Tuesday, 4 August , 2020

News.kozaninet.gr

Ενημέρωση χωρίς όρια

926042_bhttp://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2009/07/926042_b-300x200.jpg 300w" sizes="(max-width: 358px) 100vw, 358px" />

Η Ρωσία αφού απέκρουσε την γεωργιανή επιδρομή τον Αύγουστο του 2008, έσωσε τη ζωή, την τιμή και την αξιοπρέπεια των λαών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Δυστυχώς, η Τιφλίδα δεν έβγαλε σωστά συμπεράσματα από τον τυχοδιωκτισμό της και εξακολουθεί να εντείνει την στρατιωτική και την πολιτική υστερία. Τέτοια είναι η ουσία των δηλώσεων που έκανε σε σχέση με αυτό ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.
Οι Γεωργιανοί πολιτικοί, μιλώντας συνέχεια για την ειρήνη, εννοούν τον πόλεμο. Διαφορετικά πώς μπορεί να εξηγηθεί ο πυρετώδης επανεξοπλισμός του Στρατού που είχε εξαντληθεί σημαντικά στις πολεμικές επιχειρήσεις πριν έναν χρόνο. Μάλιστα, όλα αυτά γίνονται φανερά με την κατάφωρη ενθάρρυνση του γεωργιανού καθεστώτος από μέρους των δυτικών προστατών, οι οποίοι επίμονα δηλώνουν πως τάσσονται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας. Αρκεί να θυμηθούμε σχετικά με αυτό ότι πριν τον Αύγουστο του 2008 κανένας δεν αμφισβητούσε αυτό το γεγονός. Η ίδια η Γεωργία συντέλεσε στο ότι ένα μέρος του εδάφους της έγινε ανεξάρτητο από την Τιφλίδα. Με αυτό τον τρόπο η Γεωργία, επέστρεψε στα ιστορικά της σύνορα γιατί η Ν. Οσετία και Αμπχαζία είχαν ενωθεί βίαια με αυτή από το σταλινικό καθεστώς. Μεγαλύτερη ωστόσο σημασία έχει εδώ κάτι άλλο. Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι δεν εγκατέλειψε τα σχέδια βίαιας επαναφοράς των ανεξάρτητων πια κρατών στη σύνθεση της Γεωργίας. Από εδώ ακριβώς προέρχονται τόσο οι προκλήσεις, όσο και οι ατέλειωτες προσπάθειες του καθεστώτος του να παίξει το αντιρωσικό χαρτί. Μάλιστα, στην ίδια την γεωργιανή κοινωνία δεν υπάρχει ενότητα, μαζί και σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις του περσινού πολέμου,- παρατήρησε ο εμπειρογνώμονάς μας Αλεξάντρ Πικάγιεφ. «Είναι ολοφάνερο ότι ο Σαακασβίλι έχει στριμωχθεί στη γωνία. Αντιμετωπίζει διάφορα πολύπλοκα προβλήματα μέσα στη χώρα και του χρειάζεται κάποιος μικρός πόλεμος για μ α συσπειρώσει γύρω του το λαό με σκοπό τον επανεξοπλισμό του γεωργιανού Στρατού. Η Γεωργία έχασε αρκετά πολλούς εξοπλισμούς στη διάρκεια του περσινού πολέμου και ο Σαακασβίλι θέλει να επανακτήσει όλα τα χαμένα. Εξ άλλου, τα κράτη που σχεδιάζουν να του στέλνουν όπλα, πρέπει να καταλαβαίνουν την πολιτική ευθύνη που θα έχουν για τις συνέπειες τέτοιας δράσης τους για τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Η Μόσχα, με τη σειρά της, είναι έτοιμη να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της στη διερεύνηση των γεγονότων που είχαν διαδραματιστεί στον Καύκασο τον Αύγουστο του 2008. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών παραχώρησε ήδη στην αποστολή της ΕΕ τα υλικά για τις πολιτικές, νομικές και στρατιωτικές πτυχές του περσινού πολέμου. Τα υλικά αυτά επιβεβαιώνουν αδιάψευστα και αντικειμενικά το γεγονός της επιδρομής απο μέρους της Γεωργίας,-παρατήρησε ο εμπειρογνωμονάς μας Αλεξάντρ Πικάγιεφ.

