτικής ιεραρχίας! Δεν περίμενε να γίνει στρατηγός για να το δείξει! Ήταν ήδη σχεδόν θρύλος από τότε ακόμα που τον πρωτογνώρισα!!
  Ξεχώριζε από τους άλλους αξιωματικούς για το «προσωπικό του στυλ», ήταν επιβλητικός και προκαλούσε -ίσως άθελά του- κάποιο φόβο, σεβασμό, αλλά και θαυμασμό στους ανωτέρους, ισόβαθμους και κατωτέρους του. Για τους φαντάρους του ειδικά, ήταν αναμφισβήτητα ο θεός τους!! Ακόμα και τα «κακοποιά» και ανυπότακτα στοιχεία που πέφτανε στα χέρια του, γινόντουσαν …αρνάκια και πιστά «σκυλάκια» του!!!
  Ο άνθρωπος αυτός ήξερε να μεταχειριστεί σωστά τις ανθρώπινες ψυχές και να τις κερδίζει, αλλά και παράλληλα, είχε την γνώση και ικανότητα να διαπλάθει αθλητικά κορμιά σε καταπληκτικούς στίβους μάχης, που ο ίδιος διαμόρφωσε πάνω στα βουνά της Ροδόπης, χωρίς δαπάνες, «εκ των ενόντων»!!! Ο ίδιος και οι κάτω από τις διαταγές του άνδρες, ήταν τόσο καλά εκπαιδευμένοι, που ξεχώριζαν «σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα» μέσα σ’ όλο το Σύνταγμα.

  Είμαι πεποισμένος ότι, αν η Ελλάδα διαχρονικά είχε άλλους 10-15 «Ματαφιάδες», τότε ο Ελληνικός Στρατός θα ήταν σίγουρα ο καλύτερος σ’ όλο τον κόσμο και ο πιο άρτια εκπαιδευμένος!!!
  Κι αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ…. Το άκουσα ο ίδιος να το λένε τότε παλιοί και μπαρουτοκαπνισμένοι αξιωματικοί μας, που τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν διακριθεί στα πεδία των μαχών των μεγάλων πολέμων, στην Αλβανία, στη Μέση Ανατολή, στον Εμφύλιο και στην Κορέα. Όλοι τον εκτιμούσαν, τον σέβονταν και τον παραδέχονταν ….

  – Να συμπληρώσω και κάτι ακόμα που θυμάμαι έντονα:

  Κάποτε, το 1967, λίγο πριν την απόλυση μου από τις τάξεις του στρατού, έτυχε και συνεργάστηκα και προσωπικά με τον ζωντανό αυτό θρύλο.
  Πιο συγκεκριμένα, στις 6 του Απρίλη 1967, δεκαπέντε ημέρες ακριβώς πριν από το πραξικόπημα της Χούντας των Συνταγματαρχών, που υπέβαλε τη χώρα σε επταετή δικτατορία, προσωπικά είχα την τύχη να συμμετάσχω σε στρατιωτική αναπαράσταση της κατάληψης του οχυρού της Νυμφαίας, η οποία οργανώθηκε τότε και πραγματοποιήθηκε από το 29ο Σύνταγμα Πεζικού. Ψυχή και επικεφαλής της οποίας ήταν ο Λοχαγός Πεζικού Δημήτρης Ματαφιάς.
  Ο ίδιος –θυμάμαι- ήρθε μια μέρα στο γραφείο μου στο Επιτελείο του Συντάγματος και ζήτησε την συμμετοχή μου. Ήταν τιμητικό για μένα και φυσικά πρόθυμα ανταποκρίθηκα….
  Στην επετειακή λοιπόν –για την πτώση του οχυρού– και επιτυχή αυτή επιχείρηση, μου είχε ανατεθεί -λόγω ειδικότητας- από τον Δ. Ματαφιά η υπεύθυνη θέση της οργάνωσης και αναπαράστασης του σφοδρού γερμανικού βομβαρδισμού του οχυρού, την οποία παρακολούθησαν εκτός από ανώτατους Έλληνες αξιωματικούς του ΓΕΣ και κλιμάκιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετείχαν –τιμητικά και συμβολικά– και Γερμανοί αξιωματικοί, που συμμετείχαν τότε στις σφοδρές μάχες της πραγματικής κατάληψης του οχυρού της Νυμφαίας τον Απρίλη του 1941 (δεν θυμάμαι αν το 1967 ήταν ακόμα σε ενεργό στρατιωτική υπηρεσία ή ήταν ήδη απόστρατοι).

  Πάντως, όσο ζω, θα μου μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μου το γεγονός ότι, στο τέλος της αναπαράστασης και στο εικονικό προσκλητήριο των νεκρών παλικαριών, που συμμετείχαν στις σφοδρές μάχες και έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι, όλοι –μικροί και μεγάλοι– Έλληνες και ξένοι σύμμαχοι (ακόμα και οι Γερμανοί) ήμασταν ιδιαίτερα συγκινημένοι, από δικαιολογημένη εθνική συγκίνηση.
  Ίσως περισσότερο απ’ όλους ο ίδιος ο «αρχιμάστορας» Ματαφιάς, που απέσπασε τα δίκαια συγχαρητήρια των ανωτέρων του για την άψογη οργάνωση, διοίκηση, έλεγχο και μοναδική εκτέλεση της όλης επιχείρησης-αναπαράστασης.
  Ήταν μια πραγματικά μεγάλη και αξέχαστη ημέρα…..

  Κλείνοντας, εύχομαι από καρδιάς να είναι ελαφρύ το χώμα της μαρτυρικής γης της Κύπρου, που σκεπάζει το σώμα του Μεγάλου αυτού Έλληνα, του Στρατηγού Δημήτρη Ματαφιά.

  Με τιμή και μνήμη

  Σάκης Κ. Πάπιστας
  Έφεδρος Υπολοχαγός Πεζικού

  Σχολιάστηκε: Οκτώβριος 2nd, 2012 at 11:20 πμ

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

  Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.