Η Γεωργία βομβάρδισε τη Ν. Οσετία

Άγνωστοι από παραμεθόριο γεωργιανό χωριό κοντά στις 12 τα μεσάνυχτα άνοιξαν πύρ εναντίον της νότιας παρυφής της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας –της πόλης Τσχινβάλι. ΄Ετσι ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πληροφοριών και Τύπου της Ν. Οσετίας. «Μόνο κατά καλήν σύμπτωση, όπως είπε, δεν υπάρχουν θύματα. Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση πυροβολισμού από τη Γεωργία της Ν. Οσετίας, ύστερα από τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί τον Αύγουστο του 2008, όταν τα γεωργιανά στρατεύματα είχαν εισβάλει στη Δημοκρατία προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την ένοπλη απάντηση της Ρωσίας η οποία ήταν αναγκασμένη να προστατεύψει τους πολίτες και την ειρηνευτική της δύναμη

Για την αποστολή των παρατηρητών της ΕΕ στη Γεωργία

GEORGIA EU OBSERVERShttp://news.kozaninet.gr/wp-content/uploads/2009/07/29-07-09_Gruzie_pozorovatele-300x214.jpg 300w" sizes="(max-width: 400px) 100vw, 400px" />Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο της Ευρώπης παρέτεινε για ένα χρόνο την αποστολή παρακολούθησης των παρατηρητών της ΕΕ στη Γεωργία. Αυτό είναι το θέμα της συνέντευξης μας με το στρατιωτικό σχολιαστή Αλεξάντρ Γκολτς.

– Πως εκτιμάτε την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης;

– Η Ρωσία, η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία κάνουν πολλές δηλώσεις ότι στην τωρινή κατάσταση η Γεωργία μπορεί να προκαλέσει προκλήσεις. Αναμφίβολα, σ΄αυτή την περιοχή χρειάζονται ανεξάρτητοι, ουδέτεροι παρατηρητές. Γι΄αυτό υποστηρίξαμε την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παράταση της αποστολής της ΕΕ, — απάντησε ο Αλεξάντρ Γκολτς.

– Ποιά είναι η άποψη σας για την επιθυμία των γεωργιανών αρχών να περιληφθούν αμερικανοί στη σύνθεση της αποστολής της ΕΕ;

– Κατα την άποψη μου, αυτό δεν αποτελεί υπόθεση της Γεωργίας, είναι ζήτημα της ΕΕ και των ΗΠΑ. Όπως μπορώ να αντιληφθώ, η ΕΕ σήμερα δεν έχει ομόφωνη θέση σχετικά με το, αν πρέπει ή όχι να προσκαλέσει αμερικανούς στη σύνθεση της αποστολής της. Όμως είμαστε πεπεισμένοι ότι η παρουσία των παρατηρητών των ΗΠΑ στη Γεωργία δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο την κατάσταση στην περιοχή. Εκτος αυτού, αυτό το βήμα μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων», — πιστεύει ο Αλεξάντρ Γκολτς.

– Μιά μέρα είπατε ότι οι παρατηρητές δεν μπορούν να υπερασπίσουν κανένα, αν η διένεξη περάσει σε οξεία φάση. Τότε όμως για ποιό λόγο χρειάζεται η παρακολούθηση;

– Η παρακολούθηση δεν μπορεί να υπερασπίσει κανένα, αυτό είναι κατανοητό, επι πλέον, όπως δείχνει η πείρα, ακόμα και οι ειρηνευτές με τα όπλα στα χέρια κάθε άλλο παρά μπορούν να υπερασπίσουν οποιοδήποτε άνθρωπο. Όμως στη ζώνη της διένεξης πάντα χρειάζεται κάποιος, στον οποίο τα αντιμαχόμενα μέρη εμπιστεύονται σε κάποιο βαθμό. Προς την αποστολή της ΕΕ τέτοια εμπιστοσύνη υπάρχει. Εφόσον ανάμεσα στους ευρωπαίους παρατηρητές, περιλαμβάνονται πολίτες διάφορων χωρών, που εφαρμόζουν διαφορετική πολιτική. Είναι αδύνατο να υποθέσει κανείς ότι κάποιος μπορεί να τους αναγκάσει να ακολουθήσουν τη θέληση ενός από τα αντιμαχόμενα μέρη. Αυτό είναι απόλυτα αδύνατο, — είπε ο Ρώσος στρατιωτικός σχολιαστής.

– Γιατί η αποστολή της ΕΕ για τη διερεύνηση των δραματικών γεγονότων του Αυγούστου του περασμένου έτους στη Γεωργία δεν ανακοινώνει τα αποτελέσματα του ήδη ολοκληρωμένου έργου της;

– Όπως καταλαβαίνουμε σήμερα, υπάρχει μεγάλο διπλωματικό πρόβλημα με την Επιτροπή της ΕΕ, η οποία πρέπει να εξηγήσει — ποιός είναι ο ένοχος της διένεξης που ξέσπασε πριν ένα έτος; Και το γεγονός ότι η ανακοίνωση της απόφασης συνεχώς αναβάλλεται, σημαίνει, κατα την άποψη μου ότι η επιτροπή κατέληξε σε δυσάρεστα γι΄αυτήν συμπεράσματα. Όπως φαίνεται, οι ευρωπαίοι έχουν πειστεί ότι η Γεωργία είχε αποφασίσει να προβεί στη νυχτερινή επίθεση εναντίον της ειρηνικής πόλης Τσχινβάλι στη Νότια Οσετία και τα πέριξ χωριά, όπου ζούσαν ανάμεικτοι καί Οσετίνοι καί Γεωργιανοί. Και ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να προωθήσει τις δυνάμεις της για να υπερασπίσει τη Νότια Οσετία από τον επιδρομέα. Όμως νωρίς ή αργά θα μάθουμε τα συμπεράσματα της Επιτροπής της ΕΕ. Πραγματικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, θεωρεί ο στρατιωτικός σχολιαστής Αλεξάντρ Σκολτς.

www.ruvr.ru

Comments are closed.

ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
9-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
4-Ιούλ-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντώνης Κανάκης: για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «Αυτή είναι η ήττα. Αυτή είναι η πραγματική χρεοκοπία»

Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
15-Ιούν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή! Το ευρώ αποτελεί μέρος πολυσυσκευασίας. Δεν κυκλοφορεί ξεχωριστά!

Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
29-Ιαν-2015 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καζάκης:Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Μήπως… υποτίθεται…;

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
20-Νοέ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως… υποτίθεται…;

Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
30-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στον γκρεμό: Πώς φτάσαμε ως εδώ….

Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
8-Οκτ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραχήλ Μακρή: Οι ΑΝΕΛ έχουν ύποπτη στάση (βίντεο)

Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

Άρθρο του Συντ. Ομάδα
13-Σεπ-2014 I Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013

    Διαφημιζόμενοι


Add new tag CIA Cinema Facebook Αφγανιστάν Βαλκάνια Γερμανία Γεωργία Γκουαντάναμο Γκρουέφσκι ΕΛΛΑΔΑ Επαναστατικός Αγώνας Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες Ιράκ Ιράν Ισραήλ Κοζάνη Κοσσυφοπέδιο Κύπρος Μακεδονία Μπαράκ Ομπάμα Μόσχα ΝΑΤΟ Νέα Τάξη Νέα τάξη Πραγμάτων Οικολόγων Πράσινων Ομπάμα Ουάσιγκτον Ουκρανία Παγκοσμιοποίηση Πακιστάν Ρωσία Σινεμά Σκόπια Ταλιμπάν Τελευτέα Νέα Τουρκία Χίλαρι Κλίντον γρίπη των χοίρων επίθεση λαθρομετανάστες τρομοκράτες. Higilight (5.782)
Home (28)
Slide (343)
Video (523)
ΑΙΓΑΙΟ (60)
ΑΙΣΧΟΣ (112)
άρθρα και κείμενά μας (19)
Βαλκάνια (98)
Γράφουν… (2.361)
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (70)
Διεθνή Νέα (546)
Δικαστικά (112)
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1.048)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (262)
ΕΛΛΑΔΑ (454)
Ενδιαφέροντα (542)
Επικαιρότητα (692)
Ευρωπαϊκά Νέα (193)
ΗΠΑ (69)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ (25)
ΘΡΑΚΗ (11)
ΘΡΗΣΚΕΙΑ (44)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (245)
ΙΣΤΟΡΙΑ (144)
Κοζάνη-Τοπικά Νέα (106)
Κυπριακό (154)
Μακεδονικό (91)
Νέα Τάξη (552)
Ντοκιμαντέρ (21)
Οικονομία (1.183)
Ομογένεια (14)
Πολιτική (2.167)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (102)
προβοκάτσιες (53)
Ρωσία (27)
Σκοπιανό (29)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ (139)
ΤΟΥΡΚΙΑ (85)
υγεία (28)
Ψυχαγωγία (62)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